רק לא מזמן חזרו התלמידים לספסל הלימודים באופן חלקי לאחר חודשים רבים של הסתגרות בבתים, ואתמול (רביעי) הודיעה הממשלה כי פעילות בתי הספר תוגבל שוב בעקבות הסגר שיחל ביום ראשון. אנשי חינוך והורים היו המומים לגלות שהגבלת הלימודים עד השעה 13:00 אינה נובעת משיקולים בריאותיים, אלא כדי "ליצור תחושה של סגר". כעת, הם תוקפים את מדיניות הממשלה ומבכים על הפגיעה הקשה בילדים. "מה לעזאזל הגבלת השעות ההזויה הזו? הנגיף מתעורר בשעה 13:00?", זעמה אחת המנהלות. יו"ר ועדת החינוך שפע: "אין בכוונתי לאשר החלטה זו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

יו"ר ועדת החינוך לממשלה: התקנות לא יעברו

"שוב מקבלים החלטות היסטריות ומפקירים ללא הצדקה שכבות שלמות של תלמידים, מכיתות ה' עד י' שלא חטאו ולא פשעו ובסך הכול רוצים ללמוד", תקף מירום שיף, יו"ר הנהגת ההורים הארצית. "הפשרה שהושגה הלילה היא פשרה אומללה, שבינה לנתונים בשטח אין שום קשר. מלאכת השיקום של ילדינו תיארך זמן רב, כי הפגיעה הנפשית, הרגשית והפדגוגית שהצטברה בחודשים האחרונים קשה מנשוא. הגיע הזמן שקבינט הקורונה יפנים שעל תלמידי ישראל לא מתפשרים".

קורונה, בית ספר, תל אביב (צילום: JACK GUEZ, AFP)
"אסון מוחלט", הגבלת מערכת החינוך | צילום: JACK GUEZ, AFP

בהתאם להחלטת הממשלה, מערכת החינוך צפויה לפעול החל מיום ראשון באופן חלקי: גנים, כיתות א'-ד', י"א-י"ב, בין השעות: 13:00-8:00. כיתות ה'-י', הנפגעות הגדולות ביותר מההחלטה, ימשיכו בלמידה מרחוק. הטענה של גורמים במשרד החינוך היא שאם מערכת החינוך תפעל באופן מלא, אנשים יפרו את הוראות הסגר ויצאו יותר מהבתים.

החלטות הממשלה בנושא חינוך חייבות לעבור אישור של ועדת החינוך של הכנסת, ובעקבות הסערה סביב הנושא, יו"ר הוועדה רם שפע לא מתכוון לתמוך בהחלטה. "לא אתן יד לטרלול מערכת החינוך", אמר. "החלטת הממשלה לגבי תפקוד מערכת החינוך בסגר חסרת הגיון וחיבור למציאות. אין בכוונתי לאשר החלטה זו בוועדת החינוך ואני קורא לממשלה לעשות שינוי והתאמות בהקדם. קיבלתי אלפי פניות בשעות האחרונות מהורים ומתלמידים שזועמים על הניתוק בינם לבין מקבלי ההחלטות, ואני מתכוון לעשות הכול כדי להשמיע את קול זעקתם ולהתאים את התקנות לצרכיהם. ביום ראשון בבוקר אכנס את ועדת החינוך ואני מקווה מאוד שעד אז הממשלה תעביר אלינו תקנות הגיוניות שנוכל לאשר".  

חבר הכנסת רם שפע (צילום: דוברות הכנסת)
"לא אתן יד לטרלול המערכת", שפע | צילום: דוברות הכנסת

הלחץ הציבורי שהופעל השפיע כנראה גם על שר הביטחון בני גנץ שכתב בחשבון הפייסבוק שלו: "ההחלטה על הגבלת שעות מערכת החינוך שגויה ואני פועל לשנות אותה; הסגר הוא תוצאה של חוסר יכולת של ראש הממשלה לעמוד בהחלטות שקיבלנו על מדיניות דיפרנציאלית".

משמיעים קול זעקה

רותי שמרון, מנהלת בית הספר הדמוקרטי "שבילים" בפרדס חנה שלחה להוריי התלמידים מכתב שמשקף את המצב העגום. "אני מודה שאני מרגישה מרוסקת מן ההחלטה הזו - בעיני מדובר באסון מוחלט ולא סביר", כתבה להורים. "בשבועיים שזכינו להיות עכשיו בבית החינוך, הרגשנו כולנו כמה הילדים והנוער התרחקו מכל מסגרת, כמה עבודה רגישה וסבלנית צריך לעשות כדי לחדש איתם את הקשר".

