למרות ריבוי השוטרים במקום - המחדלים נמשכ (צילום: חיים ריבלין, חדשות)
"נופלים בין המשרדים" (אילוסטרציה) | צילום: חיים ריבלין, חדשות

מספר המשפחות העניות שבראשן עולה קשיש עומד 36.6%, גבוה פי 2 משיעור העוני בקרב כלל המשפחות בישראל - כך עולה מדוח מיוחד של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוצג היום (שלישי) בוועדת הקליטה והעלייה, שסקר את מצבם של הקשישים העולים בישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מהדיון שהתקיים בוועדה עולה קשישים-עולים רבים חיים בעוני קיצוני, ואל מצוקות הזקנה מתווספים קשיי הקליטה. במהלך הדיונים, סיפרה אלה קומיסרוב, עובדת סוציאלית בעיריית ראשון לציון על קשישה-עולה חולת סרטן, הנאלצת לנקות חדרי מדרגות בכדי להתקיים.

בהמשך דיווחה קומיסרוב בקשות רבות לסיוע בסלי מזון המגיעות מקשישים החיים בעוני קיצוני. לדבריה, כ-30% מהמטופלים בלשכה-לזקן בראשל"צ הם עולים.

בדוח סקירת השירותים החברתיים לשנת 2015 של המשרד העלייה והקליטה, דווח כי באותה השנה היו רשומים במחלקות לשירותים חברתיים 275,200 בני 65 ומעלה, המהווים %21 מכלל קבוצות הגיל הרשומות במחלקות לשירותים חברתיים. מדובר בשיעור כפול משיעורם באוכלוסייה הכללית. בנוסף עולה כי מאחר שרוב אוכלוסיית בני ה-65 ומעלה הם ילידי חו"ל, גם מרבית הקשישים הרשומים במחלקות לשירותים חברתיים הם ילידי חו"ל 89%, כאשר 68,400 איש מתוכם הם יוצאי ברית המועצות לשעבר ו-6,100 הם עולי אתיופיה.

"להחרים את המוסדות". ח"כ נגוסה (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
ח"כ אברהם נגוסה | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

בעקבות הממצאים הקשים יו"ר הוועדה, ח"כ אברהם נגוסה (הליכוד) הדגיש כי על משרדי הממשלה לשלב כוחות בכדי לספק סיוע לקשישים. "הם נופלים בין כיסאות משרדי הקליטה, הרווחה והשוויון החברתי", אמר. "על שלושת המשרדים להקים מנגנון-משותף שיטפל בקשישים העולים, יתרגם כל זכויותיהם לשפות זרות, וינגיש את השירותים המגיעים להם".