ממשלת בנט-לפיד הייתה הראשונה בתולדות המדינה שבה פוליטיקאי דתי שמגיע ממפלגה קטנה – עמד בראש הממשלה המגוונת ביותר; כזו ששמה לנגד עיניה לשנות את הקו שהוביל בנימין נתניהו ועשתה זאת כשמפלגות משני צידי המתרס יושבות יחד – מרצ לצד אביגדור ליברמן ושותפות היסטורית של מפלגה ערבית, רע"ם בראשות מנסור עבאס. כעת נראה כי גוש הימין בראשות בנימין נתניהו צפוי להרכיב את הממשלה הבאה ולהחזיר את המצב לקדמותו. אילו רפורמות צפויות להתבטל ומה נמצא בסכנה? כל מה שצריך לדעת.

ביטול המס על הכלים החד פעמיים ועל השתייה המתוקה

במהלך כהונתו כשר האוצר, חתם ליברמן על הצו להטלת מיסוי על השימוש בכלים חד-פעמיים שאושר בנובמבר 2021. בנוסף, בינואר השנה נכנס לתוקף צו שמטיל מס על משקאות ממותקים – על משקאות הכוללים 5 מ"ג סוכר ומעלה לכל 100 מ"ל הוטל מס קנייה של שקל לליטר, ועל משקאות עם פחות מ-5 מ"ג סוכר ל-100 מ"ל, הוטל מס קנייה בסך 70 אגורות לליטר. מסתמן כי הממשלה שנתניהו צפוי להקים תבטל את ההחלטות הללו, שעוררו התנגדות רבה בקרב הציבור החרדי.

אישה קונה כלים חד פעמיים בסניף אושר עד בגבעת שאול (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
המס על החד-פעמי צפוי להתבטל | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

ביטול רפורמת הכשרות

רפורמת הכשרות שקידם שר הדתות מתן כהנא כבר הספיקה לעורר סערה במערכת הפוליטית, כאשר חלקה הראשון של הרפורמה, פתיחת אזורי הכשרות – כבר נכנס לתוקף בתחילת השנה ומאפשר לכל מועצה דתית לספק שירותי השגחה בכל מקום בישראל. אולם, החלק השני והמרכזי של הרפורמה צפוי להיכנס לתוקף בעוד פחות מחודשיים – פתיחת שוק הכשרות לחלוטין לתאגידים פרטיים במקום המועצות הדתיות. נראה כי ממשלה של גוש הימין צפויה לפעול במהירות כדי לבטל את הרפורמה ולסכל את הפעימה השנייה שלה עד ל-1 בינואר.

מתן כהנא (צילום: חדשות 12)
ממשלה של גוש הימין צפויה לבטל את רפורמת הכשרות של כהנא | צילום: חדשות 12

ביטול הקיצוץ המתוכנן לילדי האברכים במעונות

נכון להיום, משפחות חרדיות שבהן האם עובדת לפחות 24 שעות בשבוע והאב עוסק בלימוד תורה – זכאיות לסבסוד של כ-1,000 שקל בחודש לתשלום דמי מעונות היום המפוקחים, אלא שממשלת בנט-לפיד קידמה מתווה חדש. על פיו, ניסתה הממשלה להוביל קו אחר – הסבסוד יוענק רק למשפחות שבהן האב יעסוק ב"לימודים מוכווני תעסוקה" – כלומר לימודים אקדמיים, לימודי תעודה ועוד – אך לא לימודים בישיבות. 

בשל מחלוקות שהתעוררו בממשלת השינוי, הוחלט על דחיית המתווה לשנת 2024 – מה שהממשלה החדשה צפויה לבטל.

ביטול רפורמת הסלולר

ביולי האחרון החליט בג"ץ לעכב את רפורמת הסלולר של שר התקשורת יועז הנדל – שאמורה הייתה להותיר את השימוש ב"קווי סלולר כשרים", אך לבטל את מדיניות הקו האחיד שאפשר לגורמים במגזר החרדי לדעת על פי המספר מי בעל קו כשר ומי לא. לאחר שהמהלך עורר סערה בקרב החרדים, ממשלה של גוש הימין כמובן צפויה לבטל את הרפורמה.

חוק גיור שיחזיר אחורה את פסיקות בג"ץ

הממשלה היוצאת אומנם לא אישרה רפורמה בתחום הגיור, אך החרדים מעוניינים לקדם חוק גיור – שיחזיר אחורה את פסיקות בג"ץ שהכירו בגיור רפורמי וקונסרבטיבי.

מערך הגיור: "פועל בהתאם להנחיות" (צילום: החדשות)
החרדים צפויים לקדם חוק גיור חדש | צילום: החדשות

חוק גיוס חדש

נושא הגיוס הוא סוגיה נוספת שהממשלה היוצאת לא השלימה וייתכן שעל כך החרדים דווקא קצת מצטערים. הם יצטרכו לאשר חוק גיוס ולטפל בעצמם בתפוח האדמה הלוהט שיתגלגל לשולחנה של הממשלה החדשה.

 האם תוכנית החומש בחברה הערבית תימשך?

בזכות השותפות היהודית-הערבית, ממשלת בנט-לפיד קידמה תוכנית חומש שהזניקה את הטיפול בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית – בתקציב שהגיע ל-2.5 מיליארד שקלים. כעת, כשהמפלגות הערביות יאיישו כנראה את ספסלי האופוזיציה, ייתכן שההבנה שההשקעה בחברה הערבית היא צורך השעה תהפוך לזרה בקרב חברי הממשלה. וככל הנראה, המפלגות החרדיות שצפויות לשבת בקואליציה יקדמו את האינטרסים שלהן – וייתכן שאף יתנגד להמשך הובלת תוכנית החומש בחברה הערבית.

פשיעה בחברה הערבית (צילום: 123RF‏)
תוכנית החומש בחברה הערבית תימשך? | צילום: 123RF‏

הרפורמות הנוגעות לקהילת הלהט"ב עלול להשתנות

אם לא די בכך, ממשלה בראשות נתניהו עלולה לבטל החלטות של ממשלת השינוי שנוגעות לקהילת הלהט"ב. בתוך כך, היא עלולה לבטל את המהלך שהוביל ניצן הורוביץ כשר הבריאות – איסור על מתן טיפולי המרה בקהילה הגאה, באמצעות חוזר מנכ"ל של המשרד. עוד עלולה הממשלה החדשה להוציא מסל התרופות טיפולים לטרנסג'נדרים ולאסור על הומואים לתרום דם.

טיפולי המרה  (צילום: olyagimaeva | shutterstock)
יבוטל האיסור על טיפולי המרה? | צילום: olyagimaeva | shutterstock