במשך 14 שנים חיה משפחה בת שבע נפשות בדירת שני חדרים בקומה השלישית, השייכת לדיור הציבורי בכפר סבא. גם לאחר בקשות חוזרות ונשנות למשרד השיכון, ועל אף שבמשפחה גם בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים, לא מתאפשר להם לעבור לדירה גדולה ומתאימה יותר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בני ורחל דוד חי גרים עם חמשת ילדיהם. בנם הבכור אשרי, בן 21, הוא בעל צרכים מיוחדים שאינו יכול להסתדר לבדו ומטופל בביתו. גם בני, שעבר שני התקפי לב, עם 100% נכות, מתקשה לחיות בדירה בקומה גבוהה שאינה מתאימה לגודל המשפחה.

מתמונות שנשלחו על ידי בני המשפחה לחדשות 2 Online ניתן לראות את התנאים הקשים בהם הם חיים: בחדר קטן אחד מצופפות מיטותיהם של שלושה מהילדים, ובתמונה נוספת ניתן לראות את המיטה המאולתרת של אשרי, הבכור, ושל הבת הדר על הספה בסלון.

"פניתי לכל הגופים, אין גוף שלא פניתי אליו", מספר בני. "היינו במקום הראשון ברשימה כבר 14 שנה לזכאות לדירה חדשה, אבל הרבה אנשים שהיו אחרינו קיבלו לפנינו. היו חוקרים שהתקשרו אלי לשאול אותנו אם הבן שלי במוסד, למרות שאנחנו מטפלים בו בבית".

"קשה עם המדרגות לקומה השלישית"
"קשה עם המדרגות לקומה השלישית" | צילום:

בני, שאינו יכול לעבוד בשל מצב לבו, מתאר את הקושי שבטיפול בבנו הבכור. "הילד נמצא משמונה בבוקר עד הערב בבית ספר לילדים בעלי צרכים מיוחדים אבל לאחר מכן כל הטיפול עובר אלינו", הוא אומר. "קשה לי גם עם המדרגות לקומה השלישית, אני צריך לסחוב אותו ולהרים אותו בבוקר, וכמה פעמים הוא נפל על הפרצוף ועל הידיים".

"אני מרגישה מאוכזבת מהמדינה שלי, אני מרגישה שרק מי שמושחת ומלכלך את הידיים שלו יכול להשיג את מה שהוא רוצה", אומרת הבת, הדר בת ה-19. "אני פשוט מרגישה מצוקה שאין לי איך לעזור להורים שלי ולמשפחה שלי". הדר, שלומדת במסלול עתודה אקדמאית, מספרת גם על הקושי בכך שאינה יכולה להתרכז בלימודים מבלי לחסום חלק גדול מהבית הצפוף גם כך.

"הייתי רוצה להפסיק לשמוע את אבא שלי בוכה בלילה כשהוא עובר ורואה אותי ואת הבן הבכור שלו ישנים בסלון ומתעוררים עם כאבי גב", מוסיפה הדר. "הייתי רוצה שאחי לא יצטרך להתאמץ לנוע בתוך הבית שלו ואפילו להתאמץ לפני שהוא נכנס לבית רק בעצם העלייה במדרגות".

"מתעוררים עם כאבי גב"
"מתעוררים עם כאבי גב" | צילום:

לדברי הבת, דווקא המאמצים שמשקיעים בני המשפחה בסידור הבית בצורה טובה ככל הניתן הם אלה שמפריעים להם בתהליך קבלת הדירה. "כמה וכמה פעמים נציגה של עמידר אמרה שהבית שלנו נראה מסודר ונקי ושאנחנו מסתדרים יופי, ובעצם העבירה לנו שכל עוד הבית שלנו נקי ואנחנו לא חיים כמו מסכנים בבית מלוכלך ושבור אז כנראה שטוב לנו", היא מסבירה. "אז רק כדי להבהיר את הנקודה: זה שיש לנו בית קטן ובלתי ניתן למגורים, לא אומר שניתן למצב לגרור אותנו לחיים ללא תנאים. אני מרגישה שבתור מדינה ששואפת לדחוף את האנשים שחיים בה קדימה, יש כישלון מפואר אצלי בבית".

ממשרד השיכון נמסר בתגובה: "עם הקמת הממשלה הנוכחית, שר הבינוי והשיכון יואב גלנט הנחה את גורמי המקצוע במשרד, לרכז מאמצים בתחום הדיור הציבורי, לאחר הזנחה רבת שנים. לצורך כך, בשנת 2016 יוקדשו מעל מיליארד שקלים לרכש יחידות דיור ציבורי ולשיקום מבנים".

"משפחת חי מתגוררת בדירת דיור ציבורי בכפר סבא למעלה מ-15 שנים. עם הגשת בקשה מחודשת להחלפת דירה, תיבחן בקשתם במגמה חיובית לאשר בשנית החלפת דירה לדירת ארבעה חדרים בעיר מגוריהם.

"לעניין סדר הקדימויות בהקצאת הדיור הציבורי, שר הבינוי והשיכון יזם והקים ועדה ציבורית לבחינת הנושא, וזו עתידה להציג את מסקנותיה לאחר הליך של שיתוף ציבור".

מעמידר נמסר בתגובה: "סניף עמידר המקומי מלווה את משפחת דוד חי למעלה מעשור. המשפחה הגישה למשרד הבינוי והשיכון מספר בקשות להחלפת דירה. חברת עמידר תפעל על פי הנחיות המשרד ותמשיך ללוות את המשפחה עד למציאת פתרון לשביעות רצונה".