למרות התחלואה הגבוהה, שלושה ימים צפויה להיפתח כסדרה ביום הרביעי הקרוב, אלא שמנתוני המחקר שהגיע לידי N12 ומתפרסם הערב (ראשון) לראשונה, חושף תמונה מדאיגה - שלפיה 63% מההורים כלל לא יודעים מהן ההנחיות לקראת החזרה לספסל הלימודים. מחר רה"מ בנט יקיים דיון היערכות סופי לקראת פתיחת מערכת החינוך, בהשתתפות שרי החינוך והבריאות, פרויקטור הקורונה וגורמי מקצוע נוספים. 

סיקור החזרה ללימודים ב-N12:

הסקר נערך בקרב יותר מ-1,000 הורים שהם מדגם מייצג של אוכלוסיית ישראל השתתפו בסקר, כדי לצייר את תמונת המצב, שמראה את עומק הבלבול. על פי המחקר, 72% מההורים חושבים שמערכת החינוך לא מוכנה לשנת הלימודים הקרובה וכמחצית מתוכם לא חשים בטוחים לשלוח את הילדים למסגרת החינוכית. פחות ממחצית מהם (41%) מכירים את התוכנית "מגן חינוך". בקרב החברה החרדית המצב חמור אף יותר - רק כרבע מההורים (27%) מכירים את התוכנית.

לנוכח התחלואה, 124 אלף תלמידים צפויים להיעדר מפתיחת שנת הלימודים בעקבות הידבקות בקורונה או בידוד ועשרות אלפי תלמידים נוספים לא יגיעו לכיתות בשל שיעורי התחסנות נמוכים. ואכן, נראה כי מה שמטריד את ההורים יותר מכול היא האפשרות לשיבושים בשגרת החיים. כ-50% מהם חוששים מפגיעה בשגרת הלימודים, בעוד שרק שליש מהם חוששים מהידבקות בקורונה בגלל הגעת הילדים לבית הספר.

מהן ההנחיות? 

 דגש על שיעורי ליבה ויועצת אחת ל-500 ילדים

למרות שהלימודים יתקיימו בצל זן דלתא - הם יתקיימו ללא קפסולות וללא תוספות של שעות לימוד - אף על פי שנוצרו פערים גדולים בשנה שעברה. במשרד החינוך מבטיחים כי הדגש יהיה על שיעורי ליבה ועל הפן הרגשי. נראה כי יהיה קשה לעמוד בהנחיה הזו כשהמשאבים שמוקצים לכך דלים - פסיכולוג אחד לשני בתי ספר ויועצת אחת ל-500 תלמידים שרבים מהם במצוקה אמיתית.

איך הלימודים יראו בערים האדומות?

ביישובים שצבעם אדום על פי "מודל הרמזור" ילמדו כסדרם בגנים עד לכיתה ד'. בכיתות ה'-ז' המנהל יהיה הגורם שיחליט איך לצמצם את המגעים בין התלמידים ובין היתר, יוכל לקיים קפסולות או למידה בחוץ. בכיתות ח'-י"ב שבהם פחות מ-70% מחוסנים בכיתה - הלמידה תתבצע מרחוק ורק אם יגיעו לאחוז המחוסנים שנקבע, הלמידה תעבור להיות פרונטלית.

לקראת פתיחת שנת הלימודים, נערך מבצע בדיקות סרולוגיות שנועד לאתר את ה"תחלואה החבויה", כך שתלמידים שנמצאו עם נוגדנים לנגיף - זכאים לתו ירוק ויהיו פטורים מבידוד במקרה של מגע עם חולה מאומת במערכת החינוך. עד יום רביעי בתי הספר יחלקו להורים בדיקות 'אנטיגן' - בדיקה ביתית מהירה שבאמצעותה ניתן יהיה לוודא שהילדים לא נשאים לנגיף כשהם מגיעים ליום הראשון בבית הספר. 

בנוסף, מתקיים פיילוט "הכיתה הירוקה", שנבחן בשלב זה בכמה בתי ספר בודדים בלבד. בהתאם לפיילוט, אם יימצא חולה מאומת בכיתה, התלמידים ימשיכו ללמוד - אך ייאלצו לעבור בדיקות קורונה יומיות במשך שבוע. מי שיימצא חיובי - יוכנס גם כן לבידוד. בהתאם לתוצאות הפיילוט, משרד הבריאות יחליט האם להרחיב אותו או שאין מנוס מחובת בידוד של שבוע בכל מקרה של חולה קורונה במערכת החינוך. 

פרופ' מיכל גרינשטיין-וייס, מנהלת המכון למדיניות חברתית באוניברסיטת וושינגטון אמרה בשיחה עם N12: "ערכנו מחקר בקרב אלף הורים שגילה בפנינו את המציאות המורכבת שההורים מצויים בה כיום. מצד אחד, אנו רואים רצון עז לחזור לשגרה ומצד שני, יש חשש גדול והרגשה שמערכת החינוך לא ערוכה לקבל אותם", הדגישה.

"הרוב המוחלט של ההורים מרגיש שמערכת החינוך לא ערוכה לחזרה ללימודים ב-1 בספטמבר. 63% אמרו שהם לא יודעים מה הם ההנחיות ומחצית ההורים הצהירו שהם לא מרגישים בטוחים לשלוח את הילדים שלהם למסגרת החינוכית. ההורים דיווחו שהדבר שהכי מדאיג אותם הוא שהשנה הקרובה לא תהיה שנה שגרתית, שיהיו לימודים מרחוק. החשש להדבקה בבית הספר תופס הפעם רק את המקום השני", הוסיפה פרופ' גרינשטיין-וייס.