נתוני משרד החינוך נחשפים. ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
הגבלה במספר הזכאים להקלות. אילוסטרציה | צילום: פלאש 90, חדשות

משרד החינוך הפיץ תצהיר עליו נדרשים לחתום מנהלי בתי ספר ברחבי הארץ, ובו הם מבהירים כי "לא הבינו כהלכה" את הנחיות המשרד. זהו הצעד האחרון בשורה של מאבקים בין המשרד לבין בתי הספר בנוגע להנחיות על מכסות התלמידים שמקבלים הקלות בבחינות הבגרות. כעת המנהלים מביעים זעם רב כלפי המשרד: "עושים מאיתנו מטומטמים".

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

כבר מספר חודשים שוועדי ההורים הישוביים ומנהלי בתי הספר מקיימים מאבק נגד משרד החינוך. במסגרת המאבק דרשו בפורום לבטל את החלטת המשרד להגביל את אחוז התלמידים הזכאים להקלות משמעותיות במבחני הבגרות לכדי 10% בלבד.

הכול החל לפני מספר חודשים, אז החליט משרד החינוך לעשות סדר בכל הקשור להקלות שניתנות לתלמידים בעלי לקויות למידה, לאחר ש-40% מתלמידי ישראל נהנו מהקלות שונות. לשם השוואה, הממוצע העולמי עומד על 5% בלבד.

המסמך שנשלח למנהלים
המסמך שנשלח למנהלים | צילום:

ההחלטה המשמעותית ביותר נגעה להקלה שנקראת "הקראה והכתבה" - תלמידים שמכתיבים את התשובות במבחן הבגרות לבוחן חיצוני שמגיע לבית הספר. למנהלי בתי הספר ניתנה הוראה להגביל את מספר הזכאים להקלה זו ל-10% בלבד.

אולם בשלב הזה החלו הבעיות לצוץ בפתח דלתם של המנהלים - תלמידים שהורגלו להיבחן בעל פה נאלצו להתמודד עם כתיבה, ומנהלי בתי ספר נאלצו לעמוד מול הורים ותלמידים שחשו שנעשה להם עוול כשלא נכללו באותם 10%.

"עשו טעות ומבקשים להפיל את הטעות עלינו"

בעקבות החלטת משרד החינוך עתר פורום ועדי ההורים הישוביים ומנהלי בתי הספר לבית המשפט המנהלי בירושלים נגד משרד החינוך. השופט שדן בעתירה, יצא נגד החלטת משרד החינוך וקבע שיש לאפשר למנהלי בתי הספר להגדיל את אחוז הזכאים. אך למרות הצהרת השופט, בחרו במשרד החינוך לשלוח למנהלים תצהיר, שבמסגרתו הם נדרשים לחתום על כך שלא הבינו נכון את ההנחיות ולכן זקוקים לאישורים עבור תלמידים רבים יותר.

בפורום הביעו הפתעה מהדרישה שהציב משרד החינוך למנהלים להודות בטעות שלא הייתה. "לא מספיק שבמשרד החינוך עשו טעות חמורה שכנראה תפגע באלפי תלמידים", אמרו. "עכשיו הם מוסיפים חטא על פשע ומבקשים להפיל את האחריות על המנהלים הנדרשים להצהיר על חוסר הבנה".

"1,200 מנהלים קשי הבנה? שמשרד החינוך ייקח אחריות"

כאקט מחאה, שולחים המנהלים את התצהיר עם השורה הבעייתית כשהיא מחוקה. "עושים מאיתנו מטומטמים, זה לא רק בלקויות, משרד החינוך הוא גוף מנותק מבתי הספר", אומרת מנהלת בית ספר בעלת ותק של 25 שנים.

"הלחץ המופעל עלינו עצום, וגם במחיר התבזות והשפלה שאינן ראויות אעשה מה שאוכל עבור התלמידים", אמרה אחת המנהלות. "היחס של קובעי המדיניות למנהלים כאל בריונים ורפי שכל מעיד על המוענים מסר זה, ולא על נשוא המסר".

"לא יעלה על הדעת שמשרד החינוך קובע קטגורית כי 1,200 מנהלי התיכונים בישראל אינם מבינים את הוראותיו, אף לא אחד", אמר מנהל אחר. "לא יעלה על הדעת שיאלצו את מנהלי בתי הספר לחתום על נוסח משפיל והזוי שקובע שהם קשי הבנה בעליל כל זה כדי למנוע מקומץ פקידי משרד החינוך להודות בטעות שלהם. שחלילה לא ייתפסו כחסרי אחריות".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "לאור ריבוי הבקשות להתאמה מסוג 'הקראה והכתבה', החליט המשרד להעניק לבתי הספר סמכות לאשר לשכבת י"א עד 10% מבין התלמידים. מעבר לזה ניתן לאשר את ההתאמה בכפוף לאישור ועדה מחוזית. בעתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים נטען שישנם מנהלים שלא הבינו את התהליך, ולא הגישו תלמידים לוועדה המחוזית. כדי לבדוק האם ישנם תלמידים כאלה, התבקש משרד החינוך לפנות בכתב למנהלי בתי הספר. המכתב המדובר הוא בהתאם להוראת בית המשפט".