ברקע פרסום המתווה להחזרה חלקית של הלימודים שיובא היום (ראשון) לאישור הממשלה, ביקורת רבה על כך שהתוכנית לא נותנת מענה נשמעת מצד מהורים, תלמידים ובכירים ברשויות המקומיות. ההורים טוענים שהתוכנית רק מציפה יותר את אי הוודאות שחשים התלמידים בתקופה זו, וגם לא מאפשרת לרבים מההורים לחזור לעבוד. מלבד זאת, יש סדקים רבים בתוכנית שלפי שעה לא ברור איך ייפתרו. הביקורות על המתווה החדש – והשאלות שעודן פתוחות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לפי המתווה, תלמידי כיתות א'-ד' וי"א-י"ב ישובו ללימודים כבר ביום שלישי הקרוב. ביישובים ירוקים וצהובים החזרה תהיה מלאה, וילמדו בתוך הכיתות. ביישובים כתומים ואדומים, התלמידים ילמדו בחוץ ובחצאי כיתות – יום כן יום לא. נראה כי התוכנית הזו מחוררת ולא נותנת מענה למצבים רבים שעשויים לקרות, בעיקר בערים כתומות ואדומות. הנה רק חלק מהשאלות שנותרו פתוחות:

  • - מה קורה אם יש גשם, איך אפשר ללמוד בחוץ?
  • - מי קובע מתי ילמדו בערים כתומות ואדומות, ואיך ההורים יחזרו לעבוד ביום שהילדים שלהם לא לומדים?
  • - מה לגבי כיתות ה'-י'? כרגע לא יודעים מתי יחזרו, ואין שום צפי כזה.
  • - ילדים בגילי לידה עד 3 ישנים בפעוטונים. ברשויות הכתומות והאדומות הם ייאלצו לישון בחוץ?
  • - מה קורה אם ילדים לא מוכנים לשבת בחוץ כי קר? ואם הגננות יסרבו להיות כל היום בחוץ עם הילדים?

"נפשם של תלמידי כיתות ה'-י' מדממת ובמשרד החינוך יושבים ומחכים למשיח. כאבא אני רואה את ילדיי הולכים לאיבוד, הייאוש ניבט מעיניהם ומתחננים לחזור לשגרה כלשהי שלא כוללת רק זום"

מאיר פור, יו"ר הנהגת ההורים באשדוד

הורים וילדים נגד המתווה: " לא לתת חצאי פתרונות"

לילך, אימא ל-4 תלמידים מקצרין שמוגדרת כתומה, הסבירה שהמתווה רק ישבש את הכמעט שגרה שנוצרה בזמן הסגר. "יש לי שלושה ילדים קטנים - בגיל גן חובה, כיתה א' וכיתה ב'. עכשיו שוב משנים להם שגרה?", אמרה. "קשה מאוד לגרום לילדים בגיל הזה להסתגל".

הילדים של לילך. "המתווה מטומטם"
הילדים של לילך מקצרין

"יש לי בן בכיתה י"א, הוא צפוי להתמודד עם לימודים לסירוגין ובחוץ", הוסיפה. "בקצרין 13 מעלות. אני לא מצליחה להבין - איך מנהלים יום לימודים בחוץ?". ואם זה לא מספיק, לילך הסבירה שהמתווה לא נותן לא פיתרון כעצמאית, והיא לא יכולה לחזור ככה לעבודה: "אני קוראת לממשלה לא לתת חצאי פתרונות".

"מחכה לרגע שיאפשרו לכל התלמידים לחזור לבית הספר וללמוד עם החברים ולשחק איתם בהפסקות"

אחיה, תלמיד כיתה ח'

טלי, אימא לילד בכיתה ו' מאריאל טענה שלחוסר הסדר במערכת החינוך בתקופה האחרונה משעויות קשות. "נהרסו לילד שנים של לימודים, ממש ככה", אמרה. "הבן שלי הלך לאיבוד, ללא מסגרת, ללא חברים. כל היום בפורטנייט, זה עצוב, הוא חייב מסגרת. הקטע הכי קשה שלא אומרים לנו מתי הם כן יחזרו. למה הכול בדקה ה-90?".