היא תקפה את החלטת הממשלה להגביל את שעות הלימודים: "מה לעזאזל הגבלת השעות ההזויה הזו? למה? הנגיף מתעורר בשעה 13:00?". עוד כתבה שמרון: "הלוואי ויקומו רבים וישמיעו קול זעקה בעניין. אני אעשה את מה שאני יכולה כמנהלת בית ספר, ואולי כולנו, הורים, ילדים ונוער ואנשי חינוך, צריכים לחשוב מה עוד ניתן לעשות על מנת שמי שצריך להבין ולראות ידע שמדובר המערכת לא פחות חיונית מכל בית חולים בארץ - ולעיתים אפילו הרבה יותר". היא חתמה את המכתב "ברגשות קשים מאוד".

חינוך וקורונה ‎ (עיבוד: פלאש/90 )
"החלטות היסטריות של הממשלה" | עיבוד: פלאש/90

פורום הגנים הפרטיים תקף את קיצור הפעילות: "ההחלטה לפתוח את הגנים רק מהשעות 8:00 עד 13:00 היא החלטה מנותקת ומופרכת אשר תגרום נזק חינוכי לילדים ונזק כלכלי לגנים שבלאו הכי נאבקים לשרוד עקב הסגרים האחרונים, ולהורים העובדים שבקושי יצליחו לעבוד רבע יום. אין כל סיבה הגיונית לסגור את הגנים הפרטיים בשעה 13:00".

גם בעלי הפעוטונים והגנים ברחבי הארץ מגנים את ההחלטה. בעלת פעוטון פרטי במרכז הארץ סיפרה ל-N12 על תחושותיה: "אין ספק שמי שיושב שם במגדל השן, אין לו שמץ של מושג ולו הקטן ביותר מה קורה כאן אצלנו 'האנשים הפשוטים'. אין שום היגיון בהחלטה הזו. תנו לעבוד בשקט ולהתפרנס בכבוד". 

"לסגור את גני הילדים ב-13:00 זו החלטה שמשמעותה יום עבודה שמתקצר לחצי יום לאחד ההורים", הוסיף ר', אב לפעוט בגן פרטי מהמרכז. "הרי ברור לכולם שגם בסגר רבים מההורים ימשיכו לעבוד - מהבית או ממקום העבודה. לקבל החלטה כזו בלי לחשוב על פיצוי להורים ולמעסיקים זו רשלנות במקרה הטוב או טיפשות במקרה הרע".

בגרות בתיכון יהוד בתקופת הקורונה (צילום: יוסי זליגר, פלאש/90 )
בגרות בתיכון יהוד בתקופת הקורונה | צילום: יוסי זליגר, פלאש/90

החינוך אינו פריבילגיה

שר הרווחה איציק שמולי, יצא נגד ההחלטה על הגבלת השעות של מסגרות הגיל הרך ומעונות היום. "אין שום הצדקה בהגבלת שעות הפעילות של מסגרות הגיל הרך", אמר. "מדובר בקבוצות סגורות וקבועות שנמצאות עד לשעות אחר הצוהריים, כך שאין שום היגיון אפידמיולוגי בהגבלת שעות פעילותן תוך פגיעה בעבודת ההורים ובחינוך הילדים".

גם מרכז השלטון המקומי התנגד להחלטה: "יש להשאיר את מערכת החינוך פתוחה ומתפקדת תוך הבאת חיסונים מהירים לצוותי החינוך וההוראה. החינוך אינו פריבילגיה ויש להפעיל אותו באופן רציף ליצירת יום לימודים ארוך בגילאים שנקבעו".

המועצה לשלום הילד קראה לחברי הקבינט להחליט כי מערכת החינוך היא שירות חיוני,וכי יש להשאירה פתוחה בכל שכבות הגיל. "אסור שוב לנטוש את הילדים והנוער בישראל ואסור למנוע מהם המשך הגעה למסגרות חינוכיות וחברתיות", נמסר מטעם המועצה. "חייבים ללמוד מטעויות העבר ולא להותיר את הנוער להתמודד עם עוד חרדות, בדידות, קשיים רגשיים והיעדר מוחלט של שגרה".