היום נודע כי שב"כ חשף רשת הפעלה איראנית, שפעלה לאיתור וגיוס אזרחים ישראלים במטרה לאסוף מידע ואף לפגוע ביעדים בישראל. ההפעלה האיראנית נעשתה באמצעות הפייסבוק, על ידי פנייה לאזרחים ישראלים: "לפעמים נעשה שימוש במניפולציות רגשיות ורומנטיות". הפרופיל הפיקטיבי היה של צעירה יהודייה תחת השם "שרה פופי".

יש לציין, כי לאחר החשיפה התקשורתית ישראלים החלו להגיב לפוסטים בעמוד הפייסבוק של "שרה" ולהשאיר תגובות נזעמות. בין היתר, כתבו: "כרגיל הגבר הישראלי והחרמן ישר נופל ברשת", "אירנים הסוף שלכם קרוב", "זו מרגלת איראנית" ועוד.

לא מדובר בשיטה חדשה: בדרך כלל גברים יקבלו בקשות חברות מזויפות מפרופילים של חברות יפות במיוחד, כאשר בחלק מהמקרים מתקבלת גם הודעה עם קישור לצפייה בתכנים מיניים. על פי חברת האבטחה ESET, לתופעה זו ישנן שלוש סיבות עיקריות.

  1. פרסום – למשוך תנועת מבקרים גדולה לאתר מסוים כדי להרוויח יותר מפרסומות. תנועת גולשים לאתר מסוים יכולה לעזור לבעלים של האתר ליהנות מהכנסות גבוהות יותר עבור פרסומות מוצגות וגם להיות פופולרי יותר במנוע החיפוש.
  2. פישינג – לגרום לקורבן להקליק על קישורים כדי להשיג מידע וגישה לחשבון שלו. חשוב להיזהר, זה עלול להסתיים בנזק כספי ואפילו גניבת זהות.
  3. ריגול – הגורם הזדוני מפתח שיחה במסגרתה הוא דולה פרטים כמו תמונות ממקומות בארץ, והוא יכול לבקש מידע על בסיסים צבאיים ואפילו שעות יציאה של חיילים הביתה.
    פרופיל מזויף (צילום: facebook)
    פרופיל מזויף | צילום: facebook

אלכס שטיינברג, מנהל מוצרים בחברת אבטחת המידע ESET ישראל, משתף מספר טיפים שיעזרו לנו לזהות פרופילים מהסוג הזה.

מה אפשר לעשות - כיצד תזהו פרופיל מזויף?

  1. בחנו את תמונת הפרופיל – תמונה שתראה מקצועית מדי, או שהאובייקט המצולם נראה בו מדהים, צריכים להדליק לכם נורה אדומה.
  2. בחנו את רשימת החברים – מספר חברים מועט כבר יכול להצביע על חוסר אותנטיות, מפני שכיום כמעט לכל אחד יש כמה מאות חברים. שימו לב, גם אם ראיתם שיש לכם חבר משותף, אין זה אומר כי המצב אכן בטוח, יתכן כי גם חברכם נפל בפח. בנוסף, תוכלו לראות האם החברים של הפרופיל הם ישראלים או אנשים מרחבי העולם. במידה והפרופיל מדבר אתכם בעברית ורוב החברים שלו הם דווקא בינלאומיים, יתכן וזה עלול להיות חשוד.
  3. בחנו את הפעילות בעבר – פרופיל שהוקם רק בשבוע האחרון מעלה ספק באמינותו.
  4. בחנו את התוכן – פרופיל שרוב התוכן בו מבוסס על פרסומות או תכנים שיווקיים, ככל נראה הוקם למטרות אלו בלבד. היזהרו במיוחד מפרופילים המתחזים לנשים מאוד אטרקטיבית עם הצעות מאוד מפתות.

אם אתם חושדים באופן ספציפי בפרופיל מסוים:

    • ניתן לשמור את התמונה ולחפש אותה באופן עצמאי ב-Google photos.
    • נסו לחפש את השם בגוגל ובדקו האם ישנן תוצאות מעניינות.

אחת הדרכים להפחתה של כמות הבקשות מהסוג הזה היא להגביל את האפשרות לשלוח לכם בקשת חברות לחברים של חברים בלבד.

כך עושים זאת:

  1. לחצו על החץ הקטן שמופיע בצד מימין למעלה (או משמאל אם אתם משתמשים בגרסה בעברית)
  2. בחרו ב-Settings & privacy ולאחר מכן ב-Privacy checkup.
  3. בחרו ב-How people can find you on Facebook.
  4. החליפו את האפשרות של "כולם" ב-"חברים של חברים".