נציגי ארגון זכויות האדם Atajurt Kazakh ("אטאג'ורט קזאח"), שאוספים עדויות של נשים וגברים שקרובי משפחתם נעלמו באזור שינג'יאנג בסין, טוענים כי דף היוטיוב של הארגון – שכלל 120 מיליון צפיות במצטבר – הוסר ללא סיבה מוצדקת.

הדף, שכולל כ-11 אלף סרטונים, נחסם ב-15 ביוני בעקבות "הצטברות דיווחים" על התעללות ברשת ועל הטרדה. כעבור שלושה ימים הוחזר הדף לאוויר בעקבות פניית סוכנות הידיעות רויטרס. מטעם יוטיוב נמסר אז בתגובה כי העילה להסרת הדף היא דווקא חשיפה של תעודות מזהות, שנחשבת לעבירה על חוקי האתר. ראשי הארגון סירבו לטשטש את פרטי התעודות המזהות מחשש שזה יפגע באמינות העדויות, ולכן החליטו על העברת התכנים לפלטפורמת Odysee. במקביל, הם המשיכו לקבל הודעות אוטומטיות מיוטיוב בהן נטען כי הסרטונים מקדמים ארגוני פשע.

תנועת אטאג'ורט קזאח נוסדה בשנת 2017 וזכתה להכרה מצד ארגונים בולטים ובהם Human Rights Watch. אחד ממייסדיה הוא סריקזחאן בילאש (Serikzhan Bilash), אקטיביסט קזאחי ממחוז שינג'יאנג שנכלא מספר פעמים בעקבות פעילותו. בילאש, שברח מקזחסטן לאיסטנבול בשנה שעברה אחרי שספג התנכלות ממצד הרשויות, טוען כי ההארדיסקים והסאמרטפונים שבהם אחסן את חומרי הארגון הוחרמו מספר פעמים במדינה שבאסיה התיכונה. חשבון היוטיוב של הארגון היה המקום היחיד בו הם גובו, כך הוא טוען. "ביום שיוטיוב הסירה את החשבון, הרגשתי כאילו איבדתי את כל עולמי", אמר לרויטרס. 

יותר ממיליון מוסלמים נכלאו מאז שנת 2016

האומות המאוחדות וארגוני זכויות אדם שונים קבעו זה מכבר כי סין רודפת באופן שיטתי את בני המיעוט האויגורי המוסלמי, לצד קבוצות אתניות נוספות בנות דת האיסלאם. לפי וושינגטון פוסט, החל משנת 2016 כלאה סין יותר ממיליון מוסלמים במחנות ריכוז או שלחה אותם לעבודות כפייה, כשאתר באזפיד ניוז חשף מאות מתקני מעצר באזור שינג'יאנג שבצפון מערב סין. בתחקיר, שזיכה את האתר בפרס פוליצר היוקרתי לעיתונות, עולה כי רוב מתקני הכליאה נבנו בשלוש השנים האחרונות, ויותר ממאה מהם כוללים מפעלים תעשייתיים קלים עד כבדים. בהמשך הדיווחים, ממשל ביידן אף האשים את סין בביצוע ג'נוסייד (רצח עם).

סין מכחישה את כל הטענות על רדיפת המיעוט האויגורי, ומשווקת את מדיניותה בתור "ניסיונות" להילחם בטרור. בנוסף, הממשל הסיני טוען כי בני המיעוט האויגורי משתתפים בתוכנית רילוקיישן שמטרתה להוציא אנשים ממעגל העוני. המאמצים לקידום תושבי מחוז שינג'יאנג, כך נטען בערוצי התקשורת הממשלתיים, כוללים מגוון רחב של תעשיות – מטקסטיל ועד עיבוד מזון – והם הגיעו לכ-2.76 מיליון תושבים לפחות. במערב, לעומת זאת, טוענים כי מדובר בעובדי כפייה שמספרם רק הולך וגדל.

נציגי אטאג'ורט קזאח טוענים כי לידיהם הגיעו סרטוני הדרכה, שמלמדים כיצד ניתן לדווח על חשבון היוטיוב שלהם. לדבריהם, מדובר בקבוצות פרו-סיניות שאחראיות לכך. זו לא תהיה הפעם הראשונה שסין משתמשת ברשתות חברתיות שחסומות במדינה במטרה לקדם את האג'נדה שלה. באפריל 2021, עובדים בפייסבוק מחו על פרסומות שקודמו על ידי בייג'ינג ובהן נטען שרמת החיים בשינג'יאנג משתפרת. לפי הפרסום בוול סטריט ג'ורנל, הטענות של עובדי פייסבוק עלו בדיונים סגורים של אנשי צוות מוסלמים, כשהטענה העיקרית הייתה שהם משרתים בכך את התעמולה הסינית.