בית משפט פדרלי בניו יורק פסק בתחילת השבוע כי האתרים Israel TV ,Sdarot TV  ו-Israeli TV אינם חוקיים ופסק פיצוי בגובה 7,650,000 מיליון דולר מכל אחד מהגופים הפיראטיים בגין הפרת זכויות יוצרים.

את התביעה נגד האתרים הפיראטיים הגישו חברות תוכן ישראליות ובהן שידורי קשת, HOT, צ'רלטון, יונייטד קינג ורשת. בית המשפט בניו יורק הוציא צו פדרלי מידי לספקיות האינטרנט האמריקאיות לחסום את הגישה לשרתי האתרים הפיראטיים. צו דומה הוצא גם לכל ספקיות השירותים לחדול לאלתר מלספק או להפיץ את אתרים אלו. כמו כן פסק בית המשפט סכום של 150 אלף דולר פיצוי עבור כל הפרה של אחת מ-51 זכויות היוצרים הרשומות של התובעים, סך הכל נגזר סכום של 7,650,000 דולר פיצוי על כל אחד מהאתרים.

בפסק הדין נכתב כי "הנאשמים עשו מאמצים רבים כדי להסתיר את עצמם, לרבות על ידי שימוש במספר זהויות וכתובות בדויות הקשורות לפעולות שלהם ופרטי קשר מטעים בכוונה עבור האתר המפר" ובנוסף, האתרים הפיראטיים לא הגישו תגובה לכתב התביעה. לפי עורך הדין יהונתן קלינגר, מומחה לדיני רשת ופרטיות, זו הסיבה שלהחלטת בית המשפט בארה"ב לא צפויה להיות כל השפעה על הפעילות של אתר סדרות ושל האתרים האחרים שמוזכירם בהחלטה. בשיחה עם mako קלינגר מציין כי כל עוד הרשויות לא יודעות מי עומד מאחורי האתרים, התביעות מוגשות נגד "ג'ון דו", כלומר נגד גורם אלמוני, שכלל אינו צד במשפט.

עו"ד יהונתן קלינגר (צילום: גלעד אילוז)
עו"ד יהונתן קלינגר | צילום: גלעד אילוז

מה יקרה ביום חמישי? האתרים באמת ייסגרו?
"לא. זה לא משנה להם, יש צווים כאלה גם בישראל, כל הצווים האלה ניתנו בלי שמישהו מ'סדרות' בא ודיבר, זה פסק דין בהיעדר הגנה. למה זה? כי הם לא יודעים את הזהות של האדם שמפעיל את האתר. כלומר הם קיבלו צווים נגד ספקיות אינטרנט בארצות הברית, שאומרות לאותן ספקיות - תחסמו את האתר. האם הצווים האלה משפיעים איכשהו? לא. כי כל מי שגולש לאתר הזה, משתמש בכל מיני דרכים אחרות שעוקפות את החסימה. זה מקבל הד תקשורתי יפה של זיר"ה (הגוף הפועל למען זכויות יוצרים ברשת בישראל), אבל בפועל, זיר"ה השקיעו בלהיאבק בסדרות כל כך הרבה כסף, שהיה יכול להיות מושקע בלהפיק תוכן יותר איכותי , או לייצר פלטפורמות לצפייה חוקית. אם זיר"ה רוצה להרוג את סדרות, היא צריכה לבנות פלטפורמה יותר טובה מסדרות". 

אז בשביל מה כל המשפט הזה אם בסוף האתר נשאר באוויר?
"אני אומר שהצו הזה הוא כמו צו שיבקש שלא יירד גשם בחורף. גם אם שירות מסוים שסיפק לסדרות אחסון ייסגר מחר בבוקר, אז שירות אחר יקום. אני לא חושב שהצו הזה יהיה מה שיעצור אותם".

אבל כל מי שמאפשר את זה חשוף לתביעה פלילית.
"מי חשוף? את מי יכניסו לכלא? אם הם היו יודעים מי הבעלים הוא היה כבר בבית משפט. התביעה הוגשה נגד ג'ון דו. הם טוענים שיש איזה מישהו שהם חושבים שזה הוא, קיבלו איזה פסק דין והאתר עדיין שם".

מה לגבי שני האתרים האחרים, שפועלים בארה"ב?
"בסופו של דבר, אפשר לעקוף את החסימה הזאת, היא לא הרמטית. אתרי ההימורים חסומים בישראל, זה מונע מאנשים לגלוש? לא. הצווים האלה לא תופסים". 

וברגע שיתפסו את מי שמפעיל אתר כזה?
"אז יהיה מעניין. כרגע הוא לא מתגונן. הרי בשביל שתביעה תקבל תוקף, הנתבע צריך לקבל אותה".

משה אדרי (צילום: רפי דלויה)
משה אדרי | צילום: רפי דלויה

משה אדרי: "זה הישג חסר תקדים"

מפיק הקולנוע משה אדרי, שהשיק לאחרונה שירות סטרימינג חוקי לישראלים בחו"ל בשם Screen IL, אמר כי "הכרעת בית המשפט הפדרלי בארה"ב הינה הישג חסר תקדים במאבק העיקש של בעלי הזכויות הישראלים בתוכן הפיראטי. לאחר עשרות שנים בהן גונבים אותנו היוצרים הישראלים, התאגדנו יחד כל בעלי זכויות התוכן בישראל והעלנו הילוך במלחמה בגופים העבריינים שמפעילים את אותם שירותי צפייה פיראטיים ברחבי העולם. אנו קוראים לקהל הצופים הישראלי בעולם, שכל כך צמא לתוכן הישראלי, לא לתת יד לצפייה הפיראטית".

בסוף חודש מרץ הגיש אדרי יחד עם יונייטד קינג, רשת, קשת, RGE ונגה תקשורת מכתב התראה לפני נקיטת הליכים כנגד חברות האשראי אמריקן אקספרס, ויזה, מאסטר קארד, ישראכרט ונוספות בגין מתן שירותי סליקה לאתרי צפייה פיראטיים ולא חוקיים המשדרים תוכן ישראלי פיראטי ברחבי העולם בו נטען כי הנזק שנגרם לבעלי הזכויות מוערך בסך של למעלה מ-100 מיליון ש"ח. 

את תגובת אתר "סדרות" לא ניתן היה להשיג עד למועד עליית הכתבה.