שביתת ההוראה באוניברסיטאות נמשכת כבר כשבועיים, ואין התקדמות במשא ומתן בין המרצים הבכירים לבין האוצר. הסגל הבכיר באוניברסיטאות העברית, ת"א, בן-גוריון, חיפה, הטכניון, בר-אילן ובמכון ויצמן לא מעביר שיעורים כחלק ממאבק על שכרם – וסטודנטים ששוחחו עם N12 הביעו תסכול רב מהמצב: "אני מרגישה שנטשו את הסטודנטים – מזלזלים בנו", סיפרה דניאל תורג'מן, סטודנטית למדע המדינה ולימודי אסיה באוניברסיטת חיפה.

השביתה, שהחלה ביום ראשון שעבר, הותירה את הסטודנטים בערפל רב לקראת תקופת המבחנים שעתידה להתחיל בעוד כחודש. "אנחנו בחוסר וודאות. סטודנטים מוציאים ממיטב כספם עבור כל הקורסים, ומנגד יש איומים לבטל את הסמסטר ולהאריך לנו את הלימודים. עושים מאבק על הגב של הסטודנטים ולא רואים את הצד שלנו. כולם נמצאים בלחץ מתמיד. זו תחושה נוראית", מוסיפה דניאל.

דניאל תורג'מן
דניאל תורג'מן, "אני מרגישה שנטשו את הסטודנטים – מזלזלים בנו"

גם לינור כהן, סטודנטית לשירותי אנוש וסוציולוגיה, מתארת תחושה קשה של חוסר וודאות, וחשש אמיתי שהשביתה תגרור השלכות קשות על הסטודנטים: "אני קמה כל יום בחרדה של מה קורה עם התואר. יעכבו לנו את סיום הלימודים? סמסטר קיץ? אין לנו מושג. אנחנו מרגישים בני ערובה. מרצה אמר לי שאם סטודנטים יהיו קלף המיקוח אולי זה מה שיביא את השינוי. אנחנו רק מקווים שזה יגמר בקרוב".

"התחושות הם שלא סופרים אותנו" מוסיפה עדן מתיקו, סטודנטית לתקשורת באוניברסיטת חיפה. "השביתה של המרצים מובנת, והמרצים שלי הם אנשים מדהימים והמאבק שלהם לדעתי חשוב, אבל התחושה מבלבלת, תחושה אבודה, תחושה שאתה לבד. בסוף אנחנו משלמים על למידה, ואנחנו לא מקבלים תמורה לתשלום שלנו. אני חוששת שזה ייפגע בעתיד האקדמי שלי".

עדן חויקו (צילום: באדיבות המצולמת)
עדן מתיקו, "אני חוששת שזה ייפגע בעתיד האקדמי שלי" | צילום: באדיבות המצולמת

במכתב ששלחה התאחדות הסטודנטים הארצית בשם אגודות הסטודנטים לוועד ראשי האוניברסיטאות נכתב כי הם מתנגדים בתוקף להארכת הסמסטר וגלישת ימי הלימוד מעבר למתוכנן. "לא יתכן שבעוד הסטודנטים נאבקים ביוקר המחייה וזקוקים נואשות לחופשת הסמסטר על מנת להיערך לשנת הלימודים הבאה, יסבלו פעם נוספת וישלמו את המחיר האישי, האקדמי והכלכלי". התאחדות הסטודנטים דרשה לסיים את השביתה באופן מיידי וללא דיחוי.

אך אל מול הקולות שמבקרים את השביתה, יש סטודנטים שדווקא תומכים במאבק של המרצים ומפנים אצבע מאשימה אל עבר משרד האוצר. "מי שאשם בפגיעה בסטודנטים זה האוצר ולא המרצים. המרצים לא אשמים בשמירה על הזכויות שלהם", אמר עומר וינוקור, סטודנט באוניברסיטה העברית. "אם המרצים לא יקבלו את התנאים שמגיעים להם, אז גם הסטודנטים ייפגעו. לדעתי הסטודנטים צריכים לעמוד לצד המרצים".

 

משרד האוצר (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
"משרד האוצר קורא לארגוני הסגל להפסיק את הפגיעה הממושכת בסטודנטים" | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

אין פתרון באופק: "נשבות ככל שיידרש"

יו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי באוניברסיטאות פרופ' ענת זעירא לא הביעה אופטימיות בעקבות השיחות שהתקיימו בין המרצים לאוצר בימים האחרונים: "הלכנו כברת דרך ארוכה מאוד לכיוון הצד השני, גם בהיבט הכלכלי וגם בהיבט המהותי – אך הפערים עדיין מאוד גדולים. אנחנו מתכננים לשבות ככל שידרש עד שנגיע להסכם".

"אנחנו מנהלים משא ומתן כבר הרבה זמן", הוסיפה זעירא. הסכם השכר שלנו הסתיים כבר בסוף 2019, והשכר מאז נשחק משמעותית בכמעט 11%. אנחנו לא מבקשים תוספת לבסיס השכר, אנחנו מבקשים לעדכן את השכר שלנו על בסיס השחיקה".

 

פרופ' ענת זעירא
פרופ' ענת זעירא, "הפערים עדיין מאוד גדולים"

המשא ומתן בין המדינה למרצים מתקיים כבר תקופה ארוכה מאוד, ובעבר ניסו המרצים צעדים מתונים יותר, כגון שביתת אזהרה, אך לא נרשמה התקדמות במשא ומתן. "אנחנו מדשדשים במשא ומתן עקר כבר הרבה זמן, המוקדש לשיחות סרק ובעיקר לדרישות של הצד השני מאיתנו. צר לי שהסטודנטים משלמים את המחיר. בשביתה תמיד יש צד שנפגע", טענה זעירא.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר מנהל כבר תקופה ארוכה משא ומתן עם ארגוני הסגל הבכיר, תוך דרישה לשורת צעדים לשיפור ההוראה והמחקר בישראל. לצערנו, אין עדיין הסכמה על צעדים אלו מצד הסגל האקדמי. משרד האוצר קורא לארגוני הסגל להפסיק את הפגיעה הממושכת בסטודנטים".