שר האוצר אביגדור ליברמן, שרת החינוך יפעת שאשא ביטון ומזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד קיימו הערב (רביעי) מסיבת עיתונאים מיוחדת בעקבות הסכם השכר החדש עם המורים. "מבין שההסכם לא אידיאלי", אמר ליברמן והוסיף: "היה קשה להשאיר את הפוליטיקה מחוץ לדלת, זה ההישג הגדול שלנו". שאשא ביטון הוסיפה: "הסכם שכר היסטורי, משמעותי ופורץ דרך". בן דויד סיכמה: "הבאנו בשורה גדולה וטובה לאנשי החינוך, לתלמידים ולהורים".

ההסכם החדש של המורים - סיקור נרחב ב-N12:

"רוצה להביע את תודתי לשותפות אמיצות לדרך, שאשא ביטון ובן דויד", בירך שר האוצר בפתח דבריו. "הקושי הגדול היה להשאיר את הפוליטיקה מחוץ לדלת ולקחת את הנושא לגופו של עניין, זה ההישג הגדול שלנו. אני מאוד מעריך את הגישה העניינית ואת היכולות להתעלות על מחלוקות. זה חג גדול למערכת החינוך כולה, חג גדול לתלמידים, חג גדול להורים וחג גדול למשק כולו".

אביגדור ליברמן  (צילום: N12)
שר האוצר אביגדור ליברמן, ארכיון | צילום: N12

ליברמן הוסיף: "אני רוצה להדגיש שני דברים חשובים: קודם כל, ההסכם מעניק יציבות וסופו הוא רק ב-2026. למעשה מ-2015 לא היה הסכם קיבוצי. מבין שההסכם לא אידאלי, כנראה שאף פעם לא נגיע לשום דבר אידיאלי. ההסכם זה המקסימום של מה שהיה אפשר להשיג. מקווה שעוד הערב נתבשר גם על הסכם עם ארגון המורים".

"סוף מוצלח לדרך ארוכה בשבועות האחרונים", סיכמה שרת החינוך שאשא ביטון. "רגע לפני פתיחת שנת הלימודים עם הסכם שנותן אופק ויציבות למערכת החינוך. תודה לבן דויד על שנלחמת על המורים. אנחנו נמצאים כמה שעות לפני פתיחת שנת הלימודים והצלחנו להביא לפתיחה סדירה של שנת הלימודים הנוכחית. אנחנו מגיעים עם הסכם שכר היסטורי, משמעותי ופורץ דרך. ההסכם לא מושלם ותמיד אנחנו רוצים יותר. ניסינו עד הרגע האחרון למצות כל שקל".

יפעת שאשא ביטון בכנס היערכות לפתיחת שנת הלימודים (צילום: עודד קרני, לע"מ)
שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, ארכיון | צילום: עודד קרני, לע"מ

מזכ"לית הסתדרות המורים בן דויד אמרה: "רוצה להודות לשרת החינוך על התמיכה באנשי החינוך, חושבת שזה היה נכון וראוי. רוצה להודות גם לליברמן, ידע להתערב שהיה צריך ובאמת נתן דחיפה חזקה וגדולה לסיום המשבר. הבאנו בשורה גדולה וטובה לאנשי החינוך, לתלמידים ולהורים. מודה גם לממונה על השכר, קובי בר נתן, שליווה את המשא ומתן ונתן את תרומתו. ההסכם הזה הוא גם הסכם שמקדם את מערכת החינוך קדימה – צריך לחשוב ולראות כיצד יוצאים מהמשבר ומביאים לפריחה של מערכת החינוך".

מלבד השכר למורה מתחיל, בהסכם עם ההסתדרות סוכם גם כי למנהל מתחיל יינתן שכר של 19 אלף שקל וכן יינתנו מענקי התמדה והצטיינות. העלות הכוללת של ההסכם: 4.5 מיליארד שקל. טרם נמצא המקור התקציבי – ויידרש לכך אישור הממשלה.

כחלק מההסכמה בין הצדדים, הסתדרות המורים הסכימה לשינוי בלוח החופשות, עם זאת לא ברור אם השינוי יחל בשנה הנוכחית. בהסתדרות המורים טוענים שהשינוי בחופשות יחל רק בשנה הבאה, אך באוצר טוענים אחרת ואומרים שהנושא עדיין בדיון. על פי ההסכם, שלושה ימי אסרו חג יהפכו לימי לימודים – בסוכות, בפסח ובשבועות. במקומם יתווספו שלושה ימי חופשה בתקופה שבין כיפור לסוכות. עוד יומיים של חופש יתבטלו לחלוטין, על חשבון ל"ג בעומר ותענית אסתר. במקומם יוכלו המורים לצאת לימי חופשה לבחירתם. נוסף על כך, "בית הספר של החופש הגדול" יוארך משלושה שבועות לחודש.

בתוך כך, יו"ר ארגון המורים רן ארז ממשיך לאיים כי אם לא תושג הסכמה עם האוצר - הלימודים בתיכונים לא יפתחו. "המשא ומתן איתנו מתקדם בעצלתיים וכרגע, אם לא יהיה הסכם, תהיה שביתה בבתי הספר התיכונים", אמר ל-N12. "אני אפילו לא יודע מה להגיד למורים כרגע – ההתקדמות איטית והכול תלוי בשיח עם האוצר. באוצר לא ענו לנו כי הם היו עסוקים עם הסתדרות המורים. עד אתמול בערב ניהלנו שיחות עם השלטון המקומי, שהוא המעסיק הישיר שלנו. השיחות מול משרד האוצר מתנהלות דרך השלטון המקומי ולא בשיח ישיר איתנו. אנחנו רוצים להסדיר את תנאי העבודה של המורים עם המעבר לחמישה ימי עבודה בשבוע – לא להרוויח כלום אלא לשמור על מה שהיה עד כה".

מאוחר יותר, משרד החינוך וארגון המורים הודיעו שהגיעו להסכמות על יישום הרפורמה במקצועות המח"ר (מדעי החברה והרוח). "הצדדים פועלים יחד מול משרד האוצר לקדם את ההסכמות ביתר המחלוקות אשר עדיין מצויות על השולחן, בהן קיצור שבוע הלימודים לחמישה ימים שמקדמת שרת החינוך", נכתב בהודעה. על פי הודעת משרד החינוך וארגון המורים, הרפורמה תחזק את המקצועות ההומניים, ותשפר את שיטת הבגרות, תוך שמירה על תנאי העבודה והשכר של המורים. על אף ההסכמה, לארגון המורים נותר סכסוך העבודה מול משרד האוצר.