כשהבמאי ברק הימן החל לפני 5 שנים לצלם את האומן דני קרוון ז"ל לסרט תיעודי חדש, קרוון היה בדיוק בשלבים הראשונים של פרויקט חדש שאמור היה לקום מחוץ למוזיאון היהודי בפולין. "אני עושה מחווה לחסידי אומות העולם הפולנים שהצילו יהודים", אמר קרוון בסרט. כפי שפרסמנו אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית", ממשלת פולין דורשת מהבמאי הימן להחזיר את הכסף על יצירת הסרט. 

"ידעתי שהוא הולך לעשות עבודה בפולין, לא ידעתי שהיא כל כך שנויה במחלוקת", טען ברק הימן, במאי הסרט. מכון הסרטים הפולני, שממומן על ידי הממשלה, רצה שהעבודה של קרוון, שמוקדשת למיעוט הפולני שעזר ליהודים בשואה, תזכה לתהודה גדולה ולכן, הם החליטו לתמוך בסרט והעבירו להימן 188 אלף שקלים. 

עותק של הסרט ישב אצל הפולנים בשנתיים האחרונות, אבל הם לא טרחו לצפות בו. "אם ישתמשו בעבודה שלי כדי לנקות אותם מהפשעים שהם עשו, זה יכאב לי מאוד, וירגיז אותי מאוד", סיפר דני קרוון ז"ל על הפרויקט בשנת 2018. "אני אפילו לא אסלח לעצמי שבכלל נכנסתי לסיפור הזה". 

ברק הימן (צילום: חדשות 12)
במאי הסרט, ברק הימן | צילום: חדשות 12

בשנה האחרונה הסרט הוקרן בהצלחה גדולה בכל העולם, אפילו בקרקוב, וזכה בפרסים רבים. רק אז - נזכרו במכון הפולני לצפות בו. "הפולנים לא מוכנים שבכסף שלהם אני אעשה סרט שמוציא החוצה אמת כואבת, מביכה וטראומטית מבחינתם", טען הימן. הפולנים דרשו מהימן לבצע שינויים בסרט - כמו ריאיון עם עיתונאי פולני שהרתיח את ראש מכון הסרטים.

עם זאת, הימן טס לפולין אחרי שהסכים לעשות תיקונים מינוריים בסרט. אבל ההקרנה המיוחדת לראש המכון - הופסקה באמצע. "אחרי חצי שעה ראש מכון הסרטים הפולני קם בעצבים, התחיל להשתולל ולכעוס, כיבה את ההקרנה ואמר 'תלכו מפה!', וכינה את הסרט - ביטוי של שנאה", סיפר הימן, שנאלץ להחזיר לפולנים את כל הסכום וזאת אחרי שכבר מזמן השקיע את הכסף במימון הסרט. "האם בגלל שזה לא נעים להם להתמודד עם האמת הכואבת הזאת, אני צריך לצנזר את הסרט?", שאל בזעם הימן.

במהלך חייו של דני קרוון שנפטר לפני שנה, העבודה על היצירה נעצרה בגלל הפולנים. עכשיו ברק הימן ממשיך את דרכו - ולא מוכן להיכנע להם.

למימון המונים לסרטו של ברק הימן - היכנסו