סערה במשטרת ירושלים: רפ"ק יגאל יעקובוב שכיהן כמפקד מרכז שירות חרדים (מש"ח) במחוז ירושלים הודח מתפקידו. כעת, הוא תובע קרוב ל-3 מיליון שקל מהקצין הבכיר שהיה מפקדו ומי שהחליט על הדחתו. לטענתו של יעקובוב, נפתחה נגדו חקירה פנימית וסודית במטרה להדיחו, ובנוסף נרקמה נגדו עלילת שווא לפיה הטריד מינית שוטרת ביחידה.

ההדחה התרחשה בשנת 2020, במהלך מגפת הקורונה ובתחילה נטען כי הקצין ניסה להפחית מחשיבותם של אירועי הפרת ההנחיות במגזר החרדי. רק לאחר ההדחה, עלו טענות חדשות כלפי הקצין, לפיהן לכאורה "תקף מינית שוטרת מהיחידה". הטענות של הקצין שהודח מופנות כלפי ניצב אלי כזרי, כיום המזכיר הביטחוני לשר לבטחון לאומי ששמו עלה כמועמד להחליף את מפקד מחוז תל-אביב ובאותה התקופה, היה סגן מפקד מחוז ירושלים.

רפ"ק יגאל יעקובוב, הקצין שהודח (צילום: דוברות המשטרה)
רפ"ק יגאל יעקובוב | צילום: דוברות המשטרה

על פי התביעה, לאחר שהגיע מידע כוזב על אופן התנהלותו של הקצין, הורה הניצב על פתיחת חקירה פנימית וסודית מאחורי גבו של רפ"ק יעקובוב, וזאת בניגוד לנהלי המשטרה לפיהם יש למנות קצין בודק או להגיש תלונה למחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש). לדברי יעקובוב, במסגרת החקירה הפנימית, ניהל סגן מפקד המחוז, "מסע הפחדה נגד עמיתיו, תוך שהוא מנסה לגבות מהם עדויות מרשיעות נגדו".

אחד מהשוטרים שזומן לחקירה, סיפר כי סגן מפקד המחוז "רצה שנציג את היחידה כמופקרת והרגשתי שמנסים בכוח להציג את המפקד כלא בסדר". שוטר אחר העיד בפני יעקובוב: "הרגשתי את הכאב שלו, שהוא לא אוהב שאני מחובר אליך". לפי התביעה, במהלך שיחות אלה השתמש ניצב כזרי במילות גנאי כנגד הקצין שהודח וכינה אותו 'חולה שליטה' ו'דיקטטור'.

בעקבות לחץ ציבורי שנוצר להשבת רפ"ק יעקובוב לתפקידו, בכתב התביעה נטען כי מקורבי הניצב "קידמו פעולות נוספות כדי להצדיק את הדחת הקצין". כך, לדבריו, נולדה לפתע "טענת שווא" לפיה תקף מינית שוטרת המקורבת לניצב כזרי. הקצין שהודח הכחיש בחקירות את הטענות על תקיפה מינית וטען כי מדובר בעלילה. במהלך עימות בינו לבין השוטרת היא הודתה כי "מעולם לא לחץ אפילו את ידה".

ניצב אלי כזרי מעיד בועדת החקירה הממלכתית לאסון מיר (צילום: לע"מ)
ניצב אלי כזרי מעיד בועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון | צילום: לע"מ

עוד טוען יעקובוב כי בתקופה שבה התחוללה הפרשה, נוהלו נגדו האזנות סתר. לדבריו, דווקא האזנות סתר אלה, למרות שעד היום לא ברור מה מידת חוקיותן ומי הורה על ביצוען, הן אלו שניקו אותו מאשמה.

כחמישה חודשים לאחר הדחת הקצין מתפקידו, הוחלט לסגור את החקירה ולהעביר את התיק לגניזה, ללא נקיטת הליכים נגד יעקובוב. התיק הועבר למחלקת משמעת ונסגר מ"חוסר ראיות". יעקובוב המשיך במאמצים לניקוי שמו ופנה למח"ש בבקשה לשינוי עילת סגירת התיק מ'חוסר ראיות' ל'היעדר אשמה'. הוא פנה לראשת מח"ש קרן בר מנחם והציג בפניה ראיות חדשות, שחלקן הסתמכו על האזנות הסתר והאיכון שלכאורה הופעלו נגדו ובעקבות זאת עילת הסגירה אכן שונתה ל'היעדר אשמה'.

אורי ישראל פז (צילום: יניב רובחה)
אורי ישראל פז | צילום: יניב רובחה

עו"ד אורי ישראל פז, שהגיש את התביעה בשמו של רפ"ק יעקובוב, הקצין שהודח, מסר ל-N12: "הגשנו תביעה נזיקית נגד ניצב אלי כזרי על הפצת עלילה כוזבת, שפגעה בשמו הטוב, באופק הקידום המקצועי של הקצין ובבריאותו הנפשית והפיזית. משטרת ישראל הייתה עבור הקצין שהודח כבית שני, לעיתים אף בית ראשון. הוא עשה ימים כלילות לאורך שנים בשירות למען המדינה והמשטרה, ומעולם לא דבק בו רבב, אף לא גרגיר אבק מכל העלילה שנרקמה כנגדו".

ממשטרת ישראל נמסר: "מדובר בתביעה שהוגשה לאחרונה, אליה נתייחס במסגרת ההליך בבית המשפט ולא באמצעי התקשורת".