ההשפעות וההשלכות של מבצע "שומר החומות" ניכרות בימים האחרונים בצורה חד משמעית. הביטוי העיקרי שלהן מורגש בקרב ישראלים ויהודים שחווים גילויי אנטישמיות רבים בארץ ובעולם, אולם אחת הצורות הנוספות שהשפעות המבצע באות בו לידי ביטוי הוא דרך גילויי אלימות קשים נגד עיתונאים ואנשי תקשורת. בשל כך, כלי התקשורת מכל הקצוות בישראל התאחדו באופן חריג ופנו היום (שלישי) למנכ"ל פייסבוק ומנכ"ל טוויטר בדרישה שאלו יפעלו בדחיפות מול ההסתה לאלימות נגד עיתונאים.

במכתב שנשלח למארק צוקרברג וג'ק דורסי הביעו גופי התקשורת השונים דאגה עמוקה מהעלייה החדה בתכנים מאיימים ומסוכנים בפייסבוק וטוויטר המופנים נגד עיתונאים, עורכים ובכירים בשוק התקשורת הישראלי. גופי התקשורת דורשים לפעול ולנקוט עמדה אל מול ההסתה המתחרשת על גבי הפלטפורמות שלהם.

ג'ק דורסי ומארק צוקרברג (צילום: אינסטגרם\whitestguy)
צוקרברג ודורסי | צילום: אינסטגרם\whitestguy

את הלך הרוח האלים ניתן היה להרגיש ולראות בבירור במהלך ימי הלחימה. כתבי חדשות 12 שפוזרו בשטח חוו לא פעם דרישות לזוז מהמקום שבו הם דיווחו. בחלק מהפעמים הנוכחים במקום קיללו אותם ואף התנהגו באלימות כלפי צוות השידור במקום. אחד המקרים החמורים שהתרחשו לאחרונה היה תקיפתם של עיתונאי וצלם תאגיד השידור, בעקבותיהם הוגשו כתבי אישום נגד שני צעירים המעורבים בתקיפה.

גם בקרב עיתונאי חדשות 12 נרשם חשש לאחרונה כאשר הוחלט להצמיד לחלקם מאבטחים זאת לאחר שקיבלו איומים על חייהם, בין היתר בשל התבטאויותיהם במשדרים השונים. כך לפני מספר ימים הוגשו כתבי אישום נגד שני תושבי בת ים בגין איומים כלפי דנה ויס, עיתונאית חדשות 12. השניים הואשמו בכך ששלחו לויס איומים עליה ועל משפחתה לטלפון הסלולארי בשל עבודתה כעיתונאית.

דנה ויס (צילום: חדשות 12)
קיבלה איומים על חייה וחיי משפחתה. דנה ויס | צילום: חדשות 12

כלי התקשורת הציגו לצוקרברג ודורסי פוסטים וטוויטים בעלי אופי מאיים ומסית. כך בין היתר הוצגו ציוצים בהם נכתב "יש מחבל שיושב ברגע זה באולפן" ו-"להתנות את הפסקת האש בהחזרת מגישות החדשות לחמאס". בפייסבוק עלו פוסטים עם תמונות פניהם של עיתונאים בכירים וטקסטים כמו "אני מאחל לך שתשרפי היום על ידי ערבים, הלוואי שיגיעו עוד היום לבית שלך וישחטו אותך" ו-"מאחל לך אונס קבוצתי של ערבים עד שתמותי".

"עיתונאים הפכו ליעד להסתה, מה שמציב אותם בסכנה ברורה ונוכחת", כך לשון המכתבים לפייסבוק וטוויטר. "עלו אינספור פוסטים בפייסבוק וציוצים בטוויטר שקראו לפגוע פיזית בעיתונאים, או תייגו אותם כבוגדים וכאויבי המדינה, באופן שמעודד או מצדיק פעולות אלימות כלפיהם. על פייסבוק וטוויטר מוטלת אחריות ציבורית לנטר ולהסיר באופן מיידי פוסטים המעודדים הסבת נזק פיזי לעיתונאים. באחריות פייסבוק וטוויטר למנוע הסתה בחסות הפלטפורמות שלהן. אם, או חמור מכך, כאשר, נזקים פיזיים או אובדן חיים יתרחשו באופן שקשור להסתה זו, פייסבוק וטוויטר חייבות לדעת שבאמצעות כישלונן לפעול ולנקוט עמדה, הן מאפשרות, אם לא מעודדות, מעשי אלימות."

כלי התקשורת שלקחו חלק במהלך: קשת 12, רשת 13 וערוץ 20; חדשות כאן 11 (תאגיד השידור הציבורי); העיתונים היומיים גלובס, ידיעות אחרונות, מעריב והג'רוזלם פוסט; אתרי התוכן הישראלים N12, וואלה, Ynet, מאקו ו-The Times of Israel; ותחנות הרדיו 103FM, 99FM ו-104.5 FM.

הסתה בקבוצות טלגרם (צילום: צילום מסך)
איומים גם ברשת הטלגרם בזמן מבצע שומר החומות | צילום: צילום מסך

חמ"ל מיוחד

"בתגובה לאלימות שראינו בשטח, הקמנו חמ"ל מיוחד כדי להגיב בזמן אמת לפעילות על גבי הפלטפורמות שלנו", מסרו באופן רשמי מפייסבוק העולמית. "החמ"ל מאויש על ידי מומחים שונים מהחברה, לרבות דוברי עברית וערבית כשפת אם. הוא מאפשר לנו לנטר את הסיטואציה ולהסיר תוכן שמפר את כללי הקהילה שלנו באופן מהיר יותר, כמו גם לזהות ולטפל בטעויות אפשריות בנושאי אכיפה".

"אנחנו לא רוצים שאף אדם יוטרד או ירגיש מאוים בפלטפורמות שלנו. אנחנו אמנם מאפשרים ביקורת כלפי דמויות ציבוריות, לרבות עיתונאים, אבל אנחנו לא מאפשרים לאנשים לאיים עליהם או להטריד אותם, ואנחנו מסירים תכנים מסוגים אלו כשאנחנו מודעים אליהם. אנחנו גם מסירים תוכן שמציג מידע אישי של אנשים, והסרנו מספר פוסטים שחשפו את מספרי הטלפון הפרטיים של עיתונאים. אנחנו מעודדים כל אדם שנתקל בתוכן פוגעני בפלטפורמות שלנו לדווח עליו, כדי שנפעל מולו ונשמור על ביטחון הקהילה שלנו".