אנחנו דור שאוהב לאבחן, לקבל את האישור שהילד שלנו מוצלח, בול במידות הנכונות. ואם נגלה שלא, נרצה פתרונות כאן ועכשיו. סקר שערכו בשירותי בריאות כללית העלה ש-62% מההורים חוששים באשר להתפתחות ילדיהם. 85% מהם פונים לקבלת ייעוץ. בשנת 2004 פנו למכבי 180 אלף הורים, בשנת 2014 המספר הזה הגיע ל-403 אלף – כמעט פי 2.5.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ד"ר מיכאל דוידוביץ', מנהל תחום התפתחות הילד במכבי שירותי בריאות, מסביר כי לא תמיד הריצה לאבחון היא הצעד הנכון. "בילדים היותר קלים שבאים אלינו, בערך 30% לא היו צריכים להגיע", הוא אומר. "הם יכולים היו עם עוד תרגול ועוד מאמץ בבית להגיע לתוצאות טובות גם בלעדינו".

לפני שנה, כשאריאל היה בן 4, הגננת שלו הזמינה את אימו שלומית קזלו לשיחה. "היא אמרה לי 'תראי, יש הרבה תחומים שהילד לא שולט בהם, הוא לא יודע לכתוב את השם שלו, הוא לא מחזיק טוב את העיפרון'", מספרת קזלו. "היו כל מיני פערים במה שהיא אמרה לי. אם לא הייתי כל כך קרובה לילד שלי, אני לא יודעת איפה היינו היום".

ולמרות זאת, תשומת לב של גננת, של הורה או רופא ילדים יכולה אפילו לשנות חיים. הגננת של גיא, למשל, המליצה לאימו מעין פרץ ללכת לאבחון. "קשה לו קצת לדבר והבאנו אותו לאבחון כדי לראות איך נוכל לשפר את זה", היא מסבירה. "כל אימא רוצה שהילד שלה יהיה הטוב ביותר".

כשתפנו למרפאות להתפתחות הילד תקדם את פניכם הטופסולוגיה: אתם תמלאו מסמכים, גם הגננת ורופא הילדים. האבחון יגיע מהר, תוך חודש בממוצע, אבל לטיפול עצמו תצטרכו להמתין, לפעמים גם חודשים.

האבחון בסקטור הפרטי הוא יקר. אבחון אצל מרפא בעיסוק עולה 1,500-3,000 שקלים. אבחון לקויות למידה עולה 1,800-2,500 שקלים. אבחון התפתחותי יעלה 1,500-3,000 שקלים. וגם הטיפולים שאחרי האבחון יקרים מאוד – קלינאית תקשורת גובה 300-400 שקלים לשעה, פיזיותרפיה עולה 350 שקלים, רכיבה טיפולית 150-20 שקלים וליווי התפתחותי עולה 200-350 שקלים.

על הסקאלה שבין לרוץ ולאבחן, גם כשלא צריך, ללטפל בזמן טיפול מקצועי ומשמעותי, נמצאים ההורים, שצריכים להפעיל שיקול דעת, לסנן רעשי רקע ולחשוב מה הכי טוב עבור הילד שלנו.