המונים בשבילים: ברשות הטבע והגנים מדווחים היום (שלישי) כי במהלך חג הסוכות וחול המועד פקדו את שבילי ישראל 1.23 מיליון מטיילים – שיא כל הזמנים. מדובר בעלייה של 23% לעומת ימי חג הסוכות וחול המועד בשנת 2019, וכן משנת 2020 שבה הוטל סגר כללי בשל הקורונה. רק ביממה החולפת, במהלך חג שמחת תורה, פקדו את שמורות הטבע והגנים הלאומיים לא פחות מ-150 אלף מטיילים.

תחרות הפיסול בחול בגן הלאומי פלמחים (צילום: אורית שטיינפלד, רשות הטבע והגנים)
תחרות הפיסול בחול בגן הלאומי פלמחים | צילום: אורית שטיינפלד, רשות הטבע והגנים

במהלך החג נרשמה תנועה ערה במיוחד של מטיילים בגנים הלאומיים ירקון עם 34 אלף מטיילים, קיסריה עם 27 אלף מטיילים, תל אשקלון עם 21 אלף מטיילים ובית גוברין עם 14 אלף מטיילים. כמו כן, נרשמה כמות מבקרים גדולה גם בפלמחים, שם התקיים אירוע הפיסול בחול המסורתי. בין שמורות הטבע הבולטות מבחינת כמות מטיילים: עין גדי, עיינות צוקים, עין אפק, בניאס ותל דן.

בחניוני הלילה של רשות הטבע והגנים לנו במהלך החג כ-80 אלף מטיילים, מתוכם 45 אלף ששהו בחניוני לילה בשטחים פתוחים. בין חניוני הלילה העמוסים ביותר היו אכזיב, חורשת טל, מעיין חרוד, גן השלושה ומצדה.

חורשת טל (צילום: פארס דעבוס, רשות הטבע והגנים)
מטיילים בחורשת טל, ארכיון | צילום: פארס דעבוס, רשות הטבע והגנים

פעולות חילוץ נרחבות

ברשות הטבע והגנים מסבירים כי לצד מרבית המטיילים שיצאו וחזרו בגפם, היו כמה שנדרשו לקבל סיוע. במהלך חג סוכות טיפלו פקחי רשות הטבע והגנים ב-23 אירועי חילוץ של מטיילים שנפגעו. הסיבות העיקריות לכך היו חולשה, התייבשות, מחסור במים ופגיעות גפיים כתוצאה מהחלקה או נפילה.

חילוץ בוואדי קלט  (צילום: דוברות המשטרה)
תיעוד מתוך חילוץ מטיילים מוואדי קלט, ארכיון | צילום: דוברות המשטרה
פרץ גלעדי
פרץ גלעדי ז"ל

ב-5 מהאירועים הנפגעים הלכו בשביל לא מסומן, וב-6 אחרים הם פעלו בניגוד להנחיות השמורה. ב-2 אירועי פינוי חריגים הזדקקו צוותי החילוץ לסיוע מוסק של לוחמי יחידה 669 – עקב תנאי השטח הקשים. עוד דווח ברשות הטבע והגנים כי פקחי השמורה נאלצו לטפל ב-2 אירועי מוות: האחד כתוצאה מטביעה בים. שני, מותו של פרץ גלעדי ז"ל, פנסיונר הרשות שהגיע לסייע למטיילים בנחל עמוד ונפל אל מותו.

תחרות הפיסול בחול בגן הלאומי פלמחים (צילום: אורית שטיינפלד, רשות הטבע והגנים)
תחרות הפיסול בחול בגן הלאומי פלמחים | צילום: אורית שטיינפלד, רשות הטבע והגנים

"נערכנו מבעוד מועד לכמות גדולה של מטיילים ישראליים בחג הזה בשל הירידה בתיירות היוצאת בצל הקורונה", אמרה רעיה שורקי, בכירה ברשות הטבע והגנים. "אנחנו מזהים את ההזדמנות של הישראלים לגלות אתרים שלא הכירו – גם כאלו הקרובים למקום המגורים, ושמחים לראות את הביקוש גם לאתרים בפריפריה".