"ציפי ובוז'י משקרים". נתניהו (צילום: חדשות 2)
נאום חוצב להבות, כמה ממנו מדוייק? | צילום: חדשות 2
בימים האחרונים ראש הממשלה בנימין נתניהו הפריך לאוויר שורה של האשמות, הבטחות והישגים. תחילה בנאום השקת הקמפיין שלו ביום שני ובהמשך בראיון שנתן לעמית סגל ויונית לוי בחדשות ערוץ 2. יצאנו לבדוק כמה מהפרטים שציין שם ולברר האם יש להם בסיס או לא. 

בועת הנדל"ן

"למה מחירי הדירות התחילו לעלות? כי ממשלת אולמרט קיבלה החלטה שערורייתית להפסיק בנייה ותכנון באזור המרכז. התחלנו לטפל בזה לפני שנתיים אבל הטיפול נעצר כי קיבלנו מפלגת אווירה שהייתה גדולה מהמפלגה שלנו" 

אז האם אולמרט ובהמשך לפיד באמת אשמים בכך כפי שטען ראש הממשלה בראיון אתמול? בכיר כלכלי לשעבר בממשלה עושה לנו סדר ומסביר, כי "בתקופתו של אולמרט נפלה החלטה, ככל הנראה בעידוד אגף התקציבים לפיה אמרו שבכדי לפתור את בעיות המחירים ׳נבנה הרבה, אבל לא נבנה במרכז׳. עצרו מכרזים במרכז הארץ ובנו יותר בפריפריה. ההחלטה הזאת הסתברה כהחלטה שגויה שבין היתר תרמה לעליית מחירים במרכז, כיוון שנוצר ביקוש אבל לא היה היצע. אבל נתניהו כבר עוד מעט עשר שנים בעמדות מפתח. בסופו של דבר יש לו אחריות מלאה על מה שקרה. אם הדיור כל כך חשוב לך – איך התנהלת עם מע"מ 0? ואיך הוא התנהל עם קבינט הדיור?". אגב, זמן קצר אחרי ההחלטה הבעייתית של אולמרט, הוא התפטר והשלטון עבר אחרי פחות משנה לנתניהו. למרות זאת, במשך תקופה ארוכה, ממשלתו לא ביטלה את ההחלטה על אף שניתן היה לעשות זאת. 

בשורה התחתונה: חצי מדויק

החזיק בחומרים מסווגים? (צילום: יותם רונן)
אמנם יש לו חלק, אבל לנתניהו היה מספיק זמן | צילום: יותם רונן

תכנית צה"ל לנגב

"לפיד עצר את ההחלטה לפנות את בסיסי צה"ל מאזורי הביקוש והייתי צריך לפטר אותו ולקבל את ההחלטה להמשיך”

אותו בכיר מסביר לנו: "מה זה תוכנית צה"ל לנגב? תוכנית פינוי בסיסים בהיקפים גדולים, כולל תע"ש ברמת השרון, צריפין, תל השומר, 8200 בגלילות וכו'. אלה תהליכים ארוכים, מסובכים ויקרים. התוכנית הזה נאמדת בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים. המחלוקת שהייתה בינו לבין יאיר לפיד הייתה על מילארד-מיליארד וחצי שקלים. לפיד ניסה לטעון שתקציב 'צה"ל לנגב' כבר טמון בתוך תקציב הביטחון שאושר בתוספת תקציב גדולה. מה שעוצר את 'צה"ל לנגב' זה לא המכרזים לבניית הבסיסים בנגב, אלא בניית התשתיות בנגב שמטרתן למשוך אנשים מתחום ההייטק של חיל המודיעין לבוא ולשרת בדרום וכל זה היה תקוע לגמרי. התקציב שהיה במחלוקת הוא טיפה בים לגבי הפרויקט הענק הזה, שימשך בכל מקרה עד 2030 בערך״. לדבריו, ״ההחלטה משבוע שעבר לגבי פינוי הבסיסים לנגב עסקה בסך הכל בהקמת חברה ממשלתית שתטפל בקרקעות. כבר שנים שקיימת במשרד הביטחון יחידה גדולה שמטפלת בנושא של פינוי הבסיסים לנגב".

פרוייקט תוכנית צה״ל אגב הוא לא יוזמה חדשה וגם לא של נתניהו, אם כי הוא המשיך לקדם אותה. מדובר בהחלטה שהתקבלה כבר לפני כעשור. בנוסף, בעוד שלפיד נמצא בממשלה כשנה וחצי – נתניהו כיהן כראש הממשלה בשנים האחרונות ואף הבטיח ירידה במחירי הדיור במהלך המחאה החברתית. ירידה שלא התרחשה אלא להיפך - מחירי הדירות רק המשיכו להאמיר. גם חוק ועדות הדיור הלאומי שהיה אמור להוסיף דירות לשוק ולהוריד את המחיר – לא השיג את המטרה.

