ככלל, יש להיכנס למרחב המוגן בהתאם לזמן ההתגוננות העומד לרשותכם ולמיגון הקיים. אלא שלא תמיד יש בסביבתנו מקלט או ממ"ד. איך תפעלו בזמן אזעקה במהלך נסיעה ברכב או באוטובוס, ולמה חשוב לשכב על הקרקע בזמן אזעקה בשטח פתוח. אלה ההנחיות המעודכנות של פיקוד העורף.

מה עושים לאחר הכניסה לממ"ד?

בעת קבלת התרעה, יש להיכנס לממ"ד, לסגור את הדלת ולוודא שהיא נעולה על ידי משיכת הידית כלפי מעלה בזווית של 90 מעלות. חלון הפלדה של הממ"ד צריך להיות סגור מתחילת מצב החירום ועד לסיומו.

מה עושים אם מתגוררים בדירה עם ממ"ד בקומה העליונה של הבניין?

הממ"ד הוא המקום הבטוח ביותר בזמן ירי רקטות. רק בהיעדר ממ"ד או מקלט, יש להיכנס לחדר מדרגות ללא חלונות, פתחים וקירות חיצוניים.

האם אפשר לצאת מהמרחב המוגן לאחר ששמענו קול נפץ?

חשוב להישאר במרחב המוגן 10 דקות לאחר קבלת ההתרעה. מטח רקטות עלול להימשך זמן מה, ומערכות ההגנה האווירית אינן מספקות הגנה מלאה. גם במקרה של יירוט מוצלח, רסיסי היירוט נופלים על הקרקע גם דקות ארוכות לאחר הפיצוץ.

למה חשוב להימנע מריצה למרחב המוגן בזמן קבלת התרעה?

ריצה למרחב המוגן מסוכנת ועלולה לגרום לנפילות ולחבלות. בעת הישמע אזעקה יש ללכת למרחב המוגן במהירות אך בזהירות. בדקו מראש מה זמן ההתגוננות העומד לרשותכם, בחרו את המרחב המוגן בהתאם, תכננו את דרך ההגעה אליו ופנו אותה ממכשולים.

למה חשוב לשכב על הקרקע אם שוהים בחוץ בעת הישמע אזעקה?

הסבירות להיפגע מהדף ורסיסי רקטה שמתפוצצת בסמוך בשטח פתוח עומד על 100% בעמידה, 85% בכריעה ו-10% בלבד בשכיבה – זאת משום שהרסיסים נוטים להתפזר לגובה לאחר הפיצוץ. לכן עדיף להיות קרובים ככל האפשר לקרקע על מנת להקטין את שטח החשיפה של גופכם ובכך להגן עליו מפני רסיסים. גם הקרקע עצמה מספקת הגנה, שכן כל בליטה בה, כמו תלולית, אבן שפה, מעקה נמוך או תעלה - משפרת את רמת המיגון.

100 ממ"דים תקועים - בגלל ויכוח (צילום: רויטרס, חדשות)
ריצה למרחב המוגן מסוכנת ועלולה לגרום לנפילות ולחבלות, כניסה למיגונית | צילום: רויטרס, חדשות

מה עושים אם מקבלים התרעה בעת נסיעה ברכב?

יש לעצור בצד הדרך, לצאת מהרכב ולהיכנס למקלט או לחדר מדרגות במבנה קרוב. אם לא ניתן להגיע למבנה בזמן ההתגוננות הקיים, יש לצאת מהרכב ולהתרחק ממנו מעבר לשולי גדר ההפרדה, לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים. ניתן להמשיך בנסיעה לאחר 10 דקות.

שהייה בכלי הרכב מסוכנת בעת התרעה, ומסכנת את הנוסעים בחדירת רסיסים, פציעה משברי זכוכית וסכנת התלקחות.

מה עושים אם אין אפשרות לצאת מהרכב בזמן אזעקה?

יש לעצור את הרכב בצד הדרך, לכבות את המנוע, להתכופף מתחת לקו החלונות ולהגן על הראש עם הידיים. פעולות אלה מטרתן לצמצם את סכנת הפציעה הנשקפת במקרה של התנפצות הזגוגיות, ואת הסיכון לפגיעה מרסיסים ומהדף.

איך לפעול בעת קבלת התרעה בנסיעה בתחבורה הציבורית?

בקו אוטובוס בין-עירוני ובהסעות תלמידים, על הנהג לעצור בצד הדרך ולפתוח את הדלתות ועל הנוסעים להתכופף מתחת לקו החלונות באוטובוס ולהגן על הראש באמצעות הידיים.

בקו אוטובוס עירוני, על הנהג לעצור בצד הדרך ולפתוח את הדלתות כדי שהנוסעים יוכלו לרדת מהאוטובוס ולהיכנס למבנה קרוב. אם לא ניתן להגיע למבנה בזמן ההתגוננות, יש להתכופף מתחת לקו החלונות באוטובוס ולהגן על הראש באמצעות הידיים.

בנסיעה ברכבת, על הנהג להאט את המהירות ל-30 קמ"ש למשך 10 דקות, ועל הנוסעים להתכופף מתחת לקו החלונות בקרונות ולהגן על הראש באמצעות הידיים.

מבצע עלות השחר: פגיעת רקטה באשקלון (צילום: reuters)
רסיסי היירוט עלולים ליפול על הקרקע עד דקות ארוכות לאחר הפיצוץ, רסיסים של חלקי יירוט | צילום: reuters

איך לנהוג אם מקבלים התרעה בעת שהייה במבנה ארעי?

בהישמע אזעקה בעת שהייה במבנה ללא תקרת בטון וארבעה קירות מבטון או מבלוקים, לרבות בנייה קלה, מבנה יביל, קראוון ומבנה מגבס או מעץ – יש לצאת מהמבנה ולהיכנס למרחב מוגן בזמן ההתגוננות. אם אין מרחב מוגן, יש לשכב על הקרקע מחוץ למבנה ולהגן על הראש באמצעות הידיים.

מה עושים אם מתקבלת התרעה בזמן אירוע רב-משתתפים?

באחריות המארגנים לעצור את האירוע מיד עם קבלת ההתרעה וליידע את הקהל. על כלל המשתתפים באירוע לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים. יש להישאר שכובים על הקרקע למשך 10 דקות. אם מתקבלת התרעה בזמן אירוע המתקיים בישיבה ואין אפשרות לשכב על הקרקע - יש להתכופף עד כמה שניתן כדי להנמיך את גובה הצללית של הגוף ולהגן עם הידיים על הראש. אין לרוץ למרחב מוגן מכיוון שריצה של כלל המשתתפים למבחר המוגן עלולה ליצור דוחק ועומס על דרכי היציאה, שעלול להוביל לרמיסה של אנשים ולפציעות.