אריה דרעי, צ'רלי ביטון ופעילים חברתיים, פברואר 2015 (צילום:  Photo by Flash90)
פעילי הפנתרים השחורים עם אריה דרעי. תהיה השפעה? | צילום: Photo by Flash90

האברכים עדיין מתלבטים בינו לבין אלי ישי, אבל אריה דרעי קיבל חיזוק מהכיוון החברתי. לפני מספר ימים החליט צ'רלי ביטון, אחד ממנהיגי תנועת "הפנתרים השחורים", לגייס את פעילי התנועה הוותיקים לצד צעירים ולהצהיר על תמיכה בש"ס. השניים הצטלמו יחדיו, וביטון הבטיח לדרעי לסייע להביא כמה שיותר קולות למפלגה.

"כשאלי ישי עמד בראש ש"ס, החלטתי לא לתמוך בה", אומר ביטון. "את ישי ובכירי התנועה לא עניינו השכבות החלשות והבעיות החברתיות, הם היו עסוקים בהשקעות במקוואות, בתי כנסת והשכבות החלשות היו מחוץ לתחום העיסוק שלהם. הפקירו אותם. פעמים רבות ביקשתי לרתום את ישי ובכירים בש"ס לטפל ביוקר המחיה, זוגות צעירים ולקדם את הדיור הציבורי ולא זכיתי לקבל שום אוזן קשבת. הם פשוט נהיו אטומים".

עוד בבחירות:

>> מתלבטים למי להצביע בבחירות 2015? השאלון שבודק איזו מפלגה מתאימה לכם

>> 24 דברים שבאמת חשוב לדבר עליהם לפני הבחירות

לדבריו, ש"ס בראשותו של דרעי מייצגת את האג'נדה החברתית של הפנתרים השחורים, תנועת המחאה שפעלה בשנות השבעים, ולכן החליטו להצהיר על תמיכה גלויה בו.

"אריה דרעי השתנה לגמרי עם השנים. הוא הלך על האידאולוגיה החברתית נטו וזה מה שגרם לנו לתמוך בו", הוא מסביר. "הוא יותר עממי-חברתי, פחות מתנשא ומבין שכדי להחזיר את ש"ס לימים היפים שלה שהיו לה 17 מנדטים. הוא צריך לטפל בעניינים החברתיים ובזה הוא שונה מכולם, כולל מכחלון. כחלון מבחינתי זו אכזבה גדולה".

כחלון לא עולה סתם בשיחה. ביטון ליווה את יו"ר "כולנו" למספר כנסים, אבל ברגע האחרון העביר את תמיכתו לש"ס. "בכל כנס של כחלון הבאתי כמה מאות פעילים אבל הוא התעלם מאתנו, כאילו היינו אוויר. שכח לומר לנו תודה. שום מילה טובה", הוא טוען. "תראה את הרשימה שלו, שום פעיל חברתי אין בה. כלום. אחרי הבחירות כל המפלגה הזו תתפרק, לא יישאר בה כלום. לא רציתי כיסא בכנסת, באת לתרום, לעזור, הבנתי שלא רוצים אותנו אז עזבתי".

בעבר, אגב, לא היה ביטון מחסידיו של דרעי. בראיון להארץ ב-2007, הסביר שפעל למען דרעי, אבל המפלגה "מנציחה א הדיכוי ואת העוני. שדרעי ידבר עם איש שוליים כמוני? הוא מדבר רק עם אנשים שמלאים בכסף".

משה כחלון (יח``צ: תמיר ברגיג)
"תראה את הרשימה שלו, שום פעיל חברתי אין בה". משה כחלון | יח``צ: תמיר ברגיג

ביטון הוא לא הפנתר היחיד שמצהיר על תמיכה בדרעי. ראובן אברג'ל, בעבר מבכירי התנועה ובכיר ב"קשת הדמוקרטית", הפתיע כאשר הצהיר כבר לפני כשבועיים שהוא תומך אף הוא בש"ס אבל לא יצביע לכנסת.

"לו הייתי משתתף בבחירות הייתי מצביע לדרעי", אמר בראיון לאתר 'שיחה מקומית', "לאריה דרעי עשו סיכול ממוקד. בזה אין כל ספק. דרעי הפך לסיכון  למערכת ברגע  שאמר שהוא רוצה להיות ראש ממשלה. כל מזרחי שאי פעם אמר כזה דבר  מצא עצמו  מאחורי סורג ובריח... אני אומר לך שאריה דרעי חף מפשע חד משמעית. הכרתי אותו אישית".

עם זאת, התמיכה בש"ס, ובביטון עצמו, אינה חד משמעית. יהודה אלוש, שאביו ויקטור היה מבכירי הפנתרים השחורים ובעצמו היה פעיל בה טוען, שתמיכתו של ביטון בדרעי מבזה את מורשת התנועה.

"הוא כל הזמן מזגזג. היה קומוניסט קיצוני, עבר לכחלון, עכשיו ש"ס. הולך איפה שנותנים לו כסף ותקציבים. הוא עושה צחוק מההיסטוריה המפוארת של הפנתרים השחורים. ההחלטה שלו לתמוך בש"ס היא בדיחה. זו מפלגה ששנים רבות לא נקפה אצבע לסייע לשכבות החלשות. אני לא מאמין לשום מילה של דרעי", טוען אלוש.

לדבריו, התמיכה של ביטון והפנתרים השחורים בש"ס היא חסרת משמעות ואפילו אין בה שום אלמנט סימבולי.

"חלק מבכירי התנועה הלכו לעולמם. התמיכה של ביטון וחבריו לא תסייע לש"ס, היא סתם גימיק תקשורתי לא יותר מזה. אין להם כוח כמו בעבר", אומר אלוש. "הפנתרים השחורים היו אלה שהובילו את המחאה החברתית וחבל שהם הולכים לתנועה שלא עשתה כלום למען העניים והחלשים. אבא שלי מתהפך בקברו".