פאנל הבוחרים החדשים בעכו (צילום: בן רבסקי)
חילוקי הדעות הפוליטיים לא מפריעים לחברות. הפאנל בעכו | צילום: בן רבסקי

בזמן שבתיכון בליך חוגגים דמוקרטיה, הדבר האמיתי קורה דווקא בפריפריה, בעיר עכו.
שני בתי ספר תיכוניים, האחד- אורט דרסקי (יהודי) והשני- אורט חילמי שאפעי (ערבי), מתיישבים זה לצד זה מול פאנל של בכירי הפוליטיקאים במסגרת פרויקט "הבוחרים החדשים" של mako.

הפאנל הכל כך טעון, ידע מהלומות מילוליות וקריאות בוטות מצד הקהל כלפי חברי הפאנל, שחלקם אף נרתמו להלהיט את האווירה.  שמיל לוי, מנהל אורט דרסקי, פתח בנאום מפייס: " אני וחברי מוחמד חג'וג' חלוקים בדעותינו הפוליטיות, ואף על פי כן, אנחנו חברים טובים". "גם אם יש חילוקי דעות צריך לדעת לעבוד יחד" הוסיף חג'וג'. ראש העיר עכו, שמעון לנקרי, אמר גם הוא בפתיחת הפאנל: "אין בכל מדינת ישראל סצנה כזאת. זאת לא צריכה להיות המצאה של העיר עכו. זה צריך להיות הנוף של כל מדינת ישראל".

סיסמאות שנשמעו מפי חלק מנציגי המפלגות עוררו זעם רב בקרב הקהל הערבי. הראשון היה זה עודד סושרד, נציג הבית היהודי, שפתח בהצהרה: " במדינת ישראל לא תהיה מדינה פלסטינית". לאחר שזה קיבל קריאות בוז רבות אמר: "זה בסדר, זו דמוקרטיה. לא כולם צריכים להצביע לבית היהודי."

זוהיר בהלול תקף: "כל הצעדים שצעד פה נציג הבית היהודי הם צעדים שיובילו אותנו לגיהינום". אמר והמשיך: " כולנו רשאים לשחות בים והאוויר הוא של כולנו, נגזר עלינו לחיות ביחד במדינה הזאת, ואנחנו צריכים לכבד זה את זה".

אחריו, עורר שוב את זעם הקהל הערבי, איוב קרא נציג הליכוד, שתקף את חסרי הנאמנות: "צביעות צריכה להיפסק - מי שלא טוב לו פה צריך לעזוב." תלמידי תיכון דרסקי מחאו כפיים בעוד שתלמידי חילמי שאפעי קראו "בוז". איוב גיחך והוסיף: "אני רוצה לראות כמה ישנו את תעודת הזהות שלהם". מלבד קריאות הבוז קראו תלמידי תיכון חילמי: "איוב- לך הביתה".

הסערה הגיעה לשיאה בנאומו של אילן שוחט, ראש עיריית צפת ומתמודד במקום הרביעי ברשימת ישראל ביתנו, כאשר זה עוד לא התחיל לדבר וכבר קראו התלמידים הערביים לעברו: "ליברמן הביתה". שוחט תקף את אחד התלמידים: " אתה עם הבננה ביד- זה לא נראה טוב שאתה צועק ומנופף בבננה". אחד אנשי הצוות מתיכון חילמי שאפעי שלא אהב את הערתו הבוטה של שוחט החל לצעוק נגדו: " רד מהבמה". שוחט צעקו לו בחזרה: " אתה מורה?! תתבייש לך!".

לסיום התייחס שוחט לנאומו של אורי זכי, נציג מרצ ולשעבר מנהל "בצלם" בארצות הברית, שעשה סקר בקהל ושאל: "מי בעד נתניהו?", ולשמחתו מעט ידיים הורמו באוויר. "השאלה המהותית היא- האם אתם קודם כל, בראש ובראשונה, מכירים במדינת ישראל כמדינה יהודית?",  שאל שוחט את הקהל. והוסיף: " אום אל פאחם לפלסטין ואריאל תישאר בישראל".

אעידה סולימאן התייחסה לנאומו של שוחט ואמרה: "היה מי שחשב שאם יעלה את אחוז החסימה הוא ימנע מהמפלגות הערביות להיכנס לכנסת. אבל אנחנו ההוכחה שלא ינצחו אותנו. אנחנו לא הולכים לשום מקום. ההורים שלנו נולדו פה וזה המולדת שלנו ונחיה פה בכבוד". על קריאתו של שוחט על אום אל פאחם אמרה: "'כולנו אום אל פאחם' לא המחנה הציוני ולא המחנה הלאומי אלא המחנה הדמוקרטי שמייצגת הרשימה המשותפת".

היו מי שבחרו לא להשתתף בחגיגה ודיברו עם הקהל על הנושא הכלכלי-חברתי. מיקי לוי ואלי אלאלוף פירגנו זה לזה ודיברו על יוקר המחיה שמוסיף עוד אנשים למעגל העוני, על החינוך הקלוקל ומחירי הדיור הגבוהים. "אנחנו השמנו את דו"ח אלאלוף שבפעם הראשונה בארץ נתן פתרון מפורט למלחמה בעוני", אמר לוי. "לא יכול להיות שיש הבדלי תקצוב בחינוך בין המרכז לפריפריה", הוסיף אלאלוף.

שאלות קשות נשאלו חברי הפאנל ותשובות קשות לא פחות נענו. תלמיד ערבי מתיכון חילמי שאפעי שאל את אעידה סלימאן נציגת הרשימה המשותפת: "למה חברי הכנסת הערביים מתעסקים בעיקר בפלסטין ולא במה שקורה פה בארץ?". אעידה ענתה: " טוב שהם מתעסקים בפלסטין ויוצאים נגד הכיבוש". ושאלה את התלמיד בחזרה: "למה אף אחד לא שואל את חברי הכנסת היהודיים למה הם מדברים רק בעניינים המדיניים?", וסיימה בקריאה לחברי הפאנל: " תפסיקו להזרים כספים למקום שהוא תחת כיבוש". מחיאות כפיים סוערות נשמעו בקהל.

כשנשאלו על ידי המנהלים למה לא מוציאים את החינוך מהפוליטיקה ענה זכי: " חינכו אותנו שפוליטיקה זה דבר בזוי ומלוכלך. אל תטעו - זה מתרגם את הערכים. ממשלת רבין עשתה סדר עדיפויות והשקיעה יותר בחינוך".

אלאלוף מצידו אמר כי לא רק במערכת החינוך נמצאת הפוליטיזציה. "איבדנו את הממלכתיות", טען.

זוהיר בהלול קבע: "כמו שצריך להפריד את הדת מהמדינה צריך להפריד גם את החינוך מהפוליטיקה".

על אף הבחירות המשותפות, אפשר בבירור להבחין בהתפלגות של שני המחנות. הרשימה המשותפת זוכה במקום הראשון ומקבלת 43 אחוזים מקולות התלמידים של שני בתי הספר. מנגד ישראל ביתנו במקום השני עם 36 אחוזים.