בעוד פחות מחודשיים תסתיים שנת הלימודים והורים רבים כבר מחפשים אחר מסגרות לילדיהם לימי החופש הגדול. עו"ד עינת אלמלם, אם המתגוררת במודיעין, החלה להתעניין ברישום ילדיה לקייטנות ציבוריות, אלא שאז נדהמה מהמחיר הגבוה שנדרש ממנה: "על שני ילדים הייתי צריכה לשלם קרוב ל-5,000 שקלים בעבור שלושה שבועות. הסכומים הללו מאוד גבוהים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השנה החליטה עינת שלא לשבת בחיבוק ידיים ופתחה קבוצה בפייסבוק שבה קראה להורים מהעיר שלא לרשום את ילדיהם לקייטנות עד שיירדו המחירים. היא גם ביקשה מהורים בכל רחבי הארץ לפרסם את המחירים הנהוגים בסביבת מגוריהם, כדי שניתן יהיה להשוות את אלו שנדרשו לשלם. 

תוך זמן קצר התברר כי פערי המחירים גבוהים למדי. כך למשל קייטנה בחודש יולי שנמשכת בין 3-4 שבועות עד לשעות הצהריים תעלה ברמת השרון 2,490 שקלים, במודיעין 2,307 שקלים, בהרצליה 2,130 שקלים, ברחובות 1,650 ובמעלה אדומים 1,545. מדובר בכמעט אלף שקלים הפרש בין המחיר הנדרש מההורים ברמת השרון לעומת זה הנגבה מההורים במעלה אדומים. משיחה עם מנהלת הקייטנה הציבורית במעלה אדומים עולה כי ניתן אף להירשם ליום קצר שעלותו פחותה - 755 שקלים.

"ארוחות הבוקר הילד צריך להביא, ומי שנשאר לצהריים מקבל ארוחת צהריים", הסבירה מנהלת הקייטנה במעלה אדומים. "כל הפעילויות הן בתוך הקייטנה והילדים לא יוצאים החוצה. הם מקבלים הרבה דברים, הרבה אטרקציות, אבל הן בתוך הגן".

"יוקר המחייה מורגש גם בקייטנות"

שר החינוך היוצא שי פירון הבטיח להורים שהשנה ייזכו הילדים לקייטנות של משרד החינוך מכיתה א' ועד כיתה ד', אך מאז נפלה הממשלה וההורים נותרו עם קייטנות לכיתות א' ו-ב' בלבד. "יוקר המחייה של מדינת ישראל אינו פוסח על הקייטנות", הסביר אבי קמינסקי, יו"ר איגוד אגפי החינוך במרכז השלטון המקומי. "הסעות, כח אדם, אטרקציות... הכל עולה כסף. לכן כשמדברים על קייטנות באיכות גבוהה - מקבלים קייטנות שעולות הרבה מאוד כסף".

פעילויות בשלל גנים ושמורות (צילום: טל עקאב)
"הרבה אטרקציות, אבל בתוך הגן", ארכיון | צילום: טל עקאב

הזעם של ההורים גדול עוד יותר מאחר ומדובר בגופים ציבוריים שפועלים ללא מטרות רווח כמו מתנ"סים ועמותות. "איך יכול להיות שקייטנה פרטית שלא מקבלת שום סבסוד ופועלת למטרות רווח בלבד, מחיריה זהים למחירים של עמותה ומתנ"ס?" תהתה עינת ממודיעין לצד הורים אחרים שהעריכו כי עלויות הקייטנות עבור ילדיהם עלולות להסתכם בכעשרות אלפי שקלים.

מנגד, רוני שני קדמיאל מהחברה למתנ"סים טוענת כי המחירים עליהם מלינים ההורים נמוכים בהרבה מאלו הנגבים בשוק הפרטי. "עלות הקייטנות שלנו נמוכה מהעלות בשוק הפרטי ב-20%-40% בממוצע. רוב הקייטנות מוצעות במחיר עלות ולעיתים קרובות אף למעלה מכך, כשאנחנו מצליחים לגייס מקורות למימון וסבסוד".

מחר יפגינו הורים מכל רחבי הארץ בירושלים בדרישה להתאים את לוח החופשות של ההורים לתלמידים. עניין החופשות ועלות הקייטנות יהוו למעשה משימה אחת מיני רבות הממתינות החינוך החדש.