בישראל הופתעו מאוד מההודעה הפומבית של התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג (ICC) קארים ח'אן, שכן, הודעות מסוג זה הן לרוב חשאיות. מאחורי הקלעים התנהלו מגעים אינטנסיביים בין ישראל למשרד התובע כדי לשכנע אותו שאין לבית הדין סמכות לדון במקרה זה. התובע אף היה אמור להגיע בשבוע הבא לישראל והצוות המקדים שלו היה אמור להגיע לכאן כבר השבוע - ביקור שבוטל ברגע האחרון. 

בירושלים טוענים כי ההצהרה הפומבית נעשתה שלא בתום לב. הם מעריכים כי העיתוי לא מקרי גם בגלל החלטות בית הדין לצדק בעניין הפסקת הלחימה. כמו כן, בישראל הבהירו שצעד כזה יפגע במאמצים לעסקת חטופים. בנוסף, בישראל חוששים כי בית הדין לא יעצור בדרג המדיני, ויוציא צווים גם לדרג המבצעי. במסמכים שהעביר התובע יש חומרים כתובים שמהם עולה החשש שיוצאו צווים גם נגד מפקדי צה"ל, קצינים ואנשי מערכת הביטחון.

קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג
קארים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג בזמן ההצהרה

כעת יחל בליץ מדיני כדי לגנות את הסמכות של בית הדין הפלילי, וישראל מעוניינת שהמדינות שחברות בבית הדין יכריזו שהן לא יאכפו את הסמכות, אם וכאשר הצווים יוצאו, בשם "עיקרון המשלימות". כלומר, בזכות העובדה שלישראל יש בית משפט חזק ועצמאי. כמו כן, בישראל מנסים להפעיל את הדמוקרטים והרפובליקנים בארה"ב כדי לגרום לממשל להפעיל "סנקציות משתקות" על בית הדין.

בתוך כך, רה"מ נתניהו קיים בימים האחרונים שיחות רבות עם גורמים מדיניים, דיפלומטיים ומשפטיים, והוא ממשיך להתייעץ איך להתמודד עם האפשרות שהצווים יוצאו. גם במשרד החוץ בוחנים שורת צעדים בניסיון לבלום את המהלך של התובע.

הצעדים שמשרד החוץ בוחן 

  • הקמת חדר מצב שנועד להפעיל את כל נציגי ישראל בעולם במטרה שיעבירו את המסרים הבאים: "לא ייתכן שמציבים בשורה אחת את רה"מ ואת שר הביטחון יחד עם סינוואר, דף והנייה. זאת החלטה שמערערת את היציבות ופוגעת אנושות בסיכויים להשבת החטופים".
  • ניסיון לדחוף מדינות לפעול לפי עיקרון המשלימות, כלומר שאותן המדינות יכריזו שהן סומכות על בתי המשפט בישראל שיחקרו.
  • לגרום למדינות לקרוא לבית הדין שלא לקבל את ההחלטה.
  • לנהל שיחות עם שרי החוץ של בריטניה, צרפת, גרמניה ויפן (תורמת גדולה לבית הדין), בנוסף לשיגור מכתבים לבכירים.
  • שר החוץ ימריא לפריז לביקור - שם ידון עם עמיתו הצרפתי בנושא. 
ישראל כ"ץ (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
שר החוץ ישראל כ"ץ | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

על רקע הצעדים שמשרד החוץ בוחן, בכמה מדינות כבר גינו את החלטת התובע בבית הדין הפלילי בהאג שהציע להוציא את צווי המעצר. כך למשל, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הגיב: "הבקשה לצו שערורייתית, אין בכלל מקום להשוואה עם חמאס. נעמוד לצד ישראל כשהיא מגינה על עצמה".

גם שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן הגיב: "אנחנו דוחים את הצהרת התובע של ה-ICC. ההשוואה בין ישראל לחמאס היא מבישה. החלטה להוציא את הצווים עלולה לסכן את המאמצים לעסקת חטופים והפסקת אש בעזה".