הנהגת ההורים הארצית קיימה הערב (שני) ישיבה דחופה באופן חסר תקדים - שבה עלתה האפשרות שישבתו את חטיבות הביניים וגם את התיכונים בעקבות המתווה של שר החינוך יואב קיש, שיחזיר את כל הבגרויות בכל המקצועות. בהנהגת ההורים תוקפים בחריפות את השר ואת הרפורמה שגיבש: "לא נסכים לקבל את החזרה ל-9-12 בגרויות, זה מנוגד לכל מה שקורה בעולם המתקדם. אנחנו צריכים ילדים שיוכלו להשתלב בעולם החדש, בשוק התעסוקה ולקבל מיומנויות קריטיות".

בתוך כך, לידינו הגיעו פרטים נוספים מאותו מתווה הבגרויות החדש: כל בית ספר יוכל לבחור איך יורכב הציון הסופי של כל תלמיד - 70% בגרות חיצונית ו-30% "למידה משמעותית", כלומר עבודה או בחינה פנימית - או שהציון יורכב מ-35% בגרות חיצונית, 30% למידה משמעותית ו-35% של משימות שמביאות לידי ביטוי מיומנויות שונות.

המתווה כאמור קובע חזרה למספר רב של בגרויות, וחובה לבחינת בגרות בכל המקצועות. לבחינות הבגרות יצורפו משימות שיביאו לביטוי מיומנויות שונות, בהן עמידה מול קהל, עבודת צוות או עבודת חקר עצמית.

יואב קיש ויפעת שאשא ביטון בטקס במשרד החינוך (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
יואב קיש ויפעת שאשא ביטון בטקס חילופים במשרד החינוך | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

הרפורמה במלואה תתפרסם בקרוב, אולי כבר מחר - אך כבר חלק מפרטיה שאותם פרסמנו אתמול עוררו סערה וזעם רב, גם בקרב המורים וגם בקרב ההורים, שמוחים לדבריהם על "חזרה אחורה".

כך למשל, אורי לס, מנהל בית הספר עירוני ד' בתל אביב מסר: "שיטת 'בגרות בכל מקצוע' תחזיר את שיטות השינון והקאת החומר הישנות, ללא העמקה ורוחב יריעה. חשבנו שהתקדמנו, והנה חזרנו עשרות שנים לאחור. כבר מזמן ברור שבחינות מאחדות ואחידות הן רעה חולה. כל תלמיד (וגם כל הורה, שפעם היה תלמיד) יודע שכאשר כל מה שנדרש הוא שינון – החומר נכנס בצד אחד ויוצא בצד השני. בחינות הבגרות במתכונתן המסורתית אינן מעוררות סקרנות, עניין והרחבת העולם האינטלקטואלי, אלא מספקות קרקע פוריה לעולם מושגים כלכלי-קפיטליסטי כמו "הספק", "חומר", "שיטה" וכיוצ"ב. מושגים דוגמת ידע, רוחב יריעה, הרחבת אופקים – הולכים לאיבוד".

"להחזיר את מערכת החינוך למאה הקודמת"

שי פרוכטמן, יו"ר מנהלי אגפי חינוך ברשויות הוסיף: "לחזור אחורה זה להחזיר את מערכת החינוך למאה הקודמת! צוות האיגוד פועל עם מנהלי בתי ספר מורים תלמידים והורים לבנייה של מתווה אלטרנטיבי שיהיה בר מדידה ויחולו עליו סטנדרטים. זה מורכב, זה לא פשוט, אבל זה אפשרי ויש בתי ספר רבים שמוכנים לזה! אנחנו עדיין מקווים כי השיחות שקיים המשרד עם השותפים השונים יובילו לקידום מערכת החינוך ולא לחזרתה לאחור".

הרפורמה שעליה צפוי שר החינוך קיש להכריז תהפוך למעשה את השינוי שהובילה קודמתו, שרת החינוך לשעבר יפעת שאשא-ביטון - שצמצמה את מספר הבגרויות החיצונית ל-4-5 בלבד, במקצועות אנגלית, מתמטיקה, שפה נוספת ומקצוע מוגבר נוסף שיבחר בכך אם ירצה, למשל מדעים או מדעי המחשב. יתר הבגרויות, לפי הרפורמה הקודמת, הן פנימיות בלבד.

שירלי רימון, ראש מנהל החינוך של עיריית תל אביב-יפו, הוסיפה: "אחרי שנה של השקעה של בתי הספר, משרד החינוך לוקח אותנו אחורה, למודל שרוב המדינות המפותחות, נפרדו ממנו כבר לפני למעלה מעשור".