"אנחנו מתקרבים לתקווה שלנו" – כך פתח חאלד את השיחה המשותפת שניהלנו איתו בפאתי הכפר תורמוס עייא, לא רחוק משילה, לא מאוד רחוק מרמאללה המקבילה לכפר ורדים הפלסטינית. מסביב בתי מידות גדולים. חלקם ארמונות של ממש, שוכנים לצד איקונות פלסטיניות, מערפאת ועד סדאם חוסיין. קרוב לשמונים אחוז מתושביו הם פלסטינים אמריקאיים שמעבירים את זמנם בין ארצות הברית לגדה. המקום האחרון שישראל הייתה רוצה להבעיר.

"היה לנו את המזל לגדול בקנדה כפליטים פלסטינים, אם אנחנו לא נחזור ונעזור לפלסטינים, אז מי כן? לעזור לשיפור זכויות האדם, לעזור לכלכלה, לעזור ליצור מקומות עבודה ולתת לאנשים תקווה", אומר חאלד. לפני כארבע שנים הוא רכש כחוק גבעה גדולה בשולי הכפר מבעליה הפרטיים כדי לבנות כאן שכונה, "בנה ביתך" בערבית. השטח, שטח בי, קרקע פלסטינית שעל בעלותה אין חולק. ישראל אחראית על הביטחון שם, הפלסטינים על כל השאר.

הקונצנזוס הוא כמעט מקיר לקיר, גם בקרב המתנחלים.  אם יש מקום שפלסטינים יכולים לבנות ולהתרחב בו - זה בדיוק המקום. אבל מתברר שלמישהו דווקא יש בעיה עם זה.

הקרב על שטח B (צילום: חדשות 12)
הקרב על שטח B | צילום: חדשות 12
הקרב על שטח B (צילום: חדשות 12)
הקרב על שטח B | צילום: חדשות 12

"הפלסטינים עשו פוס משחק"

"אני מסביר להם (ללקוחות – א"ח) על השטח, על האתר, מה יש מסביבנו, על הנוף, על השטח. פתאום אני נתקל ברכבים של מתנחלים שחוסמים אותי מאחור וחוסמים אותי מלפנים", מספר עודאי, איש מכירות בפרויקט.

"זה היה הראשון מ-74 מעשים פליליים של הסגת גבול, אלימות או הפחדות שהמתנחלים ביצעו לנגד עיניו, לצערי, של הצבא הישראלי. בעשרים מהמעשים נגרמו נזקים פיזיים לעובדים וללקוחות שלנו", טוען חאלד.

ניסינו לשוחח עם חלק מנערי הגבעות שמגיעים מהמאחז שליד, עדי עד. איש לא הסכים לדבר מול מצלמה ולהסביר את ההתנכלויות. מי שכן הסכים לדבר הוא מאיר דויטש, מנכ"ל "רגבים", שמנסה להסביר שמדובר בחלק ממאבק גדול יותר, שבמרכזו נמצאים דווקא שטחי סי. נזכיר, מדובר בשטח שכולל שישים אחוזים מהגדה ושעליו ניטש המאבק בין המתנחלים לפלסטינים.

"אסור להם, לפי הסכמי אוסלו, לבנות בשטח סי. אם הם פועלים והם מודיעים, מצהירים את זה פעם אחר פעם, שבשטח סי הם מתנהלים כאילו זה שלהם, אז למה שישראל לא תעצור את הבנייה שלהם בשטח בי? הפלסטינים עשו פוס משחק", טוען דויטש.

וכעת חאלד תובע מיליוני שקלים, פיצויים על סך הנזקים שספגה החברה שלו. אלא שהנתבעים, לראשונה ובאופן חסר תקדים, הם דווקא מי שאמורים היו לשמור עליו, הצבא והמשטרה. לדבריו של חאלד, הנזקים מוערכים בכ-5.2 מיליון דולר.

"עם הנזק הזה מגיעה אחריות, ולכן אנחנו תובעים את הרשויות, שאמורות היו להגן על הפרויקט, להגן על הפרויקט החוקי הזה ולעצור את אלה שמנסים להרע לו", אומר עורך הדין מיכאל ספרד, שמייצג את חברת UCI בתביעה.

חאלד אלסבאווי, איש עסקים קנדי-פלסטיני (צילום: חדשות 12)
חאלד אלסבאווי, איש עסקים קנדי-פלסטיני | צילום: חדשות 12

אם תשאלו את המתנחלים, המניע האמיתי של הפלסטינים הוא מעין גרסה מקומית של "חומה ומגדל" בשטחי סי. "הפלסטינים בעשור האחרון מקימים פה מדינה", טוען דויטש.  סיפרנו לחאלד על מסר שקיבלנו מאחד האנשים. "הוא אמר: 'אני לא רוצה שחאלד יביא טרוריסטים למרחק של 50 מטר מהבית שלי'".

חאלד הזכיר בתשובתו את סטיבן הוקינג: "הוא אמר פעם: האויב הגדול ביותר של הידע אינו בורות, אלא אשליה של ידע. והוא מצייר את כל הפלסטינים באותה מברשת, הוא מכנה אותנו טרוריסטים. הוא מציג אותנו כלא אנושיים. וזה מקל עליו להשמיץ אותנו ולכנות אותנו טרוריסטים. אבל אני כמו כל בן אנוש אחר, יושב איתך כאן ומדבר איתך". 

מאיר דויטש, מנכ"ל תנועת "רגבים" (צילום: חדשות 12)
מאיר דויטש, מנכ"ל תנועת "רגבים" | צילום: חדשות 12

גורם ביטחוני בכיר: "מעריך שישראל תפסיד בתביעה נגדה"

העניין הזה לא חדש, כלל ועיקר למערכת הביטחון. הוא נידון בבתי משפט במשך שנים, ובית משפט בישראל קבע שעל הצבא לאפשר ליזם לבנות ולהגן עליו. גורם ביטחוני בכיר שבקיא בפרטים אומר: "אני מעריך שישראל תפסיד בתביעה נגדה. לאורך שנים בצבא, שניסה להוכיח איזושהי מסוכנות של הישוב הפלסטיני החדש, אבל לא הצליח. לנוכח הכישלון להוכיח שהיישוב מסוכן, המדינה הייתה צריכה להגן על היזם ולאפשר לו לבנות. הוא אמנם לא תמים, ולא בכדי מיקם את הפרויקט בקצה שטח B, ועדיין – הוא פעל לפי החוק".