המועצה לשלום הילד מפרסמת השבוע נתונים מדאיגים במיוחד. מדוח המועצה עולה כי נכון לשנת 2016, קרוב לחצי מיליון ילדים מוכרים לשירותי הרווחה, מתוכם כ-367,000 מוגדרים ילדים בסיכון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בעקבות הנתונים, יוצאים מיזם מהל"ב (מניעת התעללות בילדים) בשיתוף המועצה לשלום הילד ומכון חרוב במסע הסברה, כחלק מפרויקט רחב היקף שמטרתו להעלות את המודעות לתופעת ההתעללות בילדים, להפחית את היקף התופעה ולשפר את ההתמודדות המערכתית בתחום זה.

בין היתר, עולה מהנתונים גם תמונה מדאיגה על מספר הילדים שעוברים התעללות מינית על ידי מבוגרים, עם 2,439 תיקים שנפתחו במשטרה בשנת 2016 בגין עבירות מין בילדים. במטרה להגביר את המאמצים בתחום המניעה ולהביא לצמצום התופעה, חיברו במועצה לשלום הילד מדריך להורים לזיהוי הסימנים המחשידים לכך שהילד חווה פגיעה מינית, גם מבלי שדיבר על כך:

- שינויים משמעותיים בהרגלי השינה - התעוררות מוקדמת, סיוטי לילה, נדודי שינה או לחילופין שינה מוגברת.

-  הפרעות בהרגלי האכילה - אובדן תיאבון או תיאבון מוגבר.

- התעוררות של בעיות בלימודים - בעיות אלו יכולות להיות בעיות משמעת, ירידה בציונים, חוסר ריכוז, איחורים והיעדרויות.

- שינויים בקשרים עם אנשים - התבודדות מוגברת, ניתוק קשרים, הימנעות מפעילות חברתית או פחד להישאר לבד עם אדם מסוים.

- שינויי התנהגות דוגמת עצבנות, אדישות, הסתגרות, התנהגות מינית או ידע מיני שאינם תואמים את הגיל.

- שינויים במצב ההיגייני בריאותי - תלונות על כאבים, שינויים בלבוש, הזנחה בהיגיינה אישית, גירוי או פציעות באברי מין, דלקות בדרכי השתן, הפרשות לא רגילות

במועצה לשלום הילד גם מציעים מספר דרכים להתמודד עם מצוקתו של הילד, בראש ובראשונה לא להתנהג בבהלה ליד הילד, מה שעלול ליצור אצלו פחד. בנוסף הם מציעים להקשיב בסבלנות להרגיע אותו ולעודד אותו לספר את רגשותיו. בנוסף אין להאשים את הילד במה שקרה או להטיל עליו אחריות ובמיוחד לתת לו תחושה של אמון. במקביל יש להתייעץ עם איש מקצוע טיפולי בעל ניסיון בתחום.

חשד למעשה מגונה בקטינה (צילום: החדשות)
כיצד תזהו אם ילדכם עבר תקיפה מינית | צילום: החדשות

מסע ההסברה שעולה בימים אלה ברשתות החברתיות, מתאר מצב של משחק ילדים תמים, כשבסופו מופיעה יד של ילד שעליה חבורה כחולה בולטת והסלוגן "1 מכל 5 ילדים בישראל עובר התעללות בידי מבוגר". המשפט המסכם מגיע מתוך נתונים המגובים במחקרים ארוכי טווח מהשנים האחרונות, המצביעים על היקף התופעה העצום והמטריד של התעללות בילדים, כאשר אחד מכל חמישה ילדים נפגע מהתעללות במהלך חייו.

ח"כ לוי-אבקסיס התייחסה לכך: "הסרטון של מהל"ב על התעללות בילדים הוא סרטון קשה, אך חשוב מאין כמוהו, בעיקר לאור האסונות האחרונים. חשוב לעורר מודעות לנושא ולתת כלים ליותר אנשים להבחין בסימנים מדאיגים אצל ילדים הסובלים ונמצאים בסכנה, שאינם יודעים למי לפנות וכלל אינם יודעים שיש אנשים שיכולים לסייע להם".

לוי-אבקסיס הוסיפה: "אני מקווה שהקמפיין יגביר את הלחץ הציבורי ויסייע להעביר בחקיקה את הצעת החוק שלי לשיתוף מידע בין גופים ורשויות, שכל מטרתה היא לאסוף פיסות מידע מהגופים השונים שלבדן אינן מעוררות חשד, אך כשהן מצטברות הן מצביעות בבירור על מצב של התעללות, אלימות, הזנחה או סכנה ממנו סובלים הילדים. הצעת החוק עוכבה כבר בכנסת הקודמת, וכעת שעברה בכנסת הנוכחית קריאה טרומית בשנית, אני מקווה שנצליח לקדם אותה ללא דיחוי".