הטבח ב-7 באוקטובר והמלחמה שנמשכת מאז משפיעים על כל אזרחי המדינה כמעט בכל תחום. היום (ראשון) המועצה לשלום הילד פרסמה נתונים מדאיגים על ההשפעות העמוקות בקרב ילדים בישראל בעקבות המצב הביטחוני, מאז אותה "שבת שחורה". לפי הדוח, עשרות אלפי ילדים נפגעו באירועי 7 באוקטובר והוכרו כ"נפגעי פעולות איבה" בגוף או בנפש. במקביל, גוברים הדיווחים על אלימות, אלימות בתוך המשפחה, פגיעה מינית והזנחה כלפי ילדים. הנתונים הללו הוצגו לנשיא המדינה כחלק מדוח "ילדים בישראל 2023", שכלל תמונת מצב גם על שנת 2022.

בראש הנתונים הקשים שנחשפו בדוח המועצה בולט מספר הילדים שנפגעו: אלו שנרצחו ואלו שהוריהם נפגעו. 116 ילדים נותרו יתומים בעקבות הטבח, בהם 20 נותרו ללא הורים בכלל ו-96 איבדו מהורה אחד. בנוסף, מהנתונים עולה כי 38 ילדים נרצחו, מתוכם שלושה עד גיל 3, וארבעה ילדים בגילי 3 עד 6 שנים.

טבח 7 באוקטובר והמלחמה: המחיר שמשלמים הילדים
טבח 7 באוקטובר והמלחמה: המחיר שמשלמים הילדים

כמו כן, 42 ילדים עד גיל 18 נחטפו לרצועת עזה ב-7 באוקטובר. כיום ישנם שני ילדים שמוחזקים עדיין בשבי חמאס - אריאל ביבס וכפיר ביבס, ששניהם מתחת לגיל 5. ל-15 מהילדים שנחטפו, אלו ששוחררו וכן האחים ביבס, יש הורים שעדיין מוחזקים בשבי.

זינוק בפניות למוקד בגין אלימות כלפי ילדים 

מספרים מדאיגים שמעולם לא היו בהיסטוריה של מדינת ישראל, נרשמו בקרב מספר הילדים שנפגעו בפעולות איבה בגוף או בנפש. החל מ-7 באוקטובר ועד 28 בפברואר 2024, הוכרו על ידי המוסד לביטוח לאומי 19,407 ילדים כנפגעים בגוף או בנפש. כ-37% מהם (7,257 ילדים) מתחת לגיל 6. בסקר ארצי ששאל הורים לילדים בגילי 12-2, כ-84% מההורים דיווחו על מצוקה רגשית של ילדיהם, כ-64% דיווחו על פחד וכ-62% מההורים דיווחו על חרדה.

בנוסף, נרשם זינוק בדיווחים על אלימות, פגיעה מינית והזנחה כלפי ילדים. בהשוואה לחודשים המקבילים בשנה שעברה, בחודשים אוקטובר-דצמבר 2023 חלה עלייה של כ-28% בפניות למוקד 118. בנוסף לכך, באותם חודשים, חלה עלייה של כ-37% בפניות למוקד 118 שעניינן אלימות כלפי ילדים במשפחה - 195 פניות בתקופה המקבילה אשתקד לעומת 268 פניות בחודשים המקבילים בשנת 2023.

בחודשים אוקטובר-דצמבר, בעיצומה של המלחמה, נפתחו 13 תיקי חקירה נגד בגירים בחשד לביצוע עבירות פליליות נגד קטינים בבתי מלון, מתוכם 12 תיקים שנפתחו בגין עבירות אלימות ותיק אחד שנפתח בגין עבירת מין.

קושי בהשתלבות במוסדות לימוד

בסוף חודש דצמבר 2023, כ-48 אלף ילדים בגילי חינוך התגוררו ביישובים שפונו מכוח החלטת הממשלה, מתוכם, 17,725 ילדים בגיל הרך (עד 6). זאת, בנוסף למשפחות הרבות שהתפנו עצמאית. נכון לדצמבר בשנה שעברה ישנם 8,000 ילדים שלא השתלבו במוסדות לימוד. במידה ותיפתח מערכה בזירה הצפונית – יהיו עוד הרבה ילדים מפונים שיישאו בהשלכות החמורות והמדינה תצטרך למצוא להם מסגרות חינוכיות במרכז הארץ.

לצד המציאות הזו, מערכת החינוך במדינת ישראל לא נמצאת במיטבה. ישנו מחסור של כאלף פסיכולוגיות חינוכיות ומחסור ביועצות חינוכיות - המשמעות היא שאין מי שיטפל בילדים האלו.

מנכ"לית המועצה לשלום הילד, עו"ד ורד וינדמן, שיגרה היום מכתב פתוח לחברי הממשלה לקראת הישיבה על תקציב המדינה והזהירה: "האכפתיות לגורלם לא יכולה להסתפק במילים יפות, אלא היא דורשת תקציבים והעמדת הצרכים האקוטיים של ילדים ונוער לבריאות, חינוך ורווחה במעלה סדרי העדיפויות". לדבריה, אם לא תהיה בהצעת התקציב הנוכחית תוספת של מיליארדי שקלים לתחום בריאות הנפש עבור ילדים ונוער, הרי "שהמשמעות היא שאנחנו, כחברה, בדרך הבטוחה לתהום, בעיניים פקוחות".