גוגל הוא חלון לנשמה? זמן קצר אחרי שארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז על הקורונה כמגפה עולמית, חל זינוק בחיפושים בגוגל בנושאים הקשורים לבריאות הנפש. לפי מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת של אגודת הפסיכולוגים האמריקאים, גולשים ברחבי ארצות הברית הציגו עניין גבוה במונחי חיפוש כמו "דאגה" ו"פניקה", וחיפשו סימפטומים שונים של חרדה; בנוסף, המשתמשים בארצות הברית החלו להתעניין בטכניקות לנשימה עמוקה, במדיטציות ובטיפולים פסיכולוגיים על גבי הרשת.

החוקרים מאוניברסטאות טוליין, לויולה ומרכז מישיגן השתמשו בכלי גוגל טרנדס (Google Trends) כדי לנתח את החיפושים לפני ואחרי ההכרזה על המגפה. אם אתם לא מכירים את גוגל טרנדס, מדובר בכלי שמציג את החיפושים הפופולריים לפי אזורים, מדינות ולפי תקופות. כך, החיפושים הפופולריים ביותר בישראל ב-4 באוקטובר היו יהודה ברקן, סלקום, ברוך קרא, שירות התעסוקה ורון חולדאי. 

"המידע מתעדכן בזמן אמת וניתן לנתח אותו לפי מדינה, מחוז, מטרופולין ואפילו לפי עיר. לא מדובר בחלון לנפש", אמרו החוקרים, "אך מעקב אחר מגמות החיפוש של משתמשים יכולה להעיד יותר על הרצון לקבל מידע מאשר מחקרים מסורתיים שנשענים על דיווח של המשתתפים".

"חוקרים משתמשים בניתוחים המתבססים על גוגל טרנדס כדי לחזות הליכים חברתיים, וביניהם הפצת מגפות, ודפוסי הצבעה ואפילו אינדיקטורים כלכליים, וניתן להשתמש בהם כדי לחזות את המגמות בבריאות הנפש של האוכלוסיה", הוסיפו החוקרים. יחד עם זאת, הם לא הבחינו בעלייה בחיפושים הקשורים לדיכאון, לבדידות, להתעללות ולאובדנות; לדבריהם, ייתכן שיבחינו בשינויים הללו רק בעוד מספר חודשים, ולשם כך עליהם להמשיך לעקוב אחר המגמות בגוגל טרנדס. "בדיקה מתמשכת של מגמות החיפוש בגוגל טרנדס עלולה לחשוף שינויים בסימפטומים אחרים הנוגעים לבריאות הנפש שאיננו יכולים לזהות כעת", הם סיכמו.