על הדבש ועל העוקץ: סוזי בן אליהו לקחה על עצמה שליחות בחיים - להציל דבורים. היא פעילה מרכזית במגן דבורים אדום, סיירת קטנה שמפנה בהתנדבות נחילי דבורים, כדי שלא ידבירו אותם למוות. בכיתת הדרכה בבסיס אימונים של צה"ל ליד לכיש, היא ופעיל נוסף, שמואל יומטוביאן, מתגברים על העקיצות ועל החום ומצילים כוורת שלמה מהרס. "אדם אנושי לא יכול לרסס נחיל כזה. הדבש הוא לא העניין, העיקר זה העבודה שהיא עושה מחוץ לכוורת, הדבורה מרבה את כל היקום", מספר יומטוביאן.

כתבה על מגן דבורים אדום ועל דבש  (צילום: N12)
סוזי בן אליהו, פעילה במגון דבורים אדום | צילום: N12
כתבה על מגן דבורים אדום ועל דבש  (צילום: N12)
הדבורים אחראיות על כ-85% מהגידולים | צילום: N12

יש סיבות טובות להירתע מדבורים. הן עוקצות, מזמזמות ועלולות להיות מבהילות, אבל התרומה שלהן לחיינו עצומה. פרופסור שרון שפיר מהמרכז לחקר הדבורים באוניברסיטה העברית מסביר על החשיבות הכבירה של דבורים לקיום שלנו: "מעל 85% מהגידולים שלנו מואבקי דבורים, בעיקר מדבורת הדבש. מבחינת מסה, כל ביס שלישי שאנחנו אוכלים זה בזכות דבורים שהאביקו לנו את המזון".

מצבם של הדבורים לא טוב, והן הולכות לנעלמות. לכאורה זה קורה בגלל טפיל בשם ורואה שהורג אותן, אך ככל הנראה יש סיבות נוספות להיחלשות שלהן. פרופסור שפיר מסביר על הנסיבות שמובילות להיעלמותן: "העולם השתנה להן. אנשים מתרבים עוד ועוד, אנחנו אוכלים יותר ויותר מהמזון שלהן, יש יותר חומרי הדברה, פחות שטחים פתוחים ופחות פרחים. כל המכלול הזה גורם להיעלמות שלהן".

בלי דבורים, דביר גרוס מקיבוץ בית העמק לא יכול היה לנהל את מטעי האבוקדו העצומים שלו, והיה מקבל רק כ-10% ממה שהוא מפיק כיום בזכות הדבורים. "על ה-3,000 דונם של מטעי האבוקדו אנחנו צריכים כאלף כוורות כדי לייצר כמה שיותר אבוקדו מדונם ולהיות אפקטיביים", אומר דביר ומוסיף: "אם לא היו כוורות היינו מקבלים יבול נמוך בהרבה וזה מאוד מקשה גם להתקיים וגם לייצר מספיק מזון לצרכי הציבור".

 

כתבה על מגן דבורים אדום ועל דבש  (צילום: N12)
פרופסור שרון שפיר: "כל ביס שלישי שאנחנו אוכלים זה בזכות דבורים" | צילום: N12

ויש את אלו שחושבים איך לפתור את הבעיה באופן יצירתי, ולייתר את תפקידן של הדבורים בהפקת המזון שלנו. בחברת ביו דבש מפתחים דבש מלאכותי ללא שימוש בדבורים, ובאמצעות טכנולוגיה מדמים תהליך טבעי שלם. סמנכ"לית הפיתוח בחברה ד"ר אפרת דבש ריזנפלד מספרת כי התהליך מתחיל באיסוף כמות זעירה של צוף מהטבע, ובאמצעות טכנולוגיה הפקת כמות רבה הרבה יותר שלו. השלב הבא בתהליך הוא שימוש באינקובטור מיוחד לדמות את קיבת הדבש של הדבורה. והתוצאה? דבש מתוק שיכול להחליף את תפקידן של הדבורים.