בשורה התחתונה: לא מדויק

תמיכה אמריקאית

"התמיכה של הציבור האמריקאי בישראל בשיא של כל הזמנים. הקונגרס תומך בנו תמיכה איתנה. היחסים בממשל בנושאים הביטחוניים המודיעיניים הם איתנים. זה לא אומר שאין לי חילוקי דעות עם ארה"ב".

האמריקאים אוהבים אותנו יותר מתמיד? נשמע מעודד, אבל אלון פנקס, קונסול ישראל בניו יורק ויועץ מדיניות חוץ לראש הממשלה בתקופת אהוד ברק מסביר שזה פשוט "לא נכון". "צריך לשים לב לשני דברים: כששאלו את נתניהו לגבי היחסים עם ארה"ב, הוא התחיל מהתמיכה הציבורית והמקונגרס ולא מהיחסים עם הנשיא. העובדה הזאת מעידה על חולשתו, כי היתרון של כל ראשי הממשלה שקדמו לו היה היחסים שלהם עם הנשיאים ולא עם הציבור – וזה הדבר החשוב. הדיבור על התמיכה של הקונגרס בישראל - זה בלוף שנתניהו מוכר כבר זמן רב. הקונגרס מאוד פרו ישראלי אבל הוא לא קובע כלום במדיניות חוץ. בנוסף, גם הנתון על הציבור האמריקאי הוא מניפולציה של נתונים. כיום ניתן לראות שבקרב אמריקאים מתחת לגיל 40 יש שחיקה מאוד מדאיגה ורצינית כלפי ישראל. שלא נובעת מאנטי ישראליות, אלא בעיקר מאפתיה כלפינו.

ברק אובמה וביבי נתנינהו נועדו בבית הלבן (צילום: חדשות 2)
הקונגרס אולי תומך, אבל אובמה? לא כל כך | צילום: חדשות 2

״שינוי נוסף בתמיכה האמריקאית בישראל בשנים האחרונות הוא שבמשך הרבה שנים היתרון של ישראל בתמיכה זאת היה שהתמיכה הייתה דו מפלגתית, משמע שישראל היא נושא שאינו פוליטי וחוצה מחנות - רפובליקאים ודמוקרטים, ולא משנה מי היה בבית הלבן. בקדנציה שלו, נתניהו הצליח על פי כל הסקרים האחרונים לייצר ב-5-6 השנים האחרונות מצב שבו ישראל היא כן נושא פוליטי, בגלל הקטטות הבלתי פוסקות שלו עם אובמה. מצב שבו הרפובליקאים תומכים בישראל כנגד אובמה, בעוד שהדמוקרטים נמצאים בסוג של מגננה ומצביע המחנה הדמוקרטי מהווים בערך 70% מהאמריקאים. נתניהו לא שיקר, אבל הוא עשה מניפולציה של נתונים. הוא נסמך על סקר אחד שהראה כך מתוך עשרה בערך שמראים אחרת ומצביעים על שחיקה בתמיכה בישראל וההזדהות עם ישראל שיורדת”.

בשורה התחתונה: לא מדויק

גם אני רוצה מטוס פרטי

"זה לא מטוס פרטי שלי, זה מטוס של ראש ממשלה שצריך לנהל מדינה. הוא לא יכול להיות מנותק בזמן הזה. המטוס הזה יכול להיות מאויים על ידי טילים. יש המלצות של גורמי הביטחון. זה לא דבר פרטי. זה לכל ראשי הממשלה בישראל, כפי שנהוג במדינות מתקונות”

במאי 2014 הממשלה אישרה רכישת מטוס לשימושו של נתניהו והנשיא בסכום של כ-70 מיליון ש"ח. הדבר נעשה בעקבות המלצות ועדה ברשות המבקר לשעבר, אליעזר גולדברג בנושא. גולדברג אכן התייחס לליקויים שעולים מהעדר מטוס שמשרת את ראש הממשלה. לפי הוועדה חוסר היכולת ליצור קשר שוטף עם הארץ בטיסות ארוכות "מביא לנתק ממושך" ו"חוסר במערכות מיגון למטוס - דבר שמונע טיסות של ראש הממשלה והנשיא למדינות מסוימות”.

