שוויון בין המינים בתמרורי התנועה (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

יוזמה חדשה של הרשות לקידום מעמד האישה תנסה להוביל שינוי של התמרורים, השלטים והרמזורים בישראל. זאת משום שבאופן כמעט מוחלט ישנן רק דמויות של גברים על התמרורים, וגם חלק ניכר מהשלטים מנוסחים בלשון זכר. היוזמה מגיעה על רקע דברים דומים שנעשו בערים אחרות בעולם והמשמעות היא שבהדרגה, תחילה כפיילוט באחת הערים הגדולות, יופיעו יותר דמויות של נשים על השלטים השונים.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

כאמור, מקור היוזמה הזו הוא בערים נוספות בעולם. במלבורן שינו את הרמזור מדמות זכר לדמות נקבה, בדנמרק עדכנו את כל התמרורים לנייטרלים מבחינה מגדרית, בווינה הוסיפו דמויות נשיות לשילוט עירוני, בלונדון הכינו רמזורים מיוחדים לחודש הגאווה ובהם הטיות מגדריות שונות והאחרונה שהצטרפה לטרנד היא ניו זילנד. בקיץ האחרון, בעקבות פנייה של ילדה בת 7 לראש סוכנות התחבורה במדינה, שונו הניסוחים בכל התמרורים כך שיתאימו לשני המגדרים.

ביוזמה הישראלית בין היתר מבקשת הרשות לשנות את המינוחים הזכריים "עצור" / "האט", להוסיף דמויות נשיות לתמרורים דוגמת "מעבר חציה לפניך", "הולכי רגל בקרבת מקום", "רחוב משולב" ולהוסיף רמזורים שבהן דמויות נשיות לצד הדמויות הגבריות.

את הפיילוט מבקשת הרשות לבצע בשיתוף משרד התחבורה, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים ואחת מהרשויות המקומיות הגדולות - תל אביב, חיפה, ירושלים או באר שבע.

מנכ"לית הרשות אוה מדז'יבוז' אמרה: "עצור, נשים לפניך. וגם אנחנו נוהגות. וגם אנחנו חוצות את הכביש. וגם הילדות הצעירות מבינות בשלב די מוקדם שנהיגה היא ללא ספק עניין גברי, אחרת למה כל השלטים בכביש פונים לנהג ואף פעם לא לנהגת? התפקיד שלנו כחברה הוא לשנות תפיסות ולהתאים את עצמנו למציאות. המציאות היא שהכביש משרת נשים וגברים באותה מידה אבל מתייחס רק למגדר אחד. יש דרכים להתאים את הטיות השפה לכולם".

נשים מהוות 60% ממשתמשי התחבורה הציבורית ו-43% מאוכלוסיית הנהגים בישראל. בקרב רוכבי אופנוע רק 11% הן נשים. בקרב נהגי מוניות, משאיות ואוטובוסים רק 2% הן נשים. רק 23% מעבירות הנהיגה מיוחסות לנשים. 7% מהנהגות הורשעו בעבירה לעומת 15% מהנהגים.