האם תרגיש בנוח בחברת אדם מוגבל שכלית? (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס)
מוכן להיות שכן של מוגבל שכלית? | צילום: רויטרס

סקר שנתי של עמותת אקי"ם חושף פערים בין עמדות הציבור ביחס לאנשים עם מוגבלות שכלית, לעומת היחס שהם מקבלים, לתחושתם, מהציבור. רוב גורף מהישראלים (90%) טוען כי הוא מוכן לגור בשכנות לאדם עם מוגבלות שכלית או לאפשר לילדיו ללמוד עם תלמיד אחר שסובל ממוגבלות (88%). אלא ש-41% מקרב בעלי מוגבלות שכלית העידו על תחושה של חוסר נכונות של אנשים לגור בשכנות להם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הפער הניכר בין הממצאים ב"מדד אקי"ם", המתפרסם זו השנה הרביעית, מוסבר בתחושת הרחמים שהציבור הרחב חש כלפי קבוצה זו עליה העידו 57% מהנשאלים. על כן, לא מפתיע למצוא ש-42% מקרב בעלי המוגבלות השכלית מעידים על יחס שונה מהסביבה.

כרבע מהנשאלים מקרב כלל הציבור חושבים שבעלי מוגבלות שכלית צריכים להיות משובצים במסגרות נפרדות. הנתון הזה עומד בסתירה להצהרה של 88% מהציבור כי יסכימו שילדיהם ילמדו עם בעלי מוגבלות שכלית.

חשוב להדגיש כי חלק מנתוני הסקר הנוכחי מצביעים על שיפור קל בהשוואה למדדים בשנים האחרונות. בעבר עמדות הציבור היו שליליות יותר במדדים רבים שנבדקו גם בדוח הנוכחי.

נתונים: מדד אקי"ם
נתונים: מדד אקי"ם | צילום:

"למרות עדות המשתתפים בסקר הציבור על עצמם שהם רואים באנשים עם מוגבלות שכלית אנשים שווי זכויות, עולה כי האנשים עם מוגבלות שכלית חווים זאת אחרת", אמר יו"ר אקים ישראל עמי אילון, "הם מדווחים על השפלות וביזוי ודבריהם מעוררים צער רב".

מנכ"לית העמותה סיגל פרץ יהלומי, חיזקה את דבריו של אילון. "הציבור הרחב לא רואה את האדם עצמו הניצב מולם כשווה להם, אלא כל שהם רואים הוא את מוגבלותו", אמרה. "תפיסה זו תשתנה ככל שאנשים ייחשפו לאנשים עם מוגבלות".