ביום אחד, אי שם לפני תשעה חודשים, התחלקו החיים שלנו ללפני הקורונה ואחרי הקורונה. מי היה מאמין שכולנו נלך עם מסיכה ונימנע ממקומות עם קהל. אז איפה הייתם כשהקורונה חילקה את חיינו ללפני ואחרי? בסקר שערך עבורנו השבוע מכון מדגם, בראשות מנו גבע, שאלנו אתכם שאלות הנוגעות לרוב השפעות הקורונה - מבחינה נפשית ומבחינה כלכלית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הקורונה עשתה קודם כול מהפך בדברים הקטנים, בחיי היום-יום של כולנו. 31% דיווחו שהשינוי הכי משמעותי בחייהם הוא שהם מבלים יותר זמן עם הילדים, 18% עברו לקניות באינטרנט, 12% התחילו לעשות ספורט ו-9% סידרו סוף סוף את הבית.

שאלנו מה הדבר הכי רע שקרה לכם בגלל הקורונה: לכמעט רבע מפריע שלא נפגשים עם חברים (23%). 22%, שזה לא מעט, אמרו שהדבר הכי גרוע עבורם זה הלחץ והחרדה. 18% מודאגים מהתרופפות הקשרים עם המשפחה המורחבת ו-17% מוטרדים מהירידה ברמת החיים.

אבא תשוש בארוחת בוקר עם בתו (אילוסטרציה: juninatt, shutterstock)
31% מבלים יותר זמן עם ילדיהם. אילוסטרציה | אילוסטרציה: juninatt, shutterstock

עוד נתון מטריד - היחסים בתוך הבית: רבע מהישראלים דיווחו שהמריבות עם בן/בת הזוג גברו (26%), אצל 8% תדירות המריבות פחתה ו-66% לא שמו לב לשינוי כלשהו. בנוסף, 81% - ארבעה מחמישה ישראלים - אמרו שהם והילדים מבלים הרבה יותר זמן מול המסכים: בטלפון, במחשב ובטלוויזיה. 

והכי מטריד: כל ישראלי שני (56%) מדווח על יותר לחץ וחרדה. כי לסגר - יש אמנם יתרונות בריאותיים, אבל גם סכנות שלא ממש נמצאות בטבלאות של משרד הבריאות. ואם כבר נזקים בריאותיים: בזמן הקורונה אנחנו יותר בבית ומשועממים - אז אוכלים יותר. 44% דיווחו שעלו במשקל, 15% דווקא ירדו.

ולנתון שכנראה הכי עצוב בסקר הזה: כמעט כל ישראלי שני אמר שהוא חש יותר בדידות בתקופה הזו (45%).

הקורונה הכלכלית קטלנית גם היא: רק 31% מהישראלים ממשיכים לעבוד כרגיל. כל היתר או שפוטרו (9%), או שיצאו לחל"ת (17%) או שעברו לעבוד מהבית (21%). שני שלישים סיפרו כי הם חוששים לחלות בקורונה, 30% לא מפחדים. 72% אחוזים מכירים אישית מישהו שחלה בקורונה וכמעט רבע מהישראלים מכירים אישית מישהו שמת מקורונה.

ל-56% מהישראלים אין אמון בצעדי הממשלה

כששאלנו מה הכי מדאיג ברמה האישית: אם למישהו היה ספק, מה שהכי מדאיג את הישראלים היא הפגיעה הכלכלית (32%), רק אחר כך החשש לחלות בקורונה (28%). 12% מודאגים מהפגיעה בלימודים של הילדים, 7% חוששים להיפגע נפשית ו-6% מהנשאלים לא מודאגים בכלל. שווה לקחת מה שהם לוקחים.

לא פלא שרובנו כן מודאגים, כי 56% אמרו שאין להם אמון בצעדי הממשלה מול 30% שדווקא יש להם. אי אפשר לנצח מגיפה בלי אמון מהציבור ולכן גם ברור מדוע 83% השיבו שהם משוכנעים שאנחנו בדרך לסגר שלישי.

אתם לא לבד, כולם מרגישים בדידות בלימודים (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
כמעט כל ישראלי שני חש יותר בדידות בתקופת הקורונה. אילוסטרציה | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

שאלנו איך אתם מעריכים את הטיפול של הממשלה במשבר ביחס לעולם: 55% - הרוב - חושבים שהטיפול של ממשלת ישראל בקורונה פחות טוב מאשר ברוב מדינות העולם. רק 12% חושבים שאצלנו יותר טוב, ואילו מבחינת 26% המצב בישראל דומה למצב בעולם.

למה אנחנו מתגעגעים? רוב הישראלים הכי מתגעגעים לנסוע לחופשה בחו"ל (36%). אחר כך פגישות עם המשפחה המורחבת (18%), טיולים בארץ (9%), פגישות עם חברים (8%), מסעדות (6%) וקולנוע (5%). אגב, מהסקר עלה שלחתונות אנחנו ממש לא מתגעגעים (3%). 6% השיבו שהם מתגעגעים למשהו שהיה יום-יומי עד לתחילת 2020: להתחבק.