הסוף לדיכאון אחרי לידה? (צילום: Mirza Sudzuka, 123RF)
אילוסטרציה | צילום: Mirza Sudzuka, 123RF

צוות ממשלתי בוחן הענקת חופשת לידה לאבות של בין שבועיים לארבעה שבועות, בנוסף לחופשת הלידה לה זכאיות האימהות. כפי שפורסם במהדורה המרכזית בשנה שעברה, צוות של משרדי ממשלה בראשות משרד ראש הממשלה בחן את העלויות והתועלות בהענקת חופשת לידה לאבות בלבד, שלא על חשבון האימהות, בדומה למדינות רבות באירופה.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות  

על פי המתווה המסתמן נבחנת האפשרות להוסיף בתום חופשת הלידה של האימהות בין שבועיים לארבעה שבועות, אותם יוכלו לנצל רק האבות. העלות המוערכת במידה שכל האבות ינצלו את החופשה מסתכמת בחצי מיליארד שקלים עבור כל שבוע.

בהנחה שכל האבות ינצלו את ההטבה והיא תינתן למשך ארבעה שבועות, העלות השנתית של המהלך תגיע לכשני מיליארד שקלים.

במדינות ברחבי העולם בהן החלו להעניק חופשת לידה לאבות בלבד עמד היקף המימוש של החופשה בשנים הראשונות על פחות מ-50%. גם אם תאומץ ההצעה, הדיונים עליה וההיתכנות התקציבית שלה יידונו רק בממשלה שתוקם לאחר הבחירות.

ישראל מפגרת מאחורי המדינות המפותחות

לפני כשנה פורסם במהדורה המרכזית כי במשרד ראש הממשלה בוחנים מודל של חופשת לידה לגברים, המנותקת מזו של בנות זוגם. במשרד בחנו וראו כי בעוד שהחופשה בתשלום המוצעת ליולדות - 15 שבועות - היא סביב הממוצע העולמי, בכל הנוגע לחופשת לידה לאבות ישראל מפגרת הרבה מאחורי שאר המדינות המפותחות.

הבחינה נעשית במטרה לראות אם ניתן לשנות את המצב הקיים כיום, שבו המדינה מציעה לאבות טריים לקחת חופשת לידה על חשבונה רק כחלק מהימים שניתנים לאם הטריה, ורק לאחר שישה שבועות. כתוצאה מהתנאים הללו, שיעור הניצול של אפשרות זו הוא אפסי, רק כחצי אחוז.

התרומה של חופשת לידה לגברים חשובה לא רק לקשר בין האב לילדיו, אלא משפיעה לחיוב גם על שוק העבודה: במדינות המקלות על גברים לקחת חופשת לידה, מצטמצמים גם פערי השכר בין נשים לגברים. אחת המדינות שבהן שיעור הניצול של החופשה הוא הגבוה ביותר זו שוודיה, בה כ-90% מהגברים יוצאים לחופשת לידה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו