ראשי האוניברסיטאות מודים כי לא יהיו מסוגלים לתת מענה לכל הסטודנטים המשרתים במילואים, והעריכו כי 20%-30% מהם לא יוכלו לסיים את החומר בזמן - כך עולה משיחה שקיימו עם שר החינוך קיש בשיחה שהתקיימה מוקדם יותר השבוע (ראשון) ופרטיה הגיעו לידי N12.

אלחנן פלהיימר, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, מחה באותה שיחה על כך שבתחילת הדרך הובטח שיינתן מענה לכולם. נשיא אוניברסיטת אריאל בשומרון, פרופ' אהוד גרוסמן, אמר ש"מענה לכולם לא אומר שכולם יסיימו את שנת הלימודים ביחד". "איזה סטודנט יתייצב שוב למילואים אם זה יהיה המצב?", תהה פלהיימר, "יש את מה שנעשה עד עכשיו, זה מוערך מאוד - אבל זה לא מספיק".

אוניברסיטת אריאל (צילום: אוניברסיטת אריאל)
אוניברסיטת אריאל, ארכיון | צילום: אוניברסיטת אריאל

"לא נוכל לעזור ולתת פתרון ל-20%-30% מהסטודנטים", טען נשיא אוניברסיטת בן גוריון בנגב, פרופ' דניאל חיימוביץ. "צריך לומר לסטודנטים את האמת - לא נצליח לעזור לכולם. לפחות ל-20% לא נוכל", אמר פרופ' ליאו קורי, נשיא האוניברסיטה הפתוחה.

פלהיימר הוסיף: "אנחנו עוסקים בעיקר במניעה כרגע – מניעת נשירה, אנחנו רוצים לתת לכל סטודנט את המעטפת לה הוא נדרש על מנת שיסיים את התואר יחד עם שאר הכיתה ושלא תדחה לו שנת הלימודים – כך נאמר גם בכל מוסד אקדמי. כדי שהדבר הזה יקרה, אנחנו צריכים לייצר וודאות ל-30 אלף סטודנטים שמשרתים בכל רגע נתון במילואים בשנת 2024 ולייצר עבורם סמסטר ייעודי". 

לפי נתוני צה"ל ומשרד המשפטים - בתחילת שנת הלימודים האקדמית בדצמבר כ-70 אלף סטודנטים, שהם 21% מסך הלומדים במכללות ובאוניברסיטאות, שירתו שירות מילואים פעיל. גם בקרב הסגל האקדמי רבים גויסו למילואים – 2-3% מקרב הסגל הבכיר באוניברסיטאות וכ-10% מקרב הסגל הזוטר. נכון לכתיבת שורות אלו - 30 אלף סטודנטים מגויסים למילואים, מתוכם 70% לוחמים.

מור"ה נמסר: "אוניברסיטאות המחקר של ישראל נרתמו ומחוייבות ליצירת מענים ופתרונות לכל הסטודנטים במילואים, אלה שכבר חזרו לקמפוסים ובמיוחד אלה שאנו מצפים לחזרתם בקרוב ובשלום. עם זאת, יש מחיר לקיצוץ דרמטי של 640 מיליון ש"ח בתקציב ההשכלה הגבוהה, המיועד לשנת 2024 ולשנים הבאות במסגרת התכנית הרב שנתית. אנו קוראים לשר החינוך ולראשי הסטודנטים להילחם יחד איתנו כדי שנוכל לעמוד בכלל המשימות, ובראשן המשימה לאפשר לכלל הסטודנטים המילואימניקים לסיים את השנה יחד עם כולם".