שנת 2020 תיזכר כאחת השנים המורכבות ביותר עבור הקולנוע הישראלי והעולמי כאחד. מאז שמגפת הקורונה נכנסה לחיינו, הביקור בבתי הקולנוע הפך לזיכרון רחוק ומאות אלפי ישראלים עדיין מתגעגעים לתחושה הנעימה של ישיבה על כיסא בצבע אדום מול סרט ישראלי שמביא פיסה מרגשת של יצירה מקומית. לשמחתנו, אם יש משהו שלמדנו השנה הוא שאפילו תחת חובת הריחוק החברתי, יש דרכים בהן אפשר ליהנות מצרכים תרבותיים חיוניים.

"התגלו בפני אלפי פילמים, כמות אדירה של היסטוריה ישראלית"

בתזמון מדויק עלה עכשיו לאוויר אתר ארכיון הסרטים הדיגיטלי של סינמטק ירושלים. תוכלו למצוא בו 120 שנים של קולנוע ארץ ישראלי - עלילתי, תיעודי וחדשותי, באיכות צפייה מעולה וזמינות לכל מסך שרק תבחרו.

״הרעיון לפרויקט נולד כאשר הטלוויזיה הממלכתית, מה שנקרא אז הערוץ הראשון, יצאה ממקומה בשכונת רוממה ואז התגלה גודלו של הארכיון המטורף שנשמר שם״, מספר לנו אביגדור יצחקי, יושב ראש מפעל הפיס שתמך בפרויקט ביותר ממיליון וחצי שקלים. ״כחובב קולנוע, שמקפיד ללכת לכל פסטיבל קולנוע בישראל - מדוקאביב ועד פסטיבל לסרטי ילדים, היה לי חשוב ללכת לראות את הארכיון במו עיני. בביקור ביחד עם מנכ״לית הסינמטק, נועה רגב, התגלו בפני אלפי פילמים, כמות אדירה של היסטוריה ישראלית״.

אחד הדברים שהיו הכי חשובים ליצחקי בבואו לקדם את הפרויקט בתוך מפעל הפיס, הוא הנגשת התכנים לאוכלוסיות מגוונות בישראל והעברת סרטים שחלק היו במצב של לפני הרס מוחלט, לפורמט הדיגיטלי המתקדם ביותר, חלקם אפילו ברזולוציה של 4K. ״כשאני הייתי ילד, לא הייתה טלוויזיה ואת שידורי החדשות היינו רואים בבית הקולנוע, ביומני החדשות של ׳יומני גבע׳ ו׳יומני כרמל׳״, מספר יצחקי בהתרגשות. ״פגשתי את מנהל הארכיון, מאיר רוסו, אדם שמעולם לא ראיתי תשוקה כמו שלו לקולנוע ונדהמתי איך תכנים שעד עכשיו היו זיכרונות בלבד, הפכו לקבצים שזמינים לכל עם ישראל״. יצחקי מספר שמפעל הפיס לקח בחשבון שכיום, גם לדור המבוגר ביותר יש את הידע הטכנולוגי שמאפשר לו להתחבר לאתר ולצפות בתכנים.

״האפשרות לעבור בין התכנים לפי סוגות שונות או תקופות שונות, היא אחד היתרונות הגדולים ביותר של הפרויקט״, הוא אומר, ״כמי ששירת במלחמת יום הכיפורים וחווה את הקרבות הקשים רק מהחזית, תמיד הסתקרנתי לקבל תמונה מלאה על איך נראתה המלחמה מהעורף, עכשיו עם גישה לחומרי החדשות מאותן השנים זה מתאפשר ואני חייב לומר שההתרגשות גדולה״.

״מדובר בזיכרון חברתי קולקטיבי״

״המועצה לתרבות של מפעל הפיס, פועלת לחיזוק ותמיכה של כל תחומי האמנויות והיא תמכה בפרויקט הארכיון מתחילתו לפני כחמש שנים״, מספרת דולין מלניק, ראש אגף תרבות במפעל הפיס. ״ביומיום המועצה תומכת כמובן גם באמנים עצמאיים והפקות אבל אנחנו שמים דגש גם על תמיכה במה שאני מכנה ׳תשתית של תרבות׳. תהליך הדיגיטציה של ארכיון הסרטים הישראלי הוא מבחינתי תשתית לשימור של חומרים נדירים מהעבר שהיו בסכנת השמדה. בעצם שמרנו כאן על זיכרון חברתי קולקטיבי של כל עם ישראל״.

ברמה האישית מלניק מציינת כי שמחה למצוא באתר החדש את הסרט ״ולקחת לך אישה״ של רונית ושלומי אלקבץ. ״מדובר ביצירה חשובה שחיפשתי לראות בשנים האחרונות ולא מצאתי באיכות צפייה ראויה ומאוד שמחתי לגלות אותה שם״. ובאמת, ארכיון הסרטים הישראלי נותן מבט נפרד וחשוב ליצירת קולנוע ישראלי מקורי תחת הכותרת של ״המבט האמנותי״ תוכלו למצוא מאות סרטים ישראלים, עלילתיים ותיעודיים מתקופת קום המדינה ועד ימינו ממש. חלק מהסרטים זמינים לצפייה לראשונה באופן דיגיטלי, את רובם הגדול אפשר לראות ללא עלות ואחרים בתשלום סמלי שרובו המוחלט הולך לתפעול האתר היות ומדובר בפרויקט ללא מטרות רווח.

לאתר הארכיון הסרטים הישראלי של סינמטק ירושלים >