דוח הביקורת על השלטון המקומי של משרד מבקר המדינה המתפרסם היום (שלישי) חושף מחדל חמור בעיריית רמלה בנוגע לאלימות כלפי נשים. בביקורת שנערכה במחלקת הרווחה בעיר הסתבר כי התקציבים ומספר העובדים הסוציאליים פשוט לא מספיקים. במשרד הרווחה הודו במחסור בעובדים סוציאליים: "אי-איוש מלא של תקנים הוא בעיה ארצית רחבה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בסוף דצמבר 2018 התייצבה במשטרה אישה והתלוננה על אלימות מצד הגרוש שלה, התלונה הועברה עוד באותו יום למרכז האזורי לשלום המשפחה ברמלה אך דבר לא קרה. בפברואר 2019 היא פנתה למחלקה לשירותים חברתיים בעירייה, אבל שם כשלו לזהות את בעיית האלימות במשפחה והפנו אותה לקבל סיוע מבית הדין לענייני משפחה. הטיפול הרווחתי החל לבסוף רק חמישה חודשים אחרי התלונה במשטרה.

מדובר באחת מבין 546 פניות על אלימות בין בני זוג שהתקבלו במרכז האזורי לשלום המשפחה ברמלה בשנת 2018, מקרה שמעיד על היעדר הכשרה מתאימה לזיהוי אלימות במשפחה. אבל זה לא הכשל היחיד - רבע ממשרות העובדים הסוציאליים בעיריית רמלה כלל לא מאוישות. במשרד הרווחה השיבו לביקורת על המחסור בעובדים סוציאליים והודו: "מדובר בבעיה ארצית".

רמלה (צילום: הלית ינאי-לויזון)
רבע ממשרות העובדים הסוציאליים בעיריית רמלה כלל לא מאוישות | צילום: הלית ינאי-לויזון

בביקורת נמצא כי בניגוד להנחיה, בעיריית רמלה לא נוקטים שום פעולת מניעה, הסברה ואיתור של אלימות במשפחה. מנהל המחלקה הסביר שפשוט אין תקציב ומנהלת המרכז לשלום המשפחה מספרת כי היו סדנאות והרצאות לפני שנים, אבל הן בוטלו מחמת מחסור בכוח אדם ועומד העבודה. במציאות בה אין כל הסברה ואיתור, 442 פניות בשנת 2018 הגיעו למרכז לשלום המשפחה מהמשטרה לאחר שהיא עורבה במקרה, ורק 32 מהנפגעים פנו בעצמם.

במשרד מבקר המדינה המליצו לעירייה להכין ולבצע תכניות ופעולות הסברה ואיתור כנדרש, גם בקרב מגזרים ייחודיים, כדי למנוע הסלמה של מצבי אלימות במשפחה, ולהגיע למספר מרבי של לקוחות הזקוקים לעזרה. הדוח לא התעלם גם מהאחריות הממשלתית, והמליצו שמשרד הרווחה יפעל לפתרון בעיית האיוש, שנובעת בין היתר מתנאי העסקתם של העובדים הסוציאליים.