אי הציות להנחיות ולהגבלות הקורונה מתבטא בין השאר במספר הדוחות הגבוה שהמשטרה מחלקת לציבור בימי הסגר. לראיה, אתמול ניתנו כמעט 5,000 קנסות – בתוך יממה אחת בלבד. ההפרות שמתרחשות בהפגנות ובעסקים מחד ובבתי הכנסת מאידך - הן עדות ברורה לאמון הציבורי הרעוע בהנהגה. לכך מתווספות הטענות לאלימות משטרתית וההפרות מצד הפוליטיקאים. בשיחה עם N12, היועצים הבכירים רני רהב, רוני רימון ומשה דבי נותנים לממשלה עצות להגברת המשמעת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עמדותיהם היו שונות באופן מהותי, אך דבי ורהב הסכימו על שני דברים מרכזיים, כצעדי השבת האמון: על הפוליטיקאים להעניק דוגמה אישית ועל הצורך לאמץ מדיניות דיפרנציאלית בהתאם לרמות התחלואה באזורים השונים בארץ.

"יש משבר אמון מאוד גדול בין האזרחים, הפוליטיקאים והפקידות הבכירה", אמר משה דבי, בעלי קבוצת דבי. "רמת האמון בין הציבור ומקבלי ההחלטות בקריסה. מקבלי ההחלטות צריכים קודם כול לקבוע קריטריונים וליצור שקיפות. הציבור צריך לדעת איך הוא חוזר לעבודה, מה הקריטריונים הברורים של התחלואה וכל מה שהציבור תופס כשיקולים פוליטיים בקבלת ההחלטות חייב להיפסק".

כינון אמנה חדשה של נראות ציבורית

"אנחנו כפסע לפני מלחמת אזרחים", תיאר בחריפות רני רהב, בעלי "רן רהב תקשורת ויחסי ציבור". "בין חילונים לחרדים, בין חילונים משמאל לחילונים מימין. מנהיגי ציבור מכל המגזרים, מראש הממשלה ועד נשיאת בית המשפט העליון, מיו"ר האופוזיציה ועד הרמטכ"ל, מ-ממלא מקום המפכ"ל ועד כל שרי הממשלה ו-120 חברי הכנסת - חייבים לצאת בקריאה מיידית לציבור: 'לא לאלימות'".

מליאת הכנסת (צילום: אוליבייר פיטוסי, פלאש/90 )
"אמנה של נראות ציבורית". מליאת הכנסת, ארכיון | צילום: אוליבייר פיטוסי, פלאש/90

רהב מציע לכונן אמנה חדשה במדינת ישראל: "המדינה חייבת לחתום על אמנה של נראות ציבורית. עשה ואל תעשה". הוא הוסיף: "יחתמו חברי הממשלה, חברי הכנסת, נבחרי ציבור אחרים ופקידי ציבור ברמה גבוהה ובאינסטנציה הבכירה. האמנה הזאת צריכה לקרוא לציבור ולכל 120 חברי הכנסת, כולל ראש הממשלה - שאין יותר ימין שמאל, או שמאל ימין. כולנו עם אחד, לב אחד ורקמה אנושית אחת".

"גמליאל צריכה לבוא למהדורה אצל יונית ולהתנצל"

מלבד קריטריונים ברורים ליציאה מהסגר וכחלק מהשקיפות - דבי סבור שהפוליטיקאים חייבים לתת דוגמה אישית: "הם לא יכולים פתאום לארח בחג בן או בת". הוא הוסיף כי "לכולנו יש ילדים. רוב הדברים שהיו (ההפרות מצד פוליטיקאים) זה מים תחת הגשר".

"עבדתי בממשלה הרבה זמן", סיפר, "ובמצב הפוליטי הקיים, לא רואה אפשרות של ראש הממשלה לפטר את השרה גמליאל". הוא הסביר כי הסיבה לכך היא שלדעתו "הולכים למערכת בחירות בדרך כזו או אחרת ב-2021".

גילה גמליאל (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
"צריכה לבוא למהדורה ולהתנצל". השרה גילה גמליאל | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

"ולכן", המשיך, "הדבר הנכון מבחינתו לקרוא לה לשיחת הבהרה. היא צריכה להתנצל, הדבר הכי חשוב זה להתנצל. היא שרה חרוצה, גם כשהייתה השרה לשוויון חברתי עשתה עבודה מדהימה. היא צריכה לתת התנצלות עמוקה, לשבת בתקשורת, ללכת לחדשות של שמונה בערב אצל יונית ולהתנצל, להגיד טעיתי. הציבור יסלח למי שיודו בטעות, הוא לא יסלח למי שלא מודה בזה שטעה".

"שציבור שלם לא ישלם על המחדלים ביישובים נגועים"

היועצים מסכימים כי יש לקבוע מדיניות דיפרנציאלית של הגבלות על מנת להשיב את האמון. "אתה לא יכול לתת את אותן הגבלות לאזור למשל עם 70% תחלואה ולאזור עם 2%", הסביר דבי. "עיר ירוקה - תן להם ליהנות מזה שהם עיר ירוקה. אתה רוצה להגיד להם: 'שמרתם, הקפדתם על ההנחיות ופעלתם לפי ההגבלות - ואני מביא את הגזר'. צריך להראות להם מה יוצא להם מזה, כרגע מי ששומרים על ההנחיות רואים שאחרים לא מקפידים ועושים מה שהם רוצים. כרגע יש שיטה של עונש, צריך להיות גם שכר".

