אסון מירון אירע במהלך הילולת רבי שמעון בר יוחאי בליל ל"ג בעומר ב-30 באפריל 2021, והוגדר כאסון האזרחי הכבד ביותר בתולדות המדינה. 45 מהמשתתפים באירוע נהרגו ויותר מ-140 נפצעו, כאשר הקהל נדחק ואנשים נמחצו ונחנקו מעוצמת הלחץ. ועדת החקירה הממלכתית שהוקמה כדי לבחון את הנסיבות שהובילו לאסון הכבד, שלחה אמש (שלישי) הודעות אזהרה לחלק מהעדים בגין מעורבותם באירוע.

אסון מירון - סיקור נרחב ב-N12:

בעקבות האסון הכריזה הממשלה על יום אבל לאומי, ומאוחר יותר הכריזה הממשלה הבאה על הקמת ועדת נאור – ועדת חקירה ממלכתית לחקירת האסון. "לאחר בחינת כלל המידע שהונח בפנינו, הגענו למסקנה כי ישנם גורמים שעלולים להיפגע מן החקירה או מתוצאותיה. על כן החלטנו לשלוח להם הודעות אזהרה" – כך הודיעו חברי הוועדה.

בין מקבלי הודעות האזהרה בכירים בדרג הפוליטי בזמן האסון, ובהם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו והשר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה, וכן קצינים בכירים ביותר במשטרה, ובהם המפכ"ל רב-ניצב קובי שבתאי, מפקד מחוז הצפון שמעון לביא – שכבר הודיע על התפטרותו ביוני השנה – וכן תת-ניצב מוריס חן, ראש חטיבת האבטחה במשטרה.

ההרוגים בהר מירון (צילום: ישי ירושלמי, בחדרי חרדים)
ההמונים נלחצו בקצה המסדרון. גופות כמה מהנספים באסון | צילום: ישי ירושלמי, בחדרי חרדים

באסון נהרגו משה אלחדד, יוסף אלחדד, יהושע אנגלרד, משה אנגלרד, אליעזר גפנר, אלקנה שילה, אלעזר קולטי, אריאל צדיק, חיים סלר, משה צרפתי, מרדכי פאקעטע, משה בן שלום, משה לוי, ידידיה חיות, אליהו סטרקובסקי, אליהו כהן, שמעון מטלון, אלעזר גולדברג, מנחם זקבך, שמואל קלגסבלד, נחמן קירשנבוים, דוד קרויס, שמחה בונים דיסקינד, ישראל אלנקווה, חיים ראק, יהודה רובין, חנוך סלוד, יונתן חברוני, ידידיה פוגל, יוסף מסטורוב, יוסף יהודה לוי, ישי מועלם, שלמה זלמן ליבוביץ, יוסף גרינבוים, אריאל אחדות, דורון חן, שרגא גשטטנר, יוסף טאובר, אליעזר יוזעף, דובי שטיינמץ, מנחם קנובלוביץ', אברהם אמבון, דניאל מוריס, יוסף קאהן ומשה ברגמן ז"ל.

האסון התרחש בליל ל"ג בעומר בשנה שעברה, לאחר שהסתיימה ההדלקה המסורתית של חסידות תולדות אהרון, כאשר המוני החוגגים עשו את דרכם החוצה, בצפיפות, דרך המעבר הצר והקטן – שיכונה בסוף "מסדרון המוות". דקות האימה נקלטו במצלמות האבטחה, בהן ניתן לראות את השתלשלות האירועים באותו ערב.

במהלך הסרטון, נראה המעבר שבו אירע האסון כשהוא פנוי יחסית ובו נוכחות דלילה של חוגגים, שיורדים או עולים לאתר ההדלקה. בסביבות השעה 00:44 – נראה ההמון מתחיל לזרום בהרחבה אל הדרך, והעומס מורגש היטב בתוך שניות. בשטח לא נראה שוטר או איש מכוחות החילוץ שמנסה לעשות סדר.

לאחר דקה, ניתן לראות את אחד החובשים מטפס על המעקה מימין בניסיון להציל את עצמו ולפתוח ציר להמונים שמאחור. אבל אז מגיע הרגע הנורא מכול - ההמון פשוט קורס עם הירידה במסדרון. אלו שהיו בקצהו השמאלי התחתון של המסדרון נופלים מהעומס ויוצרים פקק אנושי, ומאחור הלחץ רק גובר. מלבד ההמונים שנלחצו בקצה המסדרון, יש נקודה בעייתית נוספת בנקודה הימנית של התיעוד – מוקד שמתפתח לעוד אסון. מבוגרים וילדים מנסים למצוא דרך מילוט, או לפחות לנסות לנשום, אבל המשימה לא אפשרית. אחד המתפללים נראה שורק להמון שמאחוריו, מבקש שיזוזו לאחור ומנסה להסביר את חומרת המצב - אבל איש לא שומע.

