אחרי שאתמול התקבלה הבשורה על העברת 200 מיליון שקלים - היום (חמישי) במרכז השלטון מקומי הבינו כי הכסף לא מספיק לפתיחת צהרונים לילדי הגנים. המשמעות: ההורים יצטרכו לאסוף את הילדים בשלב מוקדם הרבה יותר - ולא יוכלו לחזור לעבודה במשרה מלאה. עם זאת, יש כסף עבור צהרונים לכיתות א'-ב' בלבד בכל הארץ. ‎לפי שעה, ביום ראשון לא יהיו בכלל צהרונים בגנים פרטיים ובמעונות יום‎ אלא רק בגנים ציבוריים (לגילי 6-3) ובבתי הספר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אתמול פורסם בחדשות 12 כי הצהרונים בגני הילדים יפעלו רק ברשויות שהמדד הסוציו-אקונומי שלהן הוא באשכולות 1-5 (היישובים והרשויות החלשים ביותר), מדובר בערך ב-40% מגני הילדים. משיקולי תקציב כרגע הוקצה מימון לצהרונים שמאפשרים איסוף בשעה מאוחרת יותר - רק ביישובים שדירוגם הסוציו-אקונומי נמוך. ביישובים החזקים יותר יידרשו ההורים לאסוף את ילדיהם בסביבות 13:00-14:00 - מה שימנע מהם לחזור למשרה מלאה.

מעונות יום (צילום: 123RF, חדשות)
מתנים הרשמה בחיסונים. אילוסטרציה | צילום: 123RF, חדשות

"אם אין מימון אין צהרונים"

חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי, תקף: "מנסים למכור אשליות להורים אבל אנחנו מבינים את המציאות. נכון להרגע - האוצר לא מוכן לממן את הפעלת הצהרונים. מרוב דיונים התבלבלו שם וכנראה מניחים שההורים צריכים לשאת בנטל תשלומי הצהרונים. הבהרנו עשרות פעמים: אנחנו הראשונים להתגייס, בהיערכות, בהכנות, בהתארגנות וברתימת כל הדרוש אבל בלי האוצר לא יהיו צהרונים".

"המתווה הכספי שפורסם כעת הוא חתול בשק לכלל הרשויות. אי אפשר להגיד חוזרים לשגרה ולא לממן צהרונים שיאפשרו להורים לחזור לעבודה, זו פשוט אשליה ואנחנו לא יכולים לאפשר אותה. השלטון המקומי כולו מתאחד תחת אמירה ברורה - לא יפעלו צהרונים בגני הילדים. זה לא הרגע שלנו לאיים ולא הרגע לפגוע, אלא להתגייס ולמצוא פתרון מיידי.  עשינו את כל הדרוש מאיתנו ועכשיו האוצר צריך להוריד את המשקולת מגב ההורים ולהכריז על מימון מלא בכל הרשויות לכלל ילדי הגנים בישראל. אם אין מימון אין צהרונים", הוסיף ביבס.

חיים ביבס (צילום: רועי שפרניק, חדשות)
"עשינו את כל הדרוש מאיתנו, עכשיו זה תורו של משרד האוצר". חיים ביבס | צילום: רועי שפרניק, חדשות

משרד האוצר ופורום הגנים הפרטיים הגיעו הלילה להבנות, לפיהן המסגרות ייפתחו כבר ביום ראשון הקרוב. על פי המתווה שסוכם, בכל חדר יוכלו לשהות עד 17 ילדים ותינתן למעונות האפשרות שלא לקיים את הרוטציה בימי הפעילות, בשונה מהמעונות ומהגנים המפוקחים - שם יחויבו להחליף בימים בין הקבוצות. בנוסף, הם יקבלו שורה של מענקי סיוע והקלות מהמדינה.

אלא שגם אחרי פרסום ההבנות נותרו כמה שאלות שלא קיבלו מענה. הארגונים שמפעילים את מעונות היום המפוקחים, כגון ויצ"ו ונעמת, פועלים לפי המתווה של משרד הרווחה, שלפיו כ-40% יישארו בבית – מדובר ב-52 אלף פעוטות. הילדים שייכנסו למסגרות בשלב הראשון יהיו המשפחות הנזקקות ביותר, לאחר מכן ילדים למשפחות חד-הוריות ולאחר מכן ילדים להורים עובדים.