כמה מרוויח מורה בישראל? בעיצומו של המשא ומתן על הסכם השכר החדש של המורים, הממונה על השכר במשרד האוצר פרסם היום (שני) דוח עם נתונים עדכניים לגבי תנאי ההעסקה של צוותי ההוראה. מהנתונים עולה כי נכון לשנת התשפ"א, השכר הממוצע לעובד הוראה בישראל עמד על 12,423 שקלים בחודש.  

בשנת הלימודים האחרונה הועסקו במערכת החינוך קרוב ל-137 אלף עובדים. עוד עולה כי עובדי הוראה צעירים מרוויחים כ-29% משכרם של עובדי הוראה ותיקים. שכר הברוטו של העשירון הנמוך ביותר של עובדי ההוראה עמד על כ-8,000 שקלים בחודש, מול כ-23 אלף שקלים שהרוויחו המורים הוותיקים והמנהלים בעשירון העליון של מערכת החינוך. הפערים בין המורים הצעירים לוותיקים באים לידי ביטוי גם בתפקידים נוספים שהמורים לוקחים על עצמם, כמו רכז מקצוע או מחנך - אך לא מתוגמלים בצורה שווה. כך למשל מורה צעיר יקבל תוספת של 609 שקלים לתפקיד מחנך כיתה למול תוספת של 1,539 שקלים למורה ותיק.

בנוסף, עולה מהנתונים כי בשנת הלימודים התשפ"א חל זינוק דרמטי במורים הצעירים שנטשו את עבודתם במערכת החינוך: 21% מהמורים הצעירים עזבו את המקצוע לאחר שנתיים עד 5 שנים. בתל אביב חלה הנטישה הגדולה ביותר של עובדים במערכת החינוך. על פי מיפוי שנעשה במשרד החינוך, בתל אביב גם קיים החוסר הגדול ביותר במורים לקראת פתיחת שנת הלימודים הקרובה. 13% מהמורים בתל אביב הפסיקו את עבודתם בשנה החולפת, ערים מובילות נוספות בנטישת המורים הן ירושלים (11.8%), ערים במרכז הארץ (11.8%) וחיפה.

הממונה על השכר באוצר, קובי בר נתן, כתב בפתח הדוח: "כדי להכניס רוח חדשה למערכת על אף הקשיים, יש לבצע שינויים בשכר המורים. הדוח מראה כיצד מבנה השכר של המורים מבוסס על ותק ומייצר פער גדול מדי בין מורים צעירים לוותיקים, מהגבוהים בעולם. שכר המורים הצעירים בישראל נמוך מידי ופוגע באיכות החינוך שילדינו מקבלים". 

מהסתדרות המורים נמסר בתגובה: "האוצר ממשיך עם המניפולציות ומנסה לשטות בציבור. הדוח מלא במסקנות שגויות המבוססות על נתונים חלקיים ולא מדויקים. לא סתם בחר האוצר שלא להתייחס למיקומה של ישראל ביחס למדינות ה-OECD בנוגע למספר התלמידים בכיתה, שכר עובדי ההוראה ושעות הוראה פרונטליות. אנו מציעים למשרד האוצר להשקיע את האנרגיה בקידום אמיתי וכן של המשא ומתן, במקום לעסוק בספינים ובדוחות מניפולטיביים. זה חודשים אנו מתריעים כי שנת הלימודים הקרובה לא תיפתח ללא הסכם שכר מיטבי לכל עובדי ההוראה בשירות המדינה. עם זאת, פקידי האוצר ממשיכים לנהוג בהתנשאות ובבריונות כלפי הנשים החרוצות שמחזיקות את מערכת החינוך בחיים. אנו קוראים שוב לראש הממשלה להראות מנהיגות ולהתערב באופן אישי במשבר מערכת החינוך".