משתמשים בפייסבוק מסנג'ר? יש לנו חדשות רעות בשבילכם: פייסבוק דוחה פעם אחר פעם את הצפנת השירות מקצה-לקצה. זאת, למרות שוואטסאפ, אפליקציית המסרים הפופולרית בעולם שנמצאת בבעלותה, מציעה את רמת האבטחה הגבוהה כבר חמש שנים.

בחודש שעבר, מנכ"ל וואטסאפ וויל קאת'קארט הבהיר כי הצעד הראשון בלשמור על ביטחונם של המשתמשים עובר דרך מערך אבטחה חזק. "ממשלות לא צריכות לעודד חברות טכנולוגיה להציע מערכי אבטחה חלשים", אמר ב-14 ביוני בראיון ל-BBC, בניסיון להדוף סערת פרטיות נוספת. בניגוד חד, גורמים בפייסבוק הודו כי אותה רמת אבטחה לא תגיע למסנג'ר עד שנת 2022 – ולא ברור בדיוק מתי.

כבר בשנת 2019, בכיר בפייסבוק הצהיר בפני וועדה בסנאט האמריקני כי זו זכותם של אנשים לשוחח באופן בטוח ופרטי עם חבריהם ואהוביהם, מבלי שאף אחד יקשיב או יינטר את השיחות שלהם – גם לא פייסבוק. אלא שנראה שהפיתרון הטכנולוגי לא קרוב להבשיל. "אנחנו ממשיכים להתקדם לקראת המעבר של מסנג'ר להצפנה מקצה לקצה", אמר דובר מטעם פייסבוק לזאק דופמן, איש סייבר וכותב בפורבס. "זה פרויקט טכני גדול, ונגיע להצפנה מלאה של כל השירותים שלנו רק החל משנת 2022". 

זה לא רק דופמן: גם ג'ייק מור, בכיר ב-ESET, מעיד שהצפנה מקצה לקצה היא זכות בסיסית. "אנחנו זקוקים להצפנה בכל השיחות ובכל הפלטפורמות", אמר לדופמן. "יש לכך תיעוד נרחב שאמצעי תקשורת לא מוצפנים עלולים להיות מטרה למעקב מצד כוחות אכיפת החוק, מפתחי אפליקציות ואפילו גורמי צד שלישי, כך שחשוב לנהוג בזהירות עם אפליקציות כאלה ולא להשתמש בהן כדי להעביר מידע רגיש".

ייתכן שאחת הסיבות שהעדכון מתעכב היא התנגדות שירותי הביטחון. לפני כמה שבועות, ראש ה-MI5 הבריטי הזהיר בראיון ל"טיימס" שעם הצפנת מסנג'ר, פייסבוק תתן לאנשים "הגרועים ביותר בחברה" חופש פעולה. בהמשך, גם ארגוני ילדים הבהירו שהצפנה מקצה לקצה תקשה באיתור פדופילים. "10 אחוזים מההטרדות בפלטפורמות של פייסבוק מתרחשות בוואטסאפ, אך הם מהווים רק 2 אחוזים מהתלונות שהחברה מעבירה כי היא לא יכולה לראות את תוכן ההודעות", נמסר מעמותת NSPCC הבריטית, שעוסקת במניעת התעללות בילדים.

בתגובה, בפייסבוק הבהירו כי הם מפתחים אמצעי בטיחות חזקים שמתוכננים למנוע את אותן הודעות פוגענית מלכתחילה, כמו הגבלת האינטראקציות בין מבוגרים וקטינים. בפייסבוק גם מדגישים שהצפנה מקצה לקצה של מסנג'ר לא תפגע ביכולת הפלטפורמה לסמן תוכן פוגעני או התעללות ברשת. בינתיים, דבר אחד ברור: כדאי להוציא את ההתכתבויות הפרטיות שלכם מפייסבוק מסנג'ר.