109 ימים לבחירות: האיחוד בין מפלגותיהם של בני גנץ לגדעון סער יצר רשימה מאוחדת בשם "כחול לבן - התקווה החדשה", אך מי שפחות אהב את החיבור הוא ראש ממשלת המעבר ושר החוץ יאיר לפיד. הערב (שישי), אנו מפרסמים לראשונה ב"אולפן שישי" כי בין לפיד לסער התקיימו מגעים על מינויו של סער לממלא מקום שר החוץ, אך המו"מ נפל בעקבות החיבור של האחרון עם גנץ.

בני גנץ וגדעון סער בהצהרה על ריצה משותפת (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
בני גנץ וגדעון סער בהצהרה על ריצה משותפת | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

בחירות 2022 | סיקור N12:

בתוך כך, בזמן שכל המערכת הפוליטית ממתינה למוצא פיו של גדי איזנקוט אם יתמודד לכנסת הבאה, הרמטכ"ל לשעבר נוטה לבחור בבני גנץ - אך יכריע סופית בחודש אוגוסט. לצד זאת, מרצ מתפרקת והסיכויים שזהבה גלאון תשוב לראשות המפלגה גדלים - מה שמאלץ אותה לבחור בקו חדש.

ישראל בדרך לבחירות? הזירה הפוליטית

רה"מ לפיד סבר שגדעון סער ומפלגתו יכולים לעבור את אחוז החסימה ועל כן, רצה שיתמודדו לבד בבחירות הקרובות - במטרה למנוע מגוש נתניהו להגיע ל-61 מנדטים. עם מינויו לראש ממשלת המעבר, לפיד חיפש להעביר את תפקיד שר החוץ, ופנה לסער במטרה שיכהן, לצד תפקידו כשר משפטים, כממלא מקום שר החוץ החל מחודש אוגוסט ועד לבחירות בנובמבר.

בין הצדדים התקיימו מגעים מתקדמים, אך לפיד גילה מדיווח בחדשות 12 שגנץ וסער בדרך לאיחוד - מה שגרם מיד לפיצוצם. רה"מ לפיד הבהיר לסער שאם האיחוד יתממש, מטבע הדברים הוא לא יוכל להתמנות לשר החוץ בעקבות היריבות הצפויה בין הצדדים. נכון לעכשיו, בסביבת לפיד בוחנים את האפשרות למסור את תיק החוץ לראש הממשלה החליפי נפתלי בנט, אך אם יסרב, קיים סיכוי לא מבוטל שתיעשה פנייה לאחד מחברי יש עתיד.

בחירות 2022: גנץ, איזנקוט, סער (צילום: N12/ פלאש 90)
גנץ, אייזנקוט, סער | צילום: N12/ פלאש 90

בתוך כך, החיבור בין גנץ לסער הוביל לעוד התפתחות במערכת הפוליטית. גדי איזנקוט, שבבחירות הקודמות הודיע בשלב די מוקדם שהוא לא מתמודד לכנסת, יודיע על החלטתו הסופית בחודש אוגוסט.

הרמטכ"ל לשעבר מעוניין להקים ממשלה רחבה, לא ממשלת קצוות או ממשלה צרה - ממשלה, כפי שהוא מגדיר אותה, 'בלי גזענים'. שנית, החיבור החדש במערכת הפוליטית מקרב אותו להצטרף לרשימה המאוחדת בראשות גנץ, ורק לאחר מכן ליש עתיד בראשות לפיד.

לצד זאת, גם במרצ נערכים למערכת הבחירות הקרובה, כשהרכב המפלגה בכנסת ה-25 צפוי להיות שונה לחלוטין מהרכבה בכנסת הנוכחית. הודעת הפרישה של תמר זנדברג הבוקר, הצטרפה לפרישתו של ניצן הורוביץ מהנהגת המפלגה ולפרישתו של עיסאווי פריג' מרשימת המפלגה.

פרישתם, ככל הנראה, באה על רקע הבנתם שלאחר הבחירות הקרובות מרצ תישאר באופוזיציה - ולא תיהנה מחברות בקבינט, בממשלה ובוועדות. בסבירות גבוהה, מי שתשוב לחיים הפוליטיים היא יו"ר המפלגה בעבר, זהבה גלאון, שצפויה להכריז על התמודדות לראשות המפלגה בפריימריז הקרובים מול יאיר גולן.

זהבה גלאון (צילום: Yonatan SindelFlash90)
זהבה גלאון | צילום: Yonatan SindelFlash90

גלאון, לעומת הורוביץ, צפויה לבטא מסר מיליטנטי מאוד נגד שותפות בממשלה עם פוליטיקאים כמו אביגדור ליברמן וגדעון סער. על אף שבכל הסקרים בוחרי מרצ מעוניינים להמשיך בשותפות הקואליציונית, גלאון סבורה אחרת.