בני נוער שותים אלכוהול (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

קרוב ל-50% מהתיכוניסטים שותים, רבים מהם משתכרים וכשמינית מכל תלמיד יסודי מותקף: מדוח שפרסם היום (שלישי) משרד החינוך עולה תמונה מדאיגה על מקרי האלימות בבתי הספר. המחקר, שבמהלכו נשאלו 26 אלף תלמידים בכיתות ד'-י"א על האלימות בבית הספר, חושף כי חלה עלייה באלימות המילולית בחלק משכבות הגיל - 39% מהתלמידים בכיתות ז'-ט' דיווחו על אלימות מילולית, לעומת רק 34% לפני כשנתיים. חלק מדאיג נוסף בדוח עוסק בשיעורי שתיית האלכוהול בקרב הצעירים.

לקריאת הדוח המלא לחצו כאן

מאידך, מהדוח מסתמנת ירידה קלה בשנים האחרונות בדיווח על אירועי אלימות ופשיעה.  במשרד החינוך הדגישו כי "במרבית המדדים שנבחנו נרשמה מגמת שיפור והפחתה של היקף ושכיחות תקריות אלימות במערכת החינוך בישראל". עיקר השיפור נרשם בבתי הספר היסודיים בחטיבות הביניים, ובמידה דומה בקרב תלמידים דוברי עברית ודוברי ערבית.

מדובר במחקר שבודק את רמת האלימות בבתי הספר, בהשוואה בין השנים תשס"ט (2009) לתשע"ה (2015), ונערך בקרב 26 אלף תלמידים בכיתות ד'-י"א. המחקר נערך על ידי ראמ"ה (הרשות הארצית למדידה והערכה), שציינה כי בחלק ממקרי האלימות חלה ירידה בדיווח בשנים האחרונות.

אלימות בבתי הספר (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
צילום: נתי שוחט, פלאש 90

כאשר נשאלו הנערים על שתיית האלכוהול, הודו רבים מהם כי צרכו משקאות משכרים: 10% מתלמידי כיתה ו', 20% מתלמידי כיתות ז'-ט' ו-47% מהתיכוניסטים (י'-י"א) דיווחו ששתו משקאות בריכוז אלכוהול נמוך כגון בירה או בריזר. הנתונים היו דומים - ומדאיגים - גם כשנשאלו על צריכת משקאות בריכוז אלכוהולי גבוה - וויסקי, קוניאק, עראק ו-וודקה: 6% מתלמידי כיתה ו' הודו ששתו שתייה חריפה ומסוכנת לבריאותם, 14% מתלמידי חטיבות הביניים (ז'-ט') ו-41% מהתיכוניסטים.

כשמינית מתלמידי כיתות ד'-ו' הותקפו קשות

25% מהילדים בכיתות י'-י"א סיפרו כי השתכרו, כמו גם 6% מתלמידי חטיבת הביניים. במשרד החינוך ציינו כי חלה ירידה בשיעור המדווחים, בהיקף של כ-3% בשנים האחרונות. עם זאת, בכיתות ז'-ט' נרשמה יציבות בנתונים.

אלימות בבתי הספר (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
צילום: נתי שוחט, פלאש 90

שינויים נוספים שחלו בשנים האחרונות, לפי המחקר: בחטיבות הביניים חלה ירידה בדיווח על אלימות מצד הצוות, ועלייה בשיעור הדיווחים על אלימות מילולית. בתיכונים נרשמה יציבות במרבית המדדים, לצד שיפור - כלומר ירידה - בדיווח על שתיית משקאות חריפים והשתכרות.

חלק נוסף בדוח עוסק באלימות מינית - כלומר ניסיונות לפגוע באופן מילולי או פיזי עם אוריינטציה מינית: בין 2009 ל-2015 חלה ירידה בשיעור התלמידים המדווחים על קורבנות לאלימות מינית בכל הכיתות. כ-4% מהתלמידים דיווחו על הערכות מיניות מצד צוות בית הספר ו-3% טענו שאיש צוות ניסה לגעת בהם בצורה מינית.

אלימות בבתי הספר (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
צילום: נתי שוחט, פלאש 90

הדוח עוסק גם באלימות קשה בין כתלי בית הספר - מכות חזקות, איומים וסחיטה: כ-12% מתלמידי כיתה ד'-ו' דיווחו על אלימות כזו, כלומר אחד מכל שמונה ילדים. יש לציין כי גם נתון זה נמצא בירידה של כ-7% בשנים האחרונות. כמו כן חלה ירידה ברוב הדיווחים על אלימות מילולית, אך בכיתות ז'-ט' נצפתה עלייה של כ-5% בשנים האחרונות.

המחקר עוסק גם באלימות דיגיטלית: למרות השימשו הגובר באינטרנט ובסלולרי, ניכרת יציבות בשיעור האלימות באמצעי התקשורת הדיגיטליים. עם זאת, מבהירים במשרד החינוך, ניכרת מגמה של עלייה בדיווחים - אך יש להמשיך ולעקוב אחר הנתונים כדי לבדוק האם אכן מדובר במגמה של ממש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק