אומרים שפעם אחת היא מקרה, פעמיים הן צירוף מקרים, ושלוש פעמים הן מזימה. מה זה אומר על שלושת הסרטונים של סאנה מרין, ראשת ממשלת פינלנד, שדלפו לרשת בשבוע האחרון? בשלושתם מתועדת מרין כשהיא רוקדת במסיבות פרועות; בשניים מהם היא חבוקה עם סלבס מקומיים שאינם בעלה. אפשר להתייחס לזה בביטול, אבל יש מי שתוהה ברצינות אם אנחנו בעיצומה של פרשת "פינלנדגייט".

קצת סדר: ביום רביעי שעבר (17.8) פרסם צהובון פיני וידאו של מרין רוקדת, שרה ושותה במסיבת בית פרטית עם חברים שהתקיימה ככל הנראה בתחילת אוגוסט. הווידאו נערך מתוך סרטונים שעלו באינסטגרם, כנראה כסטוריז בחשבונות פרטיים, ונמחקו או נעלמו לאחר 24 שעות, כנהוג בסטוריז. שעות ספורות לאחר מכן עלה וידאו נוסף של מרין, הפעם ממועדון בהלסינקי שבו רקדה עם כוכב פופ מקומי בשם אולאבי אוסיווירטה כשזרועותיה כרוכות סביבו. ברגע מסוים, שתועד רק חלקית, נראה שהזמר מרכין את ראשו לעברה בתנועה אינטימית שייתכן שהייתה נשיקה בצוואר או בלחי. התקשורת הפינית רמזה כי ברקע הסרטונים נשמעות צעקות שכוללות סלנג מקומי לקוקאין, ומבקריה של מרין טענו שהקטעים אינם הולמים את מעמדה כמנהיגת המדינה.

מרין לא התנצלה על האופן שבו בילתה, והביעה תרעומת על החדירה לפרטיותה. לדבריה ידעה שהיא מצולמת, וחשבה שהתיעוד מיועד לחשבונות פרטיים של גולשים. "שתיתי אלכוהול, לא היו סמים ככל הידוע לי", אמרה לכתבים שעטו עליה. על האזכור לקוקאין אמרה שאינה יודעת דבר. אבל הניסיון לכבות את השריפה רק תדלק את האש: דליפת הסרטונים, והעיסוק בחומרים הלא חוקיים שאולי צרכה ואולי שהתה בקרבתם, התחילו ליצור כותרות ברמה הבין-לאומית ורקדו היישר לידי ריביה הפוליטיים של מרין. חבר פרלמנט ממפלגת האופוזיציה דרש שתעבור בדיקת סמים; מגיש טלוויזיה מקומי קרא לה בחשבון הטוויטר שלו להתפטר.

במסיבת עיתונאים שכינסה השיבה מרין למגוון שאלות על הרגלי הבילוי שלה. על נושא הריקוד עם כוכב הפופ השיבה: "אם חבר מנשק אותי על הלחי אין בכך שום דבר לא הולם, וזה לא משהו שבעלי לא יודע עליו". על מה שנראה כנשיקה בצוואר אמרה: "אני לא זוכרת שמישהו נישק אותי בצוואר. אלו עניינים ששייכים לחיים הפרטיים שלי, ואני לא מתכוונת להתייחס אליהם יותר. אני לא חושבת שמשהו לא הולם קורה בסרטון הזה". אוסיווירטה מצדו כתב בדף הפייסבוק שלו: "יד על הלב, אנחנו רק חברים ושום דבר בלתי הולם לא קרה".

סאנה מרין (צילום: GettyImages-RONI REKOMAA AFP)
צילום: GettyImages-RONI REKOMAA AFP

מרין נולדה למשפחה ענייה. הוריה נפרדו על רקע האלכוהוליזם של אביה, ואמה גידלה אותה עם בת זוג. "לא הייתי קורבן לבריונות", אמרה מרין בעבר, "ואפילו כשהייתי קטנה הייתי עקשנית. אם משהו היה קורה, לא הייתי עומדת מהצד"

על סוגיית "הטלפון האדום באמצע הלילה", כלומר מה היה קורה אילו בשעת מסיבה הייתה מוקפצת לקבל החלטות מדיניות בהולות, מרין טענה שבשנותיה בתפקיד מעולם לא התרחשה סיטואציה של מצב חירום באמצע הלילה. היא הודתה ששתתה אלכוהול "בצורה מתונה" במסיבה המתועדת, והסבירה שזה היה זמן פנוי שבילתה עם חברים. לעניין השימוש בסמים אמרה שמעולם לא צרכה חומרים מסוג זה, והודיעה שעברה בדיקת סמים "למען ההגנה המשפטית ולמען הסר ספק". על הבדיקה שילמה מכיסה הפרטי, ובתחילת השבוע הודיעה ממשלת פינלנד שלא נמצאה בדמה כל עדות לשימוש בסמים.

עוד לפני שהתבררו תוצאות הבדיקה קם ברשת גל תמיכה בין-לאומי של נשים שצילמו עצמן רוקדות תחת ההאשטאג "סולידריות עם סאנה". התמיכה הרחבה חרגה מגבולות הרשת והגיעה עד לפוליטיקאיות בכירות: "כולנו אנושיים, אני ממש אוהבת לרקוד", אמרה קאיה קאלאס, ראשת ממשלת אסטוניה. "אם יש לכם בעיה שפוליטיקאית רוקדת עם חברים בוויקאנד, אז הבעיה היא אצלכם", צייצה חברת הפרלמנט האירופי טילי מץ. פיונה פאטן, מייסדת "מפלגת הסקס האוסטרלית", צייצה: "אם זה הדבר הכי גרוע שראשת ממשלה יכולה לעשות, אז פינלנד היא מדינה בת מזל". כאן בישראל, יו"ר מרצ הישנה-חדשה זהבה גלאון לא פספסה הזדמנות להזיז את הידיים מימין לשמאל וצייצה: "לא רק בפינלנד מנהיגות יודעות להרים".

שלשום (23.8), כשכבר היה נדמה שהפרשה הסתיימה, עלתה לטיקטוק תמונה של סבינה סארקה, מיס פינלנד לשנת 2012 וחברה של מרין, שבה היא וחברה נוספת מצולמות בחזה חשוף במעונה הרשמי של ראשת הממשלה, כששדיהן מוסתרים רק על ידי שלט עם המילה "פינלנד". התמונה הוסרה וראשת הממשלה התנצלה, אלא שבאותו יום דלף סרטון שלישי, שבו מרין נראית רוקדת חבוקה עם סארקה במסיבה שבה שהו בין היתר בסאונה שבמעון הרשמי. אז פעם שלישית מזימה, אבל מה מסתתר מאחוריה? על מי ועל מה מאיימת סאנה מרין?

ואז הגיע פוטין

ראשת ממשלת פינלנד היא מנהיגה מזן חדש ומדור חדש. היא לא הגיעה מהאליטות שבמדינה שלה, ואולי זה דווקא סוד ההצלחה שלה. מרין בת ה-36 נולדה בהלסינקי למשפחה ענייה; הוריה נפרדו בילדותה על רקע האלכוהוליזם של אביה, ואמה – שגדלה בעצמה בבית יתומים – גידלה אותה תחילה בגפה ולאחר מכן עם בת זוג. מרין סיפרה לימים שכילדה הרגישה "שקופה" ולא חשה בנוח לדבר על משפחתה החד-מינית. "לא הייתי קורבן לבריונות או להתעללות", אמרה בעבר, "ואפילו כשהייתי קטנה הייתי מאוד ישירה ועקשנית. אם משהו היה קורה, לא הייתי עומדת מהצד".

היא גדלה בעיירה פירקאלה שבדרום-מערב המדינה. בבלוג שלה מתארת מרין ילדות שעברה יחסית ללא מהמורות, הרבה בזכות הכנסייה שפעלה בעיר והייתה למוקד חברתי לצעירים. מרין הייתה תלמידה ממוצעת, הראשונה במשפחתה שסיימה 12 שנות לימוד. בנעוריה עבדה במאפייה, כמחלקת עיתונים וכקופאית. בגיל 18 הכירה את מרקוס ריקונן, בן זוגה עד היום (ומאז אוגוסט 2020 גם בעלה); השניים עברו לעיר טמפרה, שם למדה תואר ראשון ושני במדעי הניהול. כדי לממן את לימודיה עבדה כאשת מכירות.

סאנה מרין (צילום: GettyImages-SAVO PRELEVIC AFP)
צילום: GettyImages-SAVO PRELEVIC AFP

שלושה חודשים מתחילת הקדנציה של מרין התפרצה מגפת הקורונה. היא נקטה מדיניות מחמירה שזכתה לשבחים בחו"ל ולתמיכה מבית: בסקר מאפריל 2020 זכתה ראשת הממשלה לתמיכה של 85% מהציבור הפיני

מרין, שהייתה פעילה בתנועת נוער ובתנועות סטודנטים, הייתה רק בת 23 כשיצאה לדרכה הפוליטית כמתמודדת על תפקיד בעיריית טמפרה. היא הפסידה, אבל ב-2012 רצה שוב ונבחרה למועצת העיר. שנה לאחר מכן נבחרה לראשת העיר, תפקיד שמילאה במשך ארבע שנים. בגיל 30 נבחרה לפרלמנט הפיני כחלק מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית.

באפריל 2019, בבחירות הכלליות שהתקיימו בפינלנד, ניצחה המפלגה הסוציאל-דמוקרטית ברוב קטן. מרין, שהייתה אז חברת מפלגה מבטיחה ואהודה – הרבה בזכות אותו סגנון ישיר שמאפיין אותה גם כיום – מונתה לתפקיד שרת התחבורה והתקשורת. בדצמבר אותה שנה התפטר מי שהיה ראש המפלגה, אנטי רינה, ומרין מונתה לתפקיד והפכה לאישה הצעירה ביותר שמונתה אי-פעם לראשות מדינה כלשהי. עם תחילת כהונתה יצרה את הממשל הנשי ביותר שהיה מאז ומעולם בפינלנד, קואליציית שמאל-מרכז בהובלת חמש מנהיגות של מפלגות, ארבע מהן בשנות ה-30 לחייהן (נכון להיום מובילות את הקואליציה ארבע יושבות ראש – מתוך חמש המפלגות החברות בקואליציה). בממשלת מרין, הפמיניסטית ביותר בתולדות פינלנד, מכהנות 12 שרות לעומת שבעה שרים.

"מעולם לא חשבתי על הגיל או המגדר שלי", אמרה מרין עם היבחרה לראשות הממשלה, אבל שני הדברים שימשו ועדיין משמשים לניגוח חוזר מצד יריביה. עם הקמת הקואליציה היא זכתה לביקורות מזלזלות מבית, טבולות היטב בשנאת נשים, כשהממשלה שהרכיבה כונתה "ספייס גירלז" ו"ממשלת ליפסטיק". גם חייה הפרטיים והדיגיטליים של מרין היו אישיו כבר אז: עם תחילת כהותה נשאלה אם בכוונתה להפסיק להעלות תמונות מחייה הפרטיים בחשבון האינסטגרם שלה, לאחר שעלעול בו העלה תמונות שלה מיניקה את בתה אמה, אז בת שנתיים. מרין הסבירה שנוסף על היותה פוליטיקאית היא גם אדם פרטי, והבטיחה שאין בכוונתה להשתנות.

שלושה חודשים לאחר שהחלה הקדנציה של מרין התפרצה מגפת הקורונה. המדיניות המחמירה שנקטה הובילה למקדמי הדבקה נמוכים מאוד במדינה הנורדית, וניהול המשבר זכה לשבחים בחו"ל ולתמיכה נרחבת מבית: בסקר שנערך באפריל 2020 זכתה ראשת הממשלה לתמיכה של 85% מהציבור הפיני. פאבו ליפונן, ראש ממשלת פינלנד לשעבר, אמר עליה אז: "היא כישרון מנהיגותי של פעם בדור. אדם מאוזן, מפוקסת על העבודה, עם מגע אנושי אך ללא פופוליזם".

סאנה מרין (צילום: GettyImages- Contributor)
צילום: GettyImages- Contributor

לאחר פלישת פוטין לאוקראינה הגישה פינלנד בקשה להצטרף לברית לנאט"ו. מומחים לאבטחת סייבר טוענים כי יש אפשרות שרוסיה פרצה לטלפון או לחשבונות חברתיים של מישהו מהמעגל הקרוב של ראשת הממשלה

גם מול האתגרים החברתיים בפינלנד הוכיחה מרין שהיא באה לעבוד. אחת הבעיות במדינה המונה 5.5 מיליון תושבים היא הזדקנות האוכלוסייה, ומרין הסתערה על יעד הגברת הילודה בשורה של פעולות, החל בהארכת חופשת הלידה לחצי שנה לשני ההורים וכלה בהרחבת היקף החינוך חינם מטעם המדינה.

בסקר דו-שנתי שפורסם בפינלנד באפריל האחרון זכתה ממשלת מרין לתמיכת 55% מהציבור, ואילו מרין עצמה זכתה לשיעורי שביעות הרצון הגבוהים ביותר לראש ממשלה מכהן מאז 1991. כבונוס, במרץ האחרון הוכתרה פינלנד זו השנה החמישית ברציפות כמדינה המאושרת בעולם. אלא שחודש לפני פרסום אותו סקר פלש צבא רוסיה לאוקראינה, ודברים השתנו – הן בהלך הרוח הפיני והן בתדמיתה של ראשת הממשלה.

תמיד אישה

עד לפני כשנה, פחות מרבע מהציבור בפינלנד סבר שיש לחבור לברית נאט"ו. גם ראשת הממשלה הביעה עמדה נחרצת נגד הצטרפות לברית, שהוקמה כמענה צבאי רב-לאומי להתפשטות הסובייטית ועד היום נתפסת ברוסיה כאיום קיומי. אלא שפלישת פוטין לאוקראינה בפברואר שינתה הן את עמדת הציבור והן את מדיניותה של מרין: בחודש מאי סטתה ראשת הממשלה מהניטרליות שאפיינה את פינלנד מול הדוב הרוסי, והגישה בקשה רשמית להצטרף לנאט"ו כדי להעניק למדינה גב ביטחוני.

בשנה האחרונה ציננה פינלנד בהובלת מרין את היחסים עם ממשלת פוטין באופן ניכר, והתייצבה לצד אוקראינה. כאן מתחברים חלקי הפאזל, מפני שבפינלנד ומחוץ לה היה השבוע מי שהצביע על קשר אפשרי בין מדיניות החוץ של מרין להדלפה השיטתית של הסרטונים. מומחה פיני לאבטחת סייבר טען בריאיון כי יש אפשרות שרוסיה פרצה לטלפון או לחשבונות חברתיים של מישהו שהוא חלק מהמעגל הקרוב של ראשת הממשלה, וכי הסרטונים הודלפו במטרה להביכה; מומחי סייבר אחרים מאירופה דיברו על האפשרות שהקרמלין עומד מאחורי ההדלפות כדי להרתיע מפני הפניית העורף הפינית לרוסיה. אלכס לו, עיתונאי ב-South China Morning Post, כתב שחיבתה של מרין למסיבות ויוזמת ההצטרפות לנאט"ו הן שני צדדים של אותו מטבע: לשיטתו הן משקפות גישה מילניאלית של מי שלא זוכר או מכיר את החיים לצד ברית המועצות ולא נכווה מדריסת הרגל הסובייטית. לדברי לו, גישה זו מאפיינת את כל הדור החדש של המנהיגים בארצות הנורדיות, שבמקום דיפלומטיה רץ לזרועות נאט"ו.

הנה הם שוב, הגיל והמגדר של סאנה מרין. שבוע לפני דליפת הסרטון הראשון הכריז עליה ה"בילד" הגרמני כ"מנהיגה הכי מגניבה"; בתחילת החודש זכו תמונות שלה מפסטיבל מוזיקה בפינלנד – במעיל עור, מכנסיים קצרים ומגפיים – לתגובות אוהדות בתקשורת. אבל כשהמצב והעם דורשים מבוגר אחראי, מה שנראה מגניב מתפרש לפעמים כחוסר רצינות, כילדותיות, שלא לומר חלילה מיניות. גם כשהצטלמה באוקטובר 2020 בז'קט ללא חולצה, מרין עוררה מחלוקת על האופן שבו ראשת ממשלה מופיעה ומציגה את עצמה, והרחיבה שוב את גבולות המותר והאסור בתפקיד.

מרין נכנסה לתוך השערורייה הנוכחית כשמסיבות הן כבר נושא נפיץ מבחינתה: למרות הטיפול המוצלח בקורונה, בשנה שעברה בילתה עד שעת לילה מאוחרת במסיבה לאחר שנחשפה לחולה קורונה מאומת מבלי שידעה על כך, וקיבלה הודעה שעליה לשהות בבידוד. אלא שהיא לא לקחה איתה את הטלפון למסיבה ולא ראתה את ההודעה, ולאחר מכן התנצלה על כך. אילון מאסק יצר מיד מם על הפרשה.

כשהגיעו הסרטונים היה בתקשורת העולמית מי שהתבונן במצב בשעשוע. ב"ניו יורק טיימס" למשל כתבו שההדלפה מעידה על כך שראשת הממשלה צריכה חברים יותר טובים, ואילו ב"אינדיפנדנט" הגדירו את הפרשה כמגוחכת והזכירו שמנהיגים עלולים לעשות דברים חמורים יותר מלרקוד, "כמו למשל לפלוש למדינה אחרת". אבל היה גם מי שזיהה בכותרות ובתגובות טון סקסיסטי. העיתונאית לורה באסט כתבה במגזין הנשים האמריקאי "ג'זבל" שהבעיה היחידה בסרטונים היא ש"חבורת אינסלים מיזוגנים מתבאסת שאישה צעירה יחסית: א) עומדת בראש מדינה; ב) עושה יותר כיף מהם; ג) נראית ככה". מינה אלאנדר, מומחית פינית למדיניות חוץ וביטחון, טענה שהביקורת שספגה מרין היא מיזוגינית וכי תפקידה לטשטש ולמחוק את הישגיה הפוליטיים.

בחזרה לשאלת הפתיחה, מנהיגת פינלנד אולי מציקה לפוטין, אבל נראה שהיא מאיימת על משהו אחר. סאנה מרין היא אישה צעירה, יפה ופופולרית שיודעת איך "לעבוד ברצינות וליהנות ברצינות". היא יודעת ליצור הישגים מדיניים ופוליטיים לפינלנד, ויודעת גם איך נראים החיים עצמם (אוקיי, במדינה המאושרת בעולם, לא במועצה האזורית אשכול). היא מלכת הכיתה ונשיאת מועצת התלמידים שצריכה להתמודד עם הבריון האלים שהעיפו מבית ספר.

אז מה לא בסדר במרין רוקדת? מה מביך, מה שערורייתי, מה הסקנדל הגדול? הרי אם זו הייתה חתונה של אחיינית או של קולגה – תפדלי, חבקי את מי שבא לך. אם היית בוריס ג'ונסון ב"פארטיגייט", אם היית אובמה או קלינטון שעישנו קטנה של וויד, הכל היה נסלח. נקסט, אין מה לראות. הדבר היחיד שלא בסדר, כמו שהגדירה זאת העיתונות העולמית, זה שהיא "שחררה את השיער", כלומר רקדה בצורה משוחררת וסקסית. זאת התנהגות של אישה צעירה, וזה לא שיש לנו משהו נגד נשים צעירות. כל עוד הן מתנהגות כמו גברים זקנים.