בית ספר (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

"המצב מאוד מאוד מתסכל, התחושה ששכחו את הילדים בבית", מוסיפה מירב, אימא לאופק, ילד בכיתה ז'. "הופכים את הילדים שלנו לזומבים. מילדים חברותיים, פעילים, לילדים מכורי מסך, כל היום שלהם התהפך, ישנים שעות רבות. הם מחכים כבר לחזור ללימודים, לשפיות , לסדר היום. חייבים לחזור באופן מיידי לאינטראקציה החברתית אחרת נשלם מחיר כבד".

אופק, תלמיד כיתה ז', בנה של מירב (צילום: שי ז׳אק)
אופק, תלמיד כיתה ז', בנה של מירב | צילום: שי ז׳אק

גם תלמידי כיתות ה'-י' מרגישים שהם זקוקים לפתרון הולם. אחיה, תלמיד כיתה ח׳ בבית הספר "דרך אבות" באפרת אומר שנמאס לו ללמוד בבית דרך הזום, ולעשות את כל המטלות הלימודיות. "מחכה לרגע שיאפשרו לכל התלמידים לחזור לביה״ס וללמוד עם החברים ולשחק איתם בהפסקות", אמר. "שמח שהסגר הסתיים, אבל מה עם החזרה ללימודים?".

"אני מחכה כבר לחזור לשגרה, לצאת מהבית וללמוד בכיתה עם החברים באווירת לימודים", אמרה מעיין אולגין, תלמידת כיתה י' מתיכון ק"ש בחולון. "התכנים הולכים ונעשים קשים. אני כל הזמן דואגת מה יעשו אלה שלא בנויים להיכנס לזום שעות על גבי שעות".

ביקורת בשלטון המקומי: "ניתוק טוטאלי של הממשלה"

מנהיגים ברשויות המקומיות מתחו ביקורת קשה כנגד המתווה הנוכחי. מאיר פור, יו"ר הנהגת הורים באשדוד, טען שמדובר בהזנחה של ממש, ואמר כי "ממשלת ישראל מזניחה את תלמידי ישראל בכלל, ואת ילדי ה'-י' בפרט. הכיתות הנמוכות וכיתות י"א-י"ב 'זוכות'  לפלסטר אך ילדי ה'-י' לא קיבלו גם את זה".

"מתווה החינוך שגובש באישון לילה בין משרד החינוך והבריאות מראה את הניתוק הטוטאלי של הממשלה. השרים מנותקים וכנראה מזמן שכחו מה זה ילדים"

חיים ביבס, יו"ר השלטון המקומי

"הטיפול במערכת החינוך כושל מיסודו, חייבים לשנות את הגישה", הוסיף פור. "צריכים לבנות תוכנית לימודים חדשה שמותאמת לתקופת הקורונה, אנחנו כבר שנה בתוך הקורונה ולא נעשה שום דבר. ממשיכים כרגיל כאילו שהקורונה עומדת להיעלם מחר. הקורונה פה ולא ידוע מתי תיעלם".

לימודים בזמן קורונה (צילום: יוסי זליגר, פלאש/90 )
לימודים בזמן קורונה | צילום: יוסי זליגר, פלאש/90

מאיר פור החריף את הטון אף יותר: "חייבים לתת מענה נפשי, חברתי ופדגוגי לילדי ה'-י' בפרט ולכל התלמידים בכלל. נפשם של תלמידי כיתות ה'-י' מדממת ובמשרד החינוך יושבים ומחכים למשיח. כאבא אני רואה את ילדיי הולכים לאיבוד, הייאוש ניבט מעיניהם ומתחננים לחזור לשגרה כלשהי שלא כוללת רק זום".

גם יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס ביקר בחריפות את התנהלות הממשלה. "מתווה החינוך שגובש באישון לילה בין משרד החינוך והבריאות מראה את הניתוק הטוטאלי של הממשלה", אמר. "השרים מנותקים וכנראה מזמן שכחו מה זה ילדים. אותם השרים שהסבירו לנו שילדים לא מדבקים - עכשיו מסבירים לנו שהם צריכים להיות בקפוסולת בגינות של מוסדות החינוך".