מספר שבועות אחרי שהספרייה הלאומית וקרן יד הנדיב הזניקו את “tarboot”, תחרות טכנולוגית בינלאומית שמבקשת להנגיש ולהנכיח חומרי תרבות ומורשת במרחב הדיגיטלי, מצטרפות למיזם חברות סטארט-אפ ישראליות מובילות כשותפות טכנולוגיות.

מומחי טכנולוגיה מטעם החברות גונג, OpenWeb, סייבריזן, מייהריטג' ולייטריקס יסייעו בדרכים שונות למתמודדים בתחרות לחשוב ולבנות את הפיתוחים הטכנולוגיים שלהם. כמו כן, נציגים מטעם החברות ייעצו למשתתפים, כל אחד בתחומו, זאת לצד שופטי התחרות.

חבר השופטים כולל בכירים מתעשיית ההייטק בארץ ובעולם, כמו מייקל לינטון מנכ"ל סנאפ; עדי אהרן גילת, בכירה בגוגל; לילה טרטיקוב, בכירה במיקרוסופט; וחמי פרס, שותף מנהל בקרן פיטנגו. "בתור ילד ביליתי שעות עם אבא שלי בספרייה", מספר אביתר טנא, דירקטור פיתוח פלטפורמות מידע בסייבריזן, "היום, אני וחבריי שמחים לקחת חלק בהפיכת הספרייה הלאומית לדיגיטלית ועכשווית".

 

_OBJ

התחרות היא פרי יוזמה של קרן יד הנדיב בשיתוף הספרייה הלאומית של ישראל. הקרן והספרייה מעוניינות לחבר בין כישרונות טכנולוגיים בארץ ובעולם לבין עולמות הרוח, התרבות והיצירה המגולמים במגוון החומרים שבספרייה, וכך להעמיד את המורשת במרכז. תהליך הדיגיטציה של הגישה, והכנסתן של טכנולוגיות לצורך השימוש במה שיש לספרייה להציע, צפוי לשיטתם של העוסקים במלאכה לשזור את אותה המורשת בחיי היום יום שלנו, באופן שיהיה אורגני יותר.

"חברת לייטריקס ממוקמת מרחק הליכה קצר מהספרייה הלאומית, אך המקומות נתפסים כאילו עולם שלם מפריד ביניהם", משתף ד"ר זאב פרבמן, מנכ"ל לייטריקס, ומי שהיה מבין מייסדיה, "אני מברך על ההזדמנות להשתמש בטכנולוגיות מתקדמות כדי לצמצם את הפער בין השניים".

_OBJ

משתתפי המיזם יידרשו להציע רעיונות שינגישו את מיליוני פיסות המידע הכתובות, המצולמות והמוסרטות, שנאספו במשך עשרות שנים בספרייה הלאומית ובמאגרי מידע אחרים בארץ ובעולם, ויהפכו אותן לשימושיות ורלוונטיות עבור האדם הממוצע במאה ה-21, בעידן המידע.

לתחרות שלושה מסלולים, ובכל מסלול פרס בגובה 50 אלף דולרים. בנוסף, יחולק סכום של עד 3 מיליון דולרים בין ההצעות שיימצאו מתאימות למימוש.

בוריס קורנפלד, סמנכ"ל הטכנולוגיה הראשי בחברת OpenWeb, אמר: "בתור חברה הפועלת לייצר שיח בריא בשולי הכתבות ומנסה להילחם באלימות ברשת, אנו גאים לקחת חלק במיזם ומקווים שיחד עם החברות המובילות לצידנו, נצליח לאפשר לספרייה הלאומית להנגיש חומרי תרבות ומורשת במרחב הדיגיטלי".

גם בספרייה הלאומית נרגשים לקראת הדרך החדשה, למרות ששם עומלים כבר תקופה ארוכה על התחדשות הספרייה. "בשנים האחרונות, במסגרת תהליך ההתחדשות של הספרייה הלאומית, אנו עושים מאמצים רבים במטרה להנגיש את אוצרות הרוח של מדינת ישראל והעם היהודי, אוספי האסלאם והמזרח התיכון, הן לחוקרים והן לציבור הרחב", מספר אורן וינברג, מנהל הספרייה הלאומית ומוסיף כי שם מצפים להמשיך ולשתף פעולה עם יוזמות ופעילויות שמטרתן להנגיש את כל אותם אוצרות באמצעים טכנולוגיים מתקדמים ופורצי דרך.