פיטורים פתאומיים, קיצוצי שכר ועסקים הם רק חלק מהנזקים הכלכליים שהביאה איתה מגפת הקורונה לחיינו. היום (רביעי) פורסם דוח העוני של ביטוח לאומי לשנת 2020 - התוצאות מדאיגות, אך פחות משחבשבנו. ב-2020 מספר העניים הגיע ל-1.92 מיליון נפשות - מתוכם 864.6 אלף ילדים ו-158.7 אלף בוגרים בגיל פנסיה. נדגיש כי מדובר בירידה קלה בשיעור העניים לעומת שנת 2019.

במקביל, קו העוני עלה בשנת 2020 ב-2.4 אחוז - עלייה מתונה יחסית לשנים קודמות. כבכל שנה, קו העוני נקבע לפי מחצית חציון ההכנסה לנפש תקנית. המשמעות: בשנת 2020 קו העוני נמדד לפי הכנסה נמוכה מ-2,811 שקלים בחודש.

הדוח אמנם מצביע על עלייה חדה בשיעורי העוני, אך נראה כי המגמה רוסנה בזכות התערבות הממשלה לכל אורך משבר הקורונה. מסתמן כי בזכות הסיוע הכלכלי, שיעור העוני בישראל ירד בשנת 2020 לעומת שנת 2019. לצד זאת, רמת החיים עלתה ב-2.4% - אך מדובר בעלייה מתונה יחסית לשנים הקודמות.

פערי העוני

מדוח הביטוח הלאומי עולה כי שיעורי העוני הנמדדים לפי ההכנסה הכלכלית בלבד - עלו במידה בשנת 2020. תחולת העוני לפי משפחה עלתה ב-4% ותוחלת העוני של הילדים עלתה ב-4.5%. מדד פער העוני ומדד חומרת העוני עלו גם כן. מדד ג'יני, שבודק אי-השוויון בחלוקת הכנסה הכלכלית, רשם בשנת 2020 זינוק חד של 4.2%. 

עוני - הסיבה השנייה השכיחה ביותר לפנייה. (צילום: דורית יורדן דותן)
לפי המדד: שכר העוני העוני עומד על 2,811 שקלים ומטה | צילום: דורית יורדן דותן

לפי הדוח, אי-השוויון התעסוקתי באוכלוסיה גדל בעיקר מהעשירון השני ועד העשירון התשיעי. לעומת זאת, הפגיעה בעשירון התחתון הייתה נמוכה באופן יחסי, מכיוון שגם שיעור המועסקים בעשירון זה נמוך מהממוצע. בעשירון העליון ההכנסה הכלכלית בשנת 2020 - אף עלתה קצת.

אופטימיות זהירה?

עם זאת, שיעורי העוני הנמדדים לפי ההכנסה נטו לא עלו כלל, ואף נמצאים במגמת ירידה: תחולת העוני של משפחות ירדה ב-0.8% - לשיעור של 20.4%. תחולת העוני לפי נפש ירדה ב-0.6% ותחולת העוני של ילדים ב-0.5%. נתון משמח: תחולת העוני של הקשישים בישראל רשמה ירידה חדה יחסית – מ-15.8% ב-2019 ל-13.5% ב-2020.

חסר בית מתחמם עם שמיכה בפתח חנות בירושלים (צילום: נתי שוחט, יונתן זינדל, רועי אלימה, פלאש 90)
157 אלף תושבים בגיל פרישה - מתחת לקו העוני | צילום: נתי שוחט, יונתן זינדל, רועי אלימה, פלאש 90

תוצאות דוח העוני לשנת 2020 אמנם מצביעות על התאוששות כלכלית, אולם התחזיות לשנת 2021 קודרות יותר. אחת הסיבות העיקריות לכך היא ההחלטה לבטל חלק ניכר מהמענים והקצבאות המיוחדות שהוקצו בתקופת הקורונה. זו השנה השנייה שדוח העוני של הביטוח הלאומי מבוסס על נתונים מנהליים בלבד של הביטוח - מפני שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מתעכבת עם מסירת הנתונים.

"הדבר שבולט יותר מכל בדו"ח העוני הוא שכשהמדינה מתערבת ויש לה מדיניות רווחה - היא מסייעת לאוכלוסיות חלשות ומוציאה אותן מהעוני", מסר שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן. "אני צמחתי בפריפריה, אני רואה כל יום את האנשים, את הסיפורים מאחורי המספרים שמופיעים בדוח. אם יש משהו שמדיר שינה מעיניי, זה עוני ואי-שוויון - ולכן הדוח מחדד לי שהצעדים שנעשו לטובת האוכלוסיות החלשות".