רני רהב
יועץ התקשורת רני רהב. "הממשלה צריכה להעלות קנסות באופן דרסטי"

"הכול זה הפרה אחת גדולה", אמר רהב. "וכולם התבלבלו וכולם עושים מה בראש שלהם. זה משהו שחייב להיפסק, מפני שהציבור דורש ובצדק מההנהגה שלו א' - דוגמה וב' - שלא תצפה שציבור שלם ישלם על מחדלים ביישובים נגועים רק בגלל שלא הקפידו על הנחיות". רהב מסכים כי מתן הנחיות שונות לפי רמות התחלואה ביישובים שונים חיונית להשבת האמון.

"להשקיע בחרדים, אגרסיביות משטרתית לא תעזור"

ההצעה של רוני רימון, יועץ אסטרטגי ושותף במשרד רימון-כהן, היא להתמקד בציבור החרדי. "עיקר הבעיה כרגע היא בקרב הציבור החרדי", הוא מסביר, "אני ממליץ לשכור יועצי הסברה המתמחים במגזר החרדי. הם יודעים איך נכון לדבר לקהלים הללו, את מי שם צריך להפעיל ומהם הדברים הנכונים שיש לאמר ולעשות".

היועץ האסטרטגי רוני רימון
היועץ האסטרטגי רוני רימון. "אצל החרדים אגריסיביות משטרתית זה לא מה שיעזור"

"את הקהל החרדי לא מחנכים 'דרך הרגליים'", הוסיף, "ולכן אגרסיביות משטרתית לא תעזור. יש לפנות דרך ראשי הציבור". רימון סבור בין היתר כי יש להשקיע דווקא בחרדים שכן הסיכויים להצליח בציבור הכללי קלושים. "למחצית העם אין אמון בסיסי בממשלה ובראש הממשלה", אמר, "ומעשי הממשלה כמו למשל מלחמה נגד ההפגנות וסגירת כל המדינה לא מוסיפה אמון בקרב קהלים אלה. באשר למחצית השנייה - גם שם האמון אינו רב בשל התנהלות לא שיטתית של הממשלה".

בשורה התחתונה רימון מעריך מקצועית כי זהו "קייס בעל סיכוי נמוך מאוד להצלחה בקרב הציבור הכללי". לכן הוא מבהיר "מאוד חשוב להשקיע את מירב המאמצים בקרב החרדים".

להעביר את השרביט למומחים?

דבי סבור שבשלב זה על ההנהגה הפוליטית להעביר את שרביט ההופעות התקשורתיות למומחים. "התחושה כרגע, כיוון שיש משבר אמון, היא שהפוליטקאים מנצלים את זה על מנת לקבל את הבמה התקשורתית". הוא הסביר: "אני חושב שהיה נראה בשלב הזה, בגלל משבר האמון, הרבה יותר טוב לשים את אנשי המקצוע בפרונט. בגל הראשון מקבלי ההחלטות קיבלו הרבה קרדיט עם ההופעות התקשורתיות שלהם, אבל כרגע צריך להשאיר את זה לאנשי המקצוע".

"שיקיימו כל יום מסיבת עיתונאים קבועה", הציע דבי, "לא בשמונה בערב, בפריים טיים. אפשר לדווח כל יום למשל ב-17:00 דיווח מסודר. אתה רוצה לבנות אמון, אתה לא יוצר מכל דבר דרמה, ההפחדה של הציבור כבר לא עובדת בחלקה. יש גם ציבור גדול שזקוק לעזרה מקצועית פסיכולוגית. בחדשות כבר ידעו להביא את עיקרי הדברים. הדרמה של שמונה בערב שחקה את האמון, נתנו בפוליטקאים אמון והם מעלו בו".

דבי עבד בעברו במשרד החוץ, ואת הטקטיקה של תדרוך קבוע לעיתונאים למד בבית הלבן: "אם יהיה תדרוך מסודר - אין מישהו שלא יבוא". הוא ציין כי "צריכת החדשות עלתה בתקופה הזו והציבור רוצה לקבל מידע מכלי שהוא מאמין לו, ולא מהפוליטיקאים".

היועץ האסטרטגי משה דבי (צילום: אסנת רום)
יועץ התקשורת משה דבי. "הדרמה של שמונה בערב שחקה את האמון" | צילום: אסנת רום

את הבחירה להעביר את השרביט למומחים הוא הסביר באופן הבא: "לא תפסת את אנשי המקצוע - בר סימן טוב, סדצקי וגמזו - מפרים הנחיות. גם בסיפור של גרוטו - זה לא שהפר הנחיות בעצמו". דבי סיפר כי "מחקרים שביצע מכון אדלמן מראים שהציבור מאמין פחות לפוליטיקאים, ולוואקום הזה נכנסים אנשי המקצוע – ואפילו מנכ"לים של חברות שהעובדים תולים בהם את אמונם".

רהב לא מסכים איתו, ולא חושב שהמומחים צריכים לעמוד בפרונט של ההסברה לציבור. "נבחרי ציבור צריכים לבוא ולומר לציבור", טען. "והציבור צריך לשפוט אותם. עם כל הכבוד לאנשי מקצוע - זה לא התפקיד שלהם".

"ראש הממשלה צריך להעביר את לשכתו למשרדי מס הכנסה"

לרהב יש עוד כמה עצות לממשלה. "הממשלה צריכה להעלות קנסות באופן דרסטי", אמר. "למשתתפים באירועים, לוויות, מסיבות וכל דבר אחר מעבר לתקנה, על מנת שכל אדם שעושה את העבירה ירגיש בכיסו".

אכיפת ההגבלות החדשות בירושלים‎ (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
אכיפת המגבלות בימי קורונה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

כשהוא נשאל מה הוא ממליץ לראש הממשלה נתניהו עצמו, אמר רהב: "דוגמה אישית, סיורים בשטח ולהעביר את לשכתו ממשרד ראש הממשלה למשרדי מס הכנסה, על מנת שיבדוק באופן אישי את נושא העברת הכסף לציבור בישראל".