בשעה 00:47 הלחץ ממשיך להתגבר, כאשר ההמון תקוע, דחוס, ושלושה שוטרים מגיעים ומנסים באיטיות לחלץ את אלו שקרסו ושוכבים בקצה המסדרון. כמה בעלי תושייה מתחילים לפרק את יריעות הפח שחסמו את המעבר ויצרו להם דרך מילוט שהצילה כמה מהם. כל העת מלמעלה משקיפים מתפללים אחרים, מנסים לסייע מרחוק אבל דבר לא עוזר.

לאחר שתי דקות נוספות, אברך אחד מימין מצליח לפרק את יריעות הפח מהצד השני, לטפס מעליה, ומנסה לחלץ גם אחרים. מהמרפסת בצד שמאל מתחילים לזרוק בקבוקי מים אל אלו שנתקעו בהמון וצעקו לעזרה. מחסום משטרתי שעצר את ההמון מלנוע לא היה בשלב הזה. למעשה, חלפו כבר יותר מ-4 דקות גורליות - וכוחות הביטחון, שוטרים, אנשי מד"א, כיבוי אש ואיחוד הצלה כמעט ולא נראו כאן, וטרם הבינו את גודל האירוע.

האסון בהר מירון (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
ליל האסון במירון | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90
אסון מירון: בנימין נתניהו ואמיר אוחנה בביקור בזירה (צילום: pool- GettyImages, getty images)
"גורמים שעלולים להיפגע מהחקירה או מתוצאותיה". נתניהו, אוחנה ושבתאי במירון לאחר האסון | צילום: pool- GettyImages, getty images

בשעה 00:51 נראים כמה צעירים שמצליחים לטפס מעל המחסום שכרו מימין, בזמן שמשמאל שוטרים מסייעים להמון לצאת מהדרך שפרצו מתחת למדרגות - אבל איש כבר לא יציל את אלו שעדיין בשביל מימין, לחוצים מאחור ולא זזים כבר יותר מ-6 דקות.

ועדת החקירה הוקמה ביוני בשנה שעברה בישיבת הממשלה הראשונה של ממשלת בנט-לפיד, ומאז הוקמה הופיעו בפניה בכירים בעבר ובהווה, ובהם ראש הממשלה בזמן האסון בנימין נתניהו, השר לביטחון הפנים דאז אמיר אוחנה והמפכ"ל קובי שבתאי. בראשות הוועדה עמדה נשיאת בית המשפט העליון לשעבר מרים נאור, ולאחר שהלכה לעולמה בינואר השנה עומדת בראשה השופטת בדימוס דבורה ברלינר, שכיהנה כנשיאת בית המשפט המחוזי בתל אביב.

בין הבכירים שהוזהרו היו ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, השר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה, השר לשירותי דת לשעבר יעקב אביטן, המפכ"ל רנ"צ קובי שבתאי, מפקד מחוז הצפון שמעון לביא, מפקד מרחב עמקים תנ"צ בדימוס שלום אביטן, ראש חטיבת אבטחה ורישוי במשטרה לשעבר תנ"צ מוריס חן, ועוד ראשי מועצות, מפקדים במשטרה ואנשי הנהלה של גופים שיש להם מעורבות בנושא. לרשימה המלאה - לחצו כאן

שר הפנים לשעבר אריה דרעי, שגם הוא העיד בפני הוועדה, לא קיבל הודעת אזהרה. על בנימין נתניהו נכתב: "כמי שכיהן כראש ממשלת ישראל משך למעלה משתים עשרה שנים רצופות בתקופה הרלוונטית ידע ראש הממשלה לשעבר נתניהו, או שהיה עליו לדעת, כי אתר קבר הרשב"י במירון מטופל משך שנים בצורה לקויה, שעלולה ליצור סיכון למשתתפים הרבים בהילולה. נתניהו לא פעל כמצופה מראש ממשלה לתיקון מצב דברים זה, על אף שהנושא עמד במוקד דוחות חמורים של מבקר המדינה, מערב מספר משרדי ממשלה ושהובא לשולחן הממשלה במספר הזדמנויות בשנים שונות".

על אוחנה נימקה הוועדה כי "השר לביטחון הפנים לשעבר לא פעל כמצופה משר לביטחון הפנים כשגיבש את דעתו באשר לקיום ההילולה במירון בל"ג בעומר ללא הגבלת קהל, ואף נתן לכך ביטוי פומבי, מבלי שהדבר נבחן בעבודת מטה מסודרת בנוגע למכלול המשמעויות, לרבות בחינת חלופות שונות באשר לאופן קיום ההילולה". על המפכ"ל קובי שבתאי נמסר כי "הוא אישר את תוכנית המבצע כאמור, אף שלא נתנה מענה ישים להתמודדות עם כמות הקהל והצפיפות המסוכנת שהיו צפויות בהילולה, ועל אף שלא כללה מנגנון יעיל לניהול הקהל או ויסות הקהל על סמך שיקולי בטיחות".45 ההרוגים באסון הר מירון