החל מיום שישי הקרוב, השימוש בפייסבוק, גוגל, טיקטוק וחברות טכנולוגיה ענקיות נוספות עומד להשתנות מקצה לקצה. "חוק השירותים הדיגיטליים ידרוש מכל פלטפורמה לספק מערכת שתתמודד עם מה שלא חוקי, להסיר אותו", מסבירה מרגרט וסטגר, הממונה על התחרות בנציבות האירופית. החוק הוא חלק מחבילת תקנות שנוצרה על ידי האיחוד האירופי נגד חברות הטכולוגיה, ונועדה לשמור על ביטחות ופרטיות המשתמשים ולעצור הפצה של תוכן מזיק.

"החוק הזה בעצם מכוון לפלטפורמות שהתוכן שלהן מגיע ממשתמשים אחרים", הסביר ד"ר אסף וינר, סמנכ"ל רגולציה ומדיניות באיגוד האינטרנט הישראלי, "אם אנחנו חושבים על יוטיוב או פייסבוק אבל גם על אתרים כמו אמזון, שם התוכן מגיע ממשתמשים שמזינים את התוכן, כר פורה לפעילות בלתי חוקית".

בעוד 4 ימים החוק ייכנס לתוקף, והחברות יידרשו להיות אחריות ישירות לתוכן מסוכן או מסית לאלימות, להסירו במהירות, לפתוח ערוץ ישיר עם המשתמשים ולהיות זמינים הרבה יותר לתלונות. בנוסף, הם יידרשו לתת דגש על המשתמשים הפגיעים ביותר - ילדים.

"החברות נלחצו מהמהלך"

"אני רואה גל של כל אחת מהחברות, מבלי לציין שמות, שחלקן ממש רעננו היום את אתרי האינטרנט שלהן והתחילו להציג מידע למשתמשים מה הם עושים עם הדאטה שלהם, כיצד הם פועלים", ציינה ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, סמנכ"לית בראפיד שכיהנה בעבר כראש הרשות לאיסור הלבנת הון, "אנחנו רואים את זה בצורה מובהקת שהן נלחצו מהמהלך ונוקטות, בין היתר בגלל הסנקציות הכבדות שעשויות להיות מוטלות עליהן".

חברות שלא יעמדו בדרישות האיחוד צפויות לשלם קנסות כבדים: מי שלא תסיר תוכן אסור תיקנס בעד 6% מההכנסות השנתיות העולמיות, וקנס של עד 20% על הפרות חוזרות. במקרה של הפרות חמורות מאוד וחוזרות, הסנקציות יכולות להגיע עד לאיסור הפעילות של החברה בשטח אירופה. מדובר במיליארדים שהחברות ממש לא מעוניינות להפסיד. ד"ר וינר הוסיף: "הרעיון הוא שעד שלא יכאב לחברות האלה בכיס - והכיס שלהן מאוד גדול, לא נראה שינוי התנהגות, כי בסופו של דבר הן פועלות בשביל רווח".

מה לגבי הפרטיות של הישראלים?

גודל השוק הישראלי לא בדיוק מתמרץ את חברות הטק הגדולות, לנקוט לצעדים להגנה על המשתמשים בארץ - והמחוקק הישראלי ממאן לפעול. "הפרטיות של אזרחי ישראל נמצאת בתת אכיפה, וזה פער ידוע מזה שנים רבות", אומרת ד"ר ווגמן-רטנר, "חוק הפרטיות הישראלי הוא מיושן מאוד, אירופה מובילה בהרבה מאוד דברים וגם בתחום הזה אני צופה שהם ייקחו את ההובלה".

אז עד שבישראל יתעוררו, נקווה שלכל הפחות החוקים החדשים שחלים באירופה, יגררו שינויים רוחביים בנהלי החברות, כאלה שיהפכו גם את השימוש שלנו בהן לביטוח יותר.