דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מגלה כי תשלומי ההורים לבתי הספר עומדים השנה על קרוב ל-5 מיליארד שקלים. בדיון שנערך בוועדת החינוך אושרה טבלת תשלומי ההורים, שלפיה הסכום שייגבה מההורים ינוע בין 253 שקלים עד 1,372 שקלים לתלמידי י"ב. עוד הוחלט להעלות את סכום הגבייה על ביטוח תאונות אישיות, תשלום החובה היחיד לבתי הספר ומנגד נרשמה הפחתה בתעריפי סל תרבות ומסיבות כיתתיות. ההורים זועמים על הסכומים: "זו פשוט חוצפה". 

השתמשו במחשבון N12 - מה הסכום שאתם צפויים לשלם על הילדים לבית הספר בשנה הקרובה?

על פי החלטת משרד החינוך, אלו הסכומים הגבוהים ביותר שמותר לבתי הספר לגבות מההורים על פי שכבת גיל:

גני ילדים – 253 שקלים

כיתות א'-ב' – 540 שקלים

כיתות ג'-ד' – 565 שקלים

כיתות ה' – 691 שקלים

כיתות ו'  - 901 שקלים

כיתות ז'-ח' – 1,026 שקלים

כיתות ח' (בבתי ספר א'-ח') – 1,151 שקלים

כיתות ט' (בבתי ספר שש שנתי) – 1,042 שקלים; כיתות ט' (חט"ב עצמאית) – 1,167 שקלים

כיתות י'-י"א – 1,219 שקלים

כיתות י"ב - 1,372 שקלים

הילה ברנס, אימא לשלוש בנות, מהן שוהם עולה לכיתה א' וליאם עולה לכיתה ד', סיפרה שהסכומים שהיא משלמת על חינוך הם מוגזמים. "מצופה ממדינת ישראל להוריד את התשלומים ולהקל על ההורים", אמרה. "לשלם 800 שקל לילד זה הרבה כסף. חשוב גם ללכת לקראתם של הורים שיש להם יותר מילד אחד במערכת החינוך. אנחנו נמצאים בתקופה שבה יש עליית מחירים בכל התחומים ואני מרגישה את זה בכיס. חינוך זה דבר בסיסי ולא יכול להיות שימתחו את ההורים עד הקצה".

גן ילדים (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
גן ילדים, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

"תשלומי ההורים פשוט מוגזמים", טענה מורן, אימא לשלושה ילדים ממעלה אדומים. "אנחנו מוציאים מספיק כסף בעצמנו בתחילת שנה על ציוד, ועל ספרים ולא ברור למה דורשים מאיתנו לממן גם את בית הספר. ההנחות הן ניתנות לפי גובה המשכורת ולכן רוב ההורים לא זכאים אליהם. זו פשוט חוצפה. גם כך אנחנו סובלים מעליות מחירים בכל שאר התחומים, אז למה זה צריך להגיע גם לחינוך של הילדים?".

דלית שטאובר, מנכ"לית משרד החינוך, אמרה: "כפי שהתחייבנו אין עלייה בתעריפי תשלומי הרשות. באשר לביטוח תאונות אישיות לתלמיד, המכרז הסתיים אתמול עם זוכה, שהתחייב להגדיל את הכיסוי הביטוחי.  אנחנו שואפים להוריד את השתתפות ההורים בנושא הטיולים, שמהווה עלות תקציבית גבוהה מתוך סך התשלומים, והנושא יעלה בדיוני תקציב המדינה בהמשך".

בחינת בגרות בבית ספר תיכון בראשון לציון (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
תלמידים בתיכון, ארכיון | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

מהנהגת ההורים הארצית נמסר: "הנהגת ההורים מגנה את ההחלטה הפוגעת קשות בציבור ההורים במדינת ישראל. תשלומי ההורים הם מס לכל דבר והפגיעה  באיכות הביטוח של תלמידי ישראל, מעמיקה את חוסר השוויון במשק ופוגעת שוב בחלשים: מצד אחד הפרמייה התייקרה ב40%, אך מנגד הפחיתה 5% מהכיסוי של תלמידי ישראל. מדינת ישראל ומשרד החינוך התרגלו לשנורר מההורים כל גחמה. הם רואים בהורים כמי שצריכים לשאת בנטל התשלומים של תוכנית הלימודים החינוכית: ההורים צריכים לממן את הטיולים, את סל תרבות ואת השאלת הספרים. מדובר במצב אבסורדי".

הם הוסיפו כי "חובתו של משרד החינוך לממן את החלטותיו. קצנו מהבטחות סרק, ישיבות סרק ודיוני סרק. אנו דורשים את הפחתת תשלומי ההורים כעת. מדינת ישראל התרגלה לברוח מאחריות, או לגלגל אותה על מישהו אחר. הגיע זמנה של הממשלה להביא בשורה להורים ולפתוח את הארנק".