מחר (שלישי) תלמידי תיכון רבים ברחבי הארץ יסיימו את שנת הלימודים תשפ"ג בחגיגיות. התלמידים יצאו אל החופש הגדול, הכיתות יתרוקנו ושערי התיכונים יינעלו – אך עולה החשש שאלה יוותרו סגורים, ולא רק לחודשיים. שר החינוך יואב קיש התייחס היום בשיחה עם N12 למגעים המתנהלים בין ארגון המורים ומשרד האוצר לקראת הסכם שכר חדש: "צופה חודשיים של שביתה בתיכונים בתחילת השנה הבאה".

לדבריו של השר, הוא סבור כי יו"ר ארגון המורים רן ארז יכריז על שביתה עם פתיחת שנת הלימודים הבאה על רקע המשא ומתן המתנהל עם הארגון. "אחרי חודשיים רן ארז יגלה שהוא נמצא באותה נקודה ויסיים את השביתה", הוסיף קיש. למרות שהמגעים נמשכים כבר יותר משנה, הפערים בין הצדדים נותרו משמעותיים כשהסוגיות המרכזיות שעל הפרק נותרו פתוחות.

הפערים בין הצעת משרד האוצר לדרישת רן ארז עומדים על יותר ממיליארד שקלים. ארז דורש סכום של משכורת של 12 אלף שקלים למורה מתחיל, מה שנחשב לגבוה גם ביחס לעובדים אחרים במשק. במשרד האוצר מסרבים לקבל את הבקשה וטוענים בין היתר שאם יתרצו ויתנו למורי התיכונים שכר גבוה משמעותית ממורי היסודי, הם יעברו ללמד בעל-יסודי.

מרוויחים יותר? (אילוסטרציה) (צילום: אייל בן יעיש, חדשות 2)
מחר הכיתות שוב יתרוקנו, ארכיון | צילום: אייל בן יעיש, חדשות 2

השנה תסתיים, התלמידים לא יקבלו תעודות

בחמשת החודשים האחרונים נקטו בארגון המורים שורה של עיצומים חריפים במחאה על המגעים, שמתנהלים לתפיסתם בעצלתיים. בארגון הנחו את המורים שלא לצאת לטיולים השנתיים, לגדנ"עות, למשלחות לפולין, להצגות ולמופעים. צעד מרכזי נוסף עליו הורו הוא אי מתן ציוני מגן לקראת מבחני הבגרות, ומחר רבים מתלמידי התיכונים יסיימו את השנה מבלי לקבל את הציון כלל.

בהודעה שפורסמה אתמול באחד מבתי הספר פנו אל ההורים והתלמידים בניסיון להסביר את הסיבה שבשלה התלמידים יחזרו הביתה מחר – ללא תעודות. "בשל עיצומי ארגון המורים כחלק מהמאבק על הסכם שכר לא ניתנים ציונים  לתלמידים", כתבו. "אי לכך לא נוכל להוציא תעודות סוף שנה ולחלקן. אנו מקווים שימצא פתרון שיאפשר את פתיחת תשפ"ד לפי התכנון".

"אנו חווים שנים של שיבושים בפתיחת שנת הלימודים ומחר, ב-20 ביוני, מאות אלפי תלמידים יסיימו את שנת הלימודים מבלי לקבל תעודות. מדובר בזילות בחשיבות התעודה, שמבטאת תפיסה שלמה של יחסי מורים ותלמידים" הוסיפה מנכ"לית קבוצת הרב תחומי עמל, קארן טל. "האדישות למצב מסוכנת יותר מכל דבר. מצידי שילכו לבוררות, שימנו שופט בדימוס שיכריע, שיראו שאכפת להם. רק שיעשו הכול על מנת למצוא פתרון".

אודליה שינדורף מהנהגת ההורים הארצית: "סיום השנה בצורה הזו - חרפה. ההתנהלות מוכיחה שהילדים שלנו ומערכת החינוך לא מעניינים אף אחד. מצד אחד מאפשרים לארגון עובדים להתנהל בצורה ברוטלית כלפי הילדים ומצד שני אדישות ממשלתית, אם היה לממשלת ישראל אכפת ראש הממשלה היה מתערב מזמן, חותך את המו"מ ומגשר על הפערים. בסופו של יום מתווכחים על 2 מיליארד שקלים ותמורתם מוכנים להקריב את מערכת החינוך, את השגרה ואת עתיד הילדים, פשוט בושה".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר וארגון המורים משתתפים בהליך גישור על מנת לנסות ולסיים את המשא ומתן ולהגיע להסכם טוב וראוי. במהלך החודשים האחרונים הוגשו לארגון המורים כמה הצעות מכבדות וראויות עבור העלאת שכרם של המורים ושיפור מערכת החינוך. למרות זאת, ארגון המורים ממשיך להתבצר בעמדתו אשר אינה עולה בקנה אחד עם סדרי הגודל של הסיכומים שנעשו לאחרונה עם ארגוני עובדים אחרים. בנוסף, ארגון המורים מסרב לדיון ענייני בדרישות המדינה אשר נועדו לשיפור מערכת החינוך. משרד האוצר ימשיך להתעקש על הסכם טוב, שיביא לשיפור שכרם של עובדי ההוראה לצד תיקונים נדרשים במערכת".