בפעם הראשונה אי פעם, אישרה רשות רגולטורית כלשהי מכירה של בשר סינתטי, שיוצר במעבדה ללא שחיטה של בעלי חיים. המוצר המדובר הוא "עקיצת העוף" של חברת Eat Just האמריקנית, ואת האישור נתנה למוצר סוכנות המזון בסינגפור. בחברה מקווים להצליח לייצר מספיק כדי לשווק את המוצר בסינגפור כולה וטוענים: "מדובר באחת מאבני הדרך המשמעותיות בתעשיית המזון בשנים האחרונות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"האישור הזה הוא הזדמנות שאנחנו וחברות אחרות יכולים לנצל, ואני מקווה שהוא יוביל לעולם שבו, כבר בשנים הבאות, רוב הבשר לא ידרוש הריגת בעל חיים או אפילו כריתה של עץ", אמר מנכ"ל Eat Just, ג'וש טטריק. עם זאת, עדיין יש אתגרים בדרך לעולם ללא שחיטה של בעלי חיים. "אם אנחנו רוצים לשרת את כל מדינת סינגפור, ובסופו של דבר גם להביא את המוצר למקומות אחרים בעולם, אנחנו צריכים לעבור למיכלי ייצור גדולים בהרבה", הסביר טטריק.

המוצר שפותח ב-Eat Just צמחוני לחלוטין ולא דרש הרג של חיה. התאים ה"בשריים" של המוצר גדלים בביו-ריאקטור ואז משולבים עם מרכיבים צמחיים. התאים ששימשו בתהליך הגיעו מבנק תאים, ולא דרשו שחיטת עוף, הם נלקחו רק מהביופסיות של בעלי-חיים חיים. גם חומרי המזון שסופקו לתאים הגדלים צמחיים. ולמרות כל אלו, בחברה מבטחים שהעוף הסינתטי זהה מבחינה תזונתית לבשר הקונבנציונאלי.

אם יש משהו שמדאיג את טטריק, זו דווקא תגובת הצרכנים. "האם זה שונה? בטח", אמר טטריק. "התקווה שלנו היא שבאמצעות תקשורת שקופה עם הצרכנים, שתענה על השאלות מה זה ואיך זה בהשוואה לבשר קונבנציונאלי, אנחנו ננצח". 

סלט עדשים שחורות (צילום: הגר שפר)
לא רק ירקות. בקרוב פתרון לצמחונות? | צילום: הגר שפר

על פי הגרדיאן הבריטי, סדרה של מחקרים מדעיים הראתה שאנשים במדינות עשירות אוכלים יותר בשר מהכמות שבריאה להם - או לכדור הארץ. נכון להיום, כ-130 מיליון תרנגולות ו-4 מיליון חזירים נשחטים מדי יום למטרות מאכל. מכל היונקים על פני כדור הארץ, 60% הם בעלי חיים שמגדלים בני האדם למטרותיהם, 36% הם בני אדם, ורק 4% חיים חופשיים בטבע.

אותם מחקרים מראים שקיצוץ בצריכת בשר היא חיונית בהתמודדות עם משבר האקלים, ויש מדענים שטוענים כי זו הפעולה הסביבתית הטובה ביותר שאדם יכול לבצע. מלבד הסיבות הסביבתיות, בשר סינתטי אמור לספק לנו אפשרות בריאה יותר למאכל מהבשר התעשייתי, שמגודל על בסיס תרופות לעיתים קרובות בתנאים לא בריאים.

כל הסיבות הללו הובילו חברות רבות ברחבי העולם לפתח בשר עוף, בשר בקר ובשר חזיר, במעבדות מיוחדות. החברות שמפתחות את הבשר המעובד, מאמינות כי זה המוצר שיגמול את האוכלוסייה האנושית ממקורות הבשר המסורתיים, ויספק לו תחליף מזין וטעים. זאת לעומת הדיאטות הטבעוניות, שנתפסות אולי כמוסריות אך לא מושכות רבים.

בורגר רום ביונד מיט (צילום: איילה כהן, mako אוכל)
כבר היום תעשיית התחליפים פורחת. המבורגר צמחוני | צילום: איילה כהן, mako אוכל

כבר היום פורחים בשווקים תחליפי בשר מהצומח, שמשחזרים את המרקם ואת הטעם של הבשר המקובל. גם ל-Eat Just יש ניסיון במכירת מוצרי מזון שאינם מהחי כמו ביצה צמחית, מיונז טבעוני ועוד. לדברי החברה, ה"עקיצות" יימכרו תחילה רק במסעדה בסינגפור, ועד שתהליך הייצור יגדל וישתכלל, העוף שלהם יהיה יקר משמעותית מהעוף הקונבנציונאלי. עם זאת, בחברה מקווים לקבל אישור רגולטורי במדינות אחרות ולהגדיל את הייצור, והם מאמינים שבסופו של דבר, הבשר הסינתטי יהיה גם זול יותר מהבשר המסורתי.

הם לא האופטימיים היחידים: דוח שפורסם לאחרונה על ידי חברת הייעוץ העולמית AT Kearney, צופה שרוב הבשר בשנת 2040 לא יגיע מבעלי חיים שנשחטו. החוקרת שחיברה את הדוח, קרסטן גרהרדט, הגיבה להתפתחויות האחרונות: "אישור במוקד חדשנות כמו סינגפור כבר בשנת 2020, יכול להניע את כניסת השוק הזה גם למדינות מפותחות אחרות. בטווח הארוך אנו משוכנעים כי בשר שפותח במעבדה יצליח לפתור את בעיות ההשפעה הבריאותית והסביבתית שיש לבשר המסורתי". ברוס פרידריך, פעיל למען בעלי חיים שחוקר את תעשיית המזון הסינתטי, אמר לגרדיאן כי "המרוץ לחלל החדש, לעתיד המזון יוצא לדרך".