רה"מ ורעייתו ממריאים לארה"ב (צילום: חדשות 2)
לכולם היה מטוס פרטי? | צילום: חדשות 2

עם זאת, כדאי לזכור שלא מדובר בפריבילגיה שנהנו ממנה ראשי ממשלות קודמים. "רבין נסע כמה פעמים בטיסות מסחריות רגילות של אל על ובשאר הזמן טס במטוס חיל האוויר מיושן שנקנה מידי הסינים הרבה שנים קודם לכן", מספר אדם שעבד עימו. במטוס המדובר הותקנה מיטה שבינה לבין הנוסעים הפרידו שמיכות שנתלו על חוט. כל אחד שעבר על פני התא המצחיק הזה יכול היה לראות את ראש הממשלה בפיג'מה. עם זאת, הגורם מספר, כי "הרעיון לקנות מטוס כלשהו לראש ממשלה עלה כבר בזמנו אחרי שהתברר שהמטוס הסיני הזה כמעט מתפרק”.

גם בכיר כלכלי בממשלה לשעבר מספר, כי "לאף ראש ממשלה בישראל לא היה מטוס משלו. בשנות התשעים הוסב מטוס 707 של חיל אוויר לשמש גם את ראש הממשלה, אבל היה זה מטוס שצריך לנחות נחיתות ביניים בלונדון בטיסות לארה"ב ועשה הרבה צרות. בסוף באחת הטיסות של ברק איזו מכלית דלק שנכנסה בו עשתה נזק ובסוף הוא יצא מכלל שירות. מאז החלו ראשי הממשלות לטוס בטיסות מסחריות או בדרך כלל -  לערוך מרכז ולשכור מטוס מאחת מחברות התעופה הישראליות. שאלת רכישת המטוס לראש הממשלה ולנשיא המדינה נבחנת במשך שנים".

בשורה התחתונה: מדויק. עם הסתייגות

שינוי שיטת הממשל

"אנחנו הולכים על מהלך דרמטי שישנה את פני המדינה", הבטיח נתניהו כשבישר על החקיקה הצפויה לשינוי שיטת הממשל. בבחירות שיבואו לאחר מכן, ראש המפלגה הגדולה הוא זה שאוטומטית ירכיב את הממשלה, הממשלה תכהן במשך קדנציה מלאה בת ארבע שנים ואי אפשר יהיה להפיל אותה אלא במקרי קיצון וברוב גדול של חברי כנסת”.

נשמע רציני, אה? אבל נתניהו לא המציא את הגלגל. למעשה כאשר ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, יזם הצעה דומה בשנת 2006 הליכוד באותה עת דווקא התנגד להצעה ובראשו עמד – בנימין נתניהו. "נמצא פתרון הפלא לכל הבעיות שלנו – שינוי שיטת הממשל", לעג אז נתניהו לאולמרט וטען, כי "הדבר דומה למכונית שנוסעת לתהום ורוצים לשנות את הדגם שלה. צריך לשנות כיוון. אין תחליף לדרך ולמנהיגות, ואם אין דרך ואין מנהיגות, שום שינוי שיטה לא תעזור".

בשורה התחתונה: איפה היית ב-2006?

שמאלנים לא מבינים?

"אנשי השמאל פשוט אינם מבינים שגם אם ניסוג עד הסנטימטר האחרון, יש פה גורמים שרוצים להשמיד אותנו בלי קשר למיקום הגבולות שלנו, והרצון הזה ששולל את זכות קיומנו זהו שורש הסכסוך”. וגם: ”מפליא בעיניי עוד יותר שהם אינם מוכנים לדרוש מהפלסטינים לעקור את שורש הסכסוך, להכיר סוף סוף במדינת היהודים, אבל זוהי הדרישה שלנו, ואנו עומדים עליה בתוקף, בצדק ובדין".

נתניהו אמר את הדברים נחרצות בבנייני האומה והקהל הריע. אלא שגם הפסיקה הזאת, לפיה השמאל אינו מוכן לדרוש מהפלסטינים להכיר במדינת היהודים היא פשוט לא נכונה. יו"ר האופוזיציה, יצחק הרצוג כבר הצהיר בעבר כי הוא תומך בדרישת נתניהו מהפלסטינים להכיר במדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי. 

צפו בריאיון המלא עם הרצוג
הרצוג. עדיין רוצה הכרה במדינה יהודית | צילום:

כדי לוודא ששום דבר לא השתנה – בדקנו את הדברים עם ראש המטה של הרצוג, אייל שויקי שהסביר כי "בניגוד לדברי ראש הממשלה, ח״כ הרצוג אמר לא פעם שהדרישה שבהסכם הקבע תהיה הכרה פלסטינית בישראל כמדינת הלאום של העם היהודי היא דרישה נכונה והוא תומך בה. הביסוס לדרישה הזו נובע מכך שיש קשר ישיר בין החלטת החלוקה ההיסטורית, שקבעה שתי מדינות על פי לאום, כשאחת מהן היא מדינת הלאום של העם היהודי".

בשורה התחתונה: לא מדויק


>>לתגובה המלאה של מטה ההסברה של הליכוד